På Sydhavn Station : Interview med Heidi Hove om udtillingen Land

Landet ligger åbent på Sydhavn Station

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Julie Lystbæk-Hansen09. juni 2017

”Land” er både den jord vi betræder og et begreb, som vi definerer vores identitet ud fra. På Sydhavn Station forsøger de at dykke dybere ned i begrebet med den aktuelle udstilling LAND

Der bliver bygget rigtig meget i København i disse år. Fra Valby til Nordhavn skyder nye kvarterer af tætbyggede boligkomplekser op. ”Byen vokser”, konstaterer Heidi Hove, kunstner og kurator på den aktuelle udstilling LAND på Udstillingsstedet Sydhavn Station.

Fine Spind møder hende på det gamle billetkontor på Sydhavn Station, der siden 2012 har fungeret som udstillingssted for et kunstnerkollektiv bestående af ti kunstnere, hvoraf fem, deriblandt Heidi Hove, har atelier på stationen.
Morten Ernlund Jørgensen, Alicja Bielawska og Ulla Eriksens projekt dækker gulvet i udstillingsrummet med et tykt lag gips.
Foto: PR-foto / Sydhavn Station - Heidi Hove
Still fra Joar Nangos videoværk The Indigenous Manifesto
Foto: PR-foto

Hver en millimeter skal udnyttes

I Sydhavnen, forklarer Heidi Hove, kan man stadig finde pletter af ukontrolleret, uudnyttet land, selvom det nok kun er et spørgsmål om tid, før de sidste ubenyttede arealer bliver bygget til.

Danmark er ifølge Heidi Hove et af de lande, der arealmæssigt er mest udnyttet i verden. Det er det hun har interesseret sig for, mens hun udviklede udstillingen Land.

Det er Udstillingen handler både om det konkrete land, vi står og går på og land i overført betydning, som noget der definerer, hvem vi er, og hvor vi hører til.

“Jeg syntes, det var et interessant emne at tage op her i Danmark, hvor vi styrer og kontrollerer alting til det yderste. Der er ikke noget, der er overladt til tilfældigheder.”

Heidi Hove følte sig også provokeret af DR’s seneste store seriesatsning Historien om Danmark, da hun kom på ideen til udstillingen. “Det blev hele tiden defineret, hvad Danmark er, og hvor grænsen går.” I modsætningen til DR serien, syntes Heidi Hove, at det var mere interessant at se på det stykke land, vi definerer som “Danmark”, som del af en større helhed af land.

Læs også: AROS VÆLTER BYEN OG NATUREN MED VERDENSSTJERNER

Still fra Joar Nangos videoværk The Indigenous Manifesto.
Foto: PR-foto
Still fra Victoria Lucas videoværk As It Transpired.
Foto: PR-foto

Flydende grænser

Udstillingens kunstnere tæller både danskere, nordmænd, en polak og en brite. På hver deres måde arbejder de med udviskningen af de menneskeskabte grænser. Deres værker relaterer sig, ifølge Heidi Hove, på direkte eller indirekte vis til den jord, vi alle betræder.

Dette manifesteres meget fysisk i Morten Ernlund Jørgensen, Alicja Bielawska og Ulla Eriksens projekt, hvor gulvet i udstillingens største rum vil være beklædt væg-til-væg med et tykt lag af gips.

En anden af de udstillende kunstnere, nordmanden Joar Nangos, præsenterer et slags videomanifest over Nordnorges samerkultur, og det flydende forhold til begrebet grænse, der kendetegner kulturen i Sameland, hvor kunstneren selv stammer fra.
Tanya Busses værker i ventesalen udenfor udstillingsstedet Sydhavn Station.
Foto: PR-foto/ Sydhavn Station - Heidi Hove
Heidi Hove er kurator på udstillingen LAND. Hun er også en af de ti kunstnere, som driver udstillingsstedet Sydhavn Station.
Foto: PR-foto

Udviskningen af grænser er også et tydeligt element i norsk-canadiske Tanya Busses fotografier, som vil pryde stationens forhal. Fotografiernes fugleperspektiv anonymiserer de portrætterede landområder, og frigør dem fra den menneskeskabte grænsedragning.

Apropos fugl, så er det netop, hvad britiske Victoria Lucas videoværk drejer sig om. En ældre herre forsøger ihærdigt at kontrollere en flok fugle til at sidde på lige linje. Heidi Hove vil godt afsløre, at det ikke helt går som planlagt.

Flydende grænser kan i tider kendetegnet af grænsedragning og grænsekontrol lyde som et potent politisk emne, men Heidi Hove vil helst ikke tale politik ind i udstillingen: “Jeg vil hellere stille nogle spørgsmål og vække forundring - bevæge det ud i en gråzone, hvor det hele ikke er så sort/hvidt.”

Læs også 9 LANDSBYER FÅR KUNSTNERE TIL BYEN

Morten Ernlund Jørgensen, Alicja Bielawska og Ulla Eriksens projekt dækker gulvet i udstillingsrummet med et tykt lag gips.
Foto: PR-foto/ Sydhavn Station - Heidi Hove
Detalje fra The Indigenous Manifesto af Joar Nango.
Foto: PR-foto/ Sydhavn Station - Heidi Hove

Fakta

Fernisering fredag d. 9. juni kl. 17 – 21.

Udstillingen er åben frem til d. 2. juli 2017, torsdag – søndag, kl. 13 – 17. Fri entré.

Særarrangementer: Den 18. og 25. juni fra kl. 14-16 holder kunstnerne Ulla Eriksen og Morten Ernlund Jørgensen tegneworkshop for alle interesserede.

Den 2. juli kl. 14-16 er der oplæsning med forfatterne Ida Maria Hede, Theis Ørntoft og Signe Gjessing.

Arrangementerne er gratis, og byder på kaffe og kage.

Udstillingsstedet Sydhavn Station har eksisteret siden 2012.

Medvirkende kunstnere:
Tanya Busse (CA/NO), Joar Nango (NO), Victoria Lucas (UK) og kunstnergruppen Morten Ernlund Jørgensen (DK), Alicja Bielawska (PL) & Ulla Eriksen (DK)

Facebook
Del på facebook

Julie Lystbæk-Hansen

Kulturjournalist og anmelder
Julie Lystbæk-Hansen er uddannet cand.mag. i Moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet med speciale i litterær journalistik. Hun har som del af sin uddannelse læst Litteraturvidenskab og gået på Journalisthøjskolen. Litteraturen indtager en særlig plads blandt Julies interesser, men hun er også interesseret i andre kunstneriske udtryksformer. Hun er særligt optaget af kunst, der formår at skærpe og nuancere blikket på sociale og samfundsmæssige problemstillinger.
Se Julies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind