Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag

Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag

Når man har læst alle klassikerne og gerne vil læse mere med sine børn, hvor finder man så inspiration? Københavns biblioteker har en helt særlig podcast om børnebøger, og på biblioteket står bibliotekarerne klar til at hjælpe
InterviewLitteraturSkrevet af: Fine Spind08. jan 2021
Sponsoreret indhold:
Jeg elsker at læse historier højt. Det er faktisk et af mine yndlingsøjeblikke på dagen, når mine børn bliver fanget af en historie sammen med mig. Tegneserierne må de godt beholde for sig selv, ikke fordi det ikke er godt - det er mere det der med at pege på den figur, der siger noget, så barnet kan følge med i, hvem der siger hvad. Jeg vil meget hellere læse hele sætninger højt og så have billederne ved siden af. Jeg kan dog godt være med på tegneserieudgaven af Pippi Langstrømpe, som min fireårige fik i julegave, for hver gang cirkusdirektøren siger: “Pippi verdens stærkeste pige,” og Pippi svarer: “Ja, det er lige, hvad jeg er,” skraldgriner hun. Men når man har læst alt det højt, som man selv kunne huske, og ens barn på 11 år mangler nye bøger at læse, hvad gør man så? Jo, man tager selvfølgelig fat i børnebibliotekaren på det lokale bibliotek.
Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag</br>I podcasten Børnebogcast taler børnebibliotekar er der mulighed for at hente masser af inspiration til  børnelæsning.</br>Foto: Københavns Biblioteker
I podcasten Børnebogcast taler børnebibliotekar er der mulighed for at hente masser af inspiration til børnelæsning.
Foto: Københavns Biblioteker

Bibliotekets Børnebogcast fortæller om de super gode bøger, der gemmer sig på hylderne

Jeg har talt med Julie Arndrup som er børnebibliotekar på Københavns Biblioteker. Forældrene kan godt selv finde klassikerne på hylden, det ser hun hele tiden på biblioteket, men de går tit helt forbi de nye bøger. Der kommer hele tiden nye bøger til, og der er så mange dygtige børnebogsforfattere, der både skriver underholdende og klogt, og som laver fantastiske samarbejder med poetiske illustratorer. Da Julie Arndrup for godt fire år siden var i radioens P1 for at tale om sommerferielæsning til børn, fik hun bagefter lyst til at starte sin egen podcast, hvor hun kunne inspirere videre. Det blev til podcasten Børnebogcast, som jævnligt udgives af Københavns Biblioteker. “Jeg havde så tit sådan nogle enormt hyggelige samtaler med mine kollegaer om litteratur, og så tænkte jeg, at hvis folk nu kunne lytte med, så ville de få inspiration til virkelig mange gode titler. Jeg oplevede jo også, at venner og familie skrev til mig og spurgte ‘kan du ikke lige anbefale mig noget til det her eller noget til det her’,” fortæller hun.
Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag</br>Når man har læst alle klassikerne og gerne vil læse mere med sine børn, hvor finder man så inspiration? Københavns biblioteker har en helt særlig podcast om børnebøger.</br>Foto: Fine Spind
Når man har læst alle klassikerne og gerne vil læse mere med sine børn, hvor finder man så inspiration? Københavns biblioteker har en helt særlig podcast om børnebøger.
Foto: Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Elskede bøger giver samvær i dag og bliver klassikere i morgen

Hjemme hos os, har vi elsket gang på gang at vende tilbage til Alfons Åberg, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte og Ole Lund Kirkegaards skæve persongalleri. Faren i familien er nu sammen med børnene halvvejs igennem Cecil Bødkers Silas bøger, så vi har i den grad også hevet de store klassikere fra vores egen barndom frem fra gemmerne og ned fra vores egne hylder.

På biblioteket får vi fingrene i helt nye børnebøger, der ovenikøbet nogle gange er så gode, at vi sidder med følelsen af at det må være en af de næste store klassikere.

For som Julie Arndrup fortæller, så burde det ikke være svært at finde ny litteratur til børnene. “Jeg lever jo i en boble, hvor der stort set ikke er andet end god ny litteratur til børn. Der kommer et væld af nye fantastiske titler hele tiden,” fortæller hun. “Desværre bliver de ikke så tit anmeldt i de store medier og får ikke så stor opmærksomhed, så derfor kan de være svære at finde.”
Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag</br>Der er så mange dygtige børnebogsforfattere, der både skriver underholdende og klogt, og som laver fantastiske samarbejder med poetiske illustratorer, fortæller børnebibliotekar Julie Arndrup.</br>Foto: Københavns Biblioteker
Der er så mange dygtige børnebogsforfattere, der både skriver underholdende og klogt, og som laver fantastiske samarbejder med poetiske illustratorer, fortæller børnebibliotekar Julie Arndrup.
Foto: Københavns Biblioteker
Nogle bud på nye klassikere kunne være Alberte Windings Betty-bøger, der lidt er en moderne udgave af Alfons Åberg, og som har fået en lige så stor plads i hjertet hos den mindste herhjemme. Eller til de lidt større Anders Morgenthaler og Mikael Wulffs ‘Mugge og hans mærkelige hjerne’ - efterfølgeren til ‘Mugge og Vejfesten’, som blev filmatiseret sidste år - gakket, tankevækkende og virkelig underholdende. I Børnebogcast deler Julie Arndrup sammen med sine gæster hver gang ud af anbefalinger og inspiration til læsning til og med børn. I oktober lige op til halloween havde hun for eksempel besøg af forfatter Thomas Arnt og talte med ham om zombiebøger. I december talte hun om nostalgi og inspirerende klassikere sammen med forfatter Erik Barfoed, der har udgivet romanen ‘Fangeskibet‘. Børnebogcast har også afsnit om billedbøger og højtlæsning til de mindre børn.

Julie Arndrup er ikke i tvivl om, hvor meget højtlæsning betyder, når børnene er små. “Når du spørger en bibliotekar, så er der meget få ting, der er vigtigere end læsning i det hele taget. Og der er masser af forskning og undersøgelser, som helt kort sagt viser, at man bliver et bedre menneske af at læse,” siger hun med et smil. Hun har også selv to børn derhjemme og siger: “Det giver en nærhed og en ro, man ellers tit kan savne i det her moderne liv, hvor alle har travlt, og hvor man måske ikke ser hinanden så meget. Det der med at læse godnathistorie for eksempel gør, at man kommer ned i gear, og man sidder måske tæt op ad hinanden under dynen, mens man virkelig er til stede. Der er ikke nogen, der tjekker telefoner, og der er ikke nogen, der lige skal noget andet. Det synes jeg ihvertfald har været en virkelig hyggelig vane at have,” fortæller hun.
Fremtidens børnebogsklassikere kan du finde på biblioteket allerede i dag</br>Lydbøger kan noget helt særligt i børnehøjde. Den bliver eksempelvis aldrig træt.</br>Foto: Fine Spind
Lydbøger kan noget helt særligt i børnehøjde. Den bliver eksempelvis aldrig træt.
Foto: Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

En lydbog bliver aldrig søvnig

Da min ældste søn var knap syv år, var det Harry Potter-tid. Den kunne ikke udskydes længere, så jeg gik i gang med at læse højt. Men når kun én ud af tre børn er nået til Harry Potter-stadiet er det ret svært at finde højtlæsningstid nok til at komme igennem Harry Potter-bøgerne, og så kom Jesper Christensens lydbogsindlæsning os til kærkommen undsætning. Allerede dengang var min dreng en utrolig ivrig lydboglytter. Han kan godt lide, at han kan tegne eller lave noget andet, imens han hører lydbog, og han siger selv, at det er rart, at den stemme, der læser op, ikke pludselig bliver søvnig. “Der ikke nogen, der skal ud og hente vand, og man kan lytte flere timer i træk.”

Nogle af lydbøgerne er indlæst så godt, at lydbøgerne i sig selv nærmest har potentiale til at blive klassikere. Det gælder blandt andet WulffMorgenthalers Mugge-bøger og Frödins oplæsning af Ole Lund Kirkegaards bøger. Julie Arndrup fortæller, at der ofte kommer forældre på biblioteket og spørger efter gode lydbøger, når de skal ud og køre langt og gerne vil have fælleslæsning til bilturen. Man kan finde lydbøger til børn og unge på ereolenGo!.dk, og det kræver blot, at man er oprettet som bruger på sit lokale bibliotek.

Man kan finde Julie Arndrups Børnebogcast i sin foretrukne podcastafspiller eller her http://kkb-lyd.dk/bbcast/


Hvis du kunne tænke dig at modtage Københavns Bibliotekers nyhedsbrev til børnefamilier, hvor man hver måned får anbefalinger til de nyeste børne- og ungdomsbøger, kan du gøre det her: https://bibliotek.kk.dk/nyhedsbrevboern

Bibliotekarens bud på nye børnebog klassikere


Vi har fået Julie Arndrup til at komme med sine bedste anbefalinger lige nu. En af hendes anbefalinger er også, at man ikke har travlt med at droppe billedbøgerne, bare fordi ens barn er nået skolealderen. Billedbøger kan en helt masse og der er også billedbøger, som er til større børn.

Billedbøger:
Træet, Oliver Jeffers
Er en overraskende og virkelig fin billedbog.

Aha!, Els Heinsalv.
En bog til børn, som interesserer sig for, hvordan verden hænger sammen. Bogen fortæller også, at forskere er folk, der er blevet ved med at stille spørgsmål.

Klappelade syltefisk, Birgitte Krogsbøll
Det er ikke en bog for begyndere i højtlæsning. Men hvis man har et barn, som elsker leg med sprog, så er det en fantastisk smuk og vildt fantasifuld bog.

Da Boris fik Gæslinger af Ryan T Higgins.
Bjørnen Boris kan ikke lide NOGET eller NOGEN. Undtagen æg, som smager godt. Men da Boris en dag samler æg, får han sig en kedelig overraskelse: de klækker og ud kommer små gæslinger. Boris kan IKKE slippe af med de små, irriterende væsner. Han er bare IKKE klar til at være nogens mor!

Pølse vil ikke i bad (m.fl.), af Oliver Zahle.
Det er en rigtig hverdagsbog med masser af genkendelighed for børnehavebarnet. Den handler om pigen Pølse, og der er en del bøger i serien.

Til barnet, der snart er på vej i skole:

Karen begynder ikke i skole af Karen Vad Bruun
Da Karen kommer tilbage til børnehaven efter sommerferien, er alting forandret, for alle hendes legekammerater er startet i skole. Der er kun små børn i børnehaven nu. Og så Karen altså. Det er helt forkert. Så Karen lægger en plan. Hun vil bevise for de voksne, at hun er stor nok til at begynde i skole. Det er en svær opgave, men heldigvis er Karen ret stædig – og ikke helt så alene, som hun tror.

Højtlæsning, ca. 6-9 år:

Vickys vilde verden af Vicky Knudsen
Danmark er spækket med den vildeste natur og utallige fantastiske arter af både planter og dyr. Vicky Knudsen er uddannet biolog, og hendes bog er et skatkammer for børn, der elsker faktabøger og at fortabe sig i naturnørderi.

Børnene fra Søvlgade af Rene Toft Simonsen.
Bogen handler om fire børn, som bor alene. De passer sig selv, og da hende på 6 år skal til at begynde i skole, får de store udfordringer med omverdenen

Fra ca. 9 år:

Mit navn er Justice, Smuglernes hemmelighed, af Elly Griffiths.
Det er nutidens svar på bøgerne om ‘De fem’. For rigtig mange børn er historierne om ‘De fem’ spændende og dragende - men sproget bliver for tungt og for gammeldags for de fleste, så den her serie er et godt alternativ.

Pissemyre, Lars Daneskov.
Er som de fleste af Lars Daneskovs andre bøger virkelig underholdende læsning. Den handler om Melvin, som er den mindste dreng i klassen - og alle de andre er på vej i puberteten.

Teenagere, fra ca. 12 år:

Serien ‘Elementkrigen’ af Julie Midtgaard.
Det er dansk fantasy, der blandt andet handler om Gry, som beskyldes for at være en heks og hun ender på bålet - men hun dør ikke. I stedet ankommer hun til landet Luscuro, hvor hun skal bestå elementprøven, for at blive en ægte sikster og kende sine kræfter.
Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind