Ugens tendenser og anbefalinger Nivaagaard kirstenjustesen Tori Wrånes vega galleri nb sak

Ugens tendenser og anbefalinger

Kort og godt Skrevet af: Fine Spind 24 Sep 2020

Ugens tendenser og anbefalinger

Det vrimler med mødre, nordiske myter og politisk satire i ugens anbefalinger. Vi er dykket ned den kommende uges kulturtilbud og bringer her vores anbefalinger
Ugens tendenser og anbefalinger</br>Kirsten Justesens fotoværk Klassekampen er en del af udstillingen ‘Historier om mødre’, som kan opleves på Nivaagaards Malerisamling</br>Foto: PR-foto / Statens Museum for Kunst - Kirsten Justesen
Foto: PR-foto / Statens Museum for Kunst - Kirsten Justesen
Se store billeder her →
Kirsten Justesens fotoværk Klassekampen er en del af udstillingen ‘Historier om mødre’, som kan opleves på Nivaagaards Malerisamling

Nordiske myter og sagnfigurer

Mytiske figurer har sneget sig ind i kunsten. Det kan ses i Fie Norskers kunst, som er fyldt med spirituelle og mytiske referencer og figurer. Blandt andet i en ny serie af akvareller, der er skabt med inspiration fra gamle sagn og fortællinger fra Als. Fra fredag den 25. september kan Fie Norskers fantasifulde akvareller opleves i udstillingen 'Rivers End' i Det Hvide Palæ på Augustiana Kunstpark & Kunsthal på Als.

Som en del af Viborg Animationsfestival uddeles en pris for bedste VR-film, ANIDOX:VR, som kan opleves på Galleri NB i Viborg den kommende weekend. Blandt de nominerede er Vibeke Brylds 'Havfolket kalder mørknet vand', som placerer beskueren på stranden i Vorupør, i Thy. Inden længe hører du et kald fra havet, og ligesom sømænd fra de nordiske myter drages du mod vandet.

En anden nordisk myte, der genoplives for tiden er troldemyten, som kom under kyndig behandling i Ali Abbasis film 'Grænse' fra 2018. En anden svensker som arbejder med troldemyten er performancekunstneren Tori Wrånes, der optræder på Vega den 28. september under titlen ECHO FACE. Hun optræder blandt andet med “troldesang”, en improviseret sang, hvor det gælder om ikke at tænke. Denne aften i København fremfører Tori Wrånes et stedsspecifikt ritual: en blanding af planlagt og improviseret musik baseret på rum og stemme.

Udstillingen ‘Rivers End’ kan opleves på Augustiana Kunstpark & Kunsthal fra d. 25. september til d. 22. november 2020.

‘Havfolket kalder mørknet vand’ kan opleves på Galleri NB fra d. 25. - 27. september 2020.

Tori Wrånes optræder på Vega d. 28. september.

Politisk Satire

Når krisen kradser er der ofte stof at hente til kunsten. Derfor er det ingen overraskelse, at kunstnere, forfattere og ikke mindst satirikere har arbejdet flittigt det sidste halve år på at fortolke coronakrisen i deres blik. Det har Huxi Bach gjort i sit nye show ‘Nye Tider’, som også handler om at blive far til tvillinger og den sædvanlige konstatering af, at Danmark er af lave.

Satire og politik er også omdrejningspunktet for to udstillinger i Svendborg og København. SAK Kunstbygning viser i udstillingen ‘Samfund, Satire og Surrealisme’ værker af en række danske og internationale kunstnere, som berører satirens væsen med æstetik, humor, absurditet og eftertænksomhed. Her kan man blandt andet opleve værker af Kristoffer Akselbo, Bedwyr Williams, claus ejner, Ulla Hvejsel, Christian Schmidt-Rasmussen, Sonja Lillebæk Christensen og Olof Olson.

På Frederiksberg er de to satire-museer Alhambra og Storm P. Museet gået sammen om en dobbelt udstilling, ‘Latterfronten’, om politisk satire, som ifølge museerne har fået en renæssance de seneste år. På Storm P. museet kan man opleve politisk satire fra tiden under 2. verdenskrig, i form af bladtegninger og revysange. På den anden side af gaden, på museet Alhambra kan man gå på opdagelse i nutidens skarpeste satire med blandt andet udstilling af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms politiske souvenirs.

Huxi Bach spiller i hele landet, frem til d. 11. december. Find billetter til showet her

Udstillingen ‘Samfund, Satire og Surrealisme’ kan opleves på SAK Kunstbygning frem til d. 15. november 2020. Læs mere om udstillingen her

Udstillingen ‘Latterfronten – politisk satire under 2. verdenskrig og i dag’ på Storm P. Museet og Alhambra - Museet for humor og satire, kan opleves frem til d. 11 april 2021. Læs mere om udstillingen her

Der er mødre overalt

På de sociale medier har det de seneste uger været svært, at overse at Olga Ravn har udgivet sin længe ventede bog om moderskab. Omslaget med de rødlige blade og store lyserøde bogstaver med teksten ‘MIT ARBEJDE OLGA RAVN’, er hurtigt blevet et obligatorisk opslag på manges Instagram. Det er tydeligt at bogens tema resonerer med fleres oplevelse af det rå og skrøbelige moderskab og lander i et tomrum, hvor mange har savnet ærlige oplevelser at spejle sig i. På sin Facebookside anbefaler Olga Ravns egen far, billedkunstneren Peter Ravn, bogen på smukkeste vis: “Den har lært mig mere om moderskabet end noget andet, jeg har læst, og det er vel oppe mellem at lære om himmelrummet, arternes oprindelse, fysikken og folkeslagene, hvis ikke højere.”

Også i museumsverden bliver moderskabet aktualiseret. Nivaagaards Malerisamling åbnede 20. september udstillingen ‘Historier om mødre’, hvor mødre fra 500 års kunsthistorie får stemmer med tekster af nogle af vor tid forfattere, heriblandt Olga Ravn, Stine Pilgaard og Hanne Højgaard Viemose. Udstillingen kan opleves frem til 24. januar 2021.

På Brandts Klædefabrik i Odense kan man i øvrigt stadig se udstillingen ‘Dea Trier Mørch - Ind i verden’, med de ikoniske billeder fra 1970’er-romanen ‘Vinterbørn’. Udstillingen har de seneste år turneret landet og kan ses på Brandts Klædefabrik indtil den 8. november.

Romanen ‘Mit arbejde’ af Olga Ravn udkom 4. september ved Forlaget Gyldendal

Udstillingen ‘Historier om mødre’, Nivaagaards Malerisamling, Nivå, 20. september - 24. januar 2021

Udstillingen Dea Trier Mørch - Ind i verden, Kunstmuseum Brandts, Odense, 6. marts - 8. november
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind