Myten om Antigone vækkes til live på Glyptoteket
Som det er første led i en ny udstillingsrække med internationalt anerkendte samtidskunstnere viser Glyptoteket en udstilling af den britiske samtidskunstner Tacita Dean. De resterende udstillinger i rækken vil museet vise i 2019, 2020 og 2021.
Den aktuelle udstilling tager udgangspunkt i Tacita Deans filmværk ‘Antigone’ fra 2018. Værket bygger på kunstnerens storesøsters navn og refererer desuden til figuren Antigone fra den græske mytologi. Filmen er baseret på tiden mellem Sofokles’ to tragedier ‘Kong Ødipus’ og ‘Ødipus i Kolonos’. Antigone er Kong Ødipus’ datter og teknisk set også hans søster. Antigone-figuren har gennem tiden været inspirationskilde hos mange filosoffer, forfattere og kunstnere, da hun er blevet anset som en modig og principfast kvinde, der turde stå imod magten og forsvare sin familie på trods af familiens tragiske skæbne og fejltrin.
Tacita Deans filmværker er internationalt anerkendt og særligt værket ‘Antigone’ modtog stor ros, da den blev vist på Royal Academy i London 2018. I en ellers digital tid har Tacita Deans gjort sig bemærket ved udelukkende at gøre brug af analoge filmstrimler i sine film og desuden optage, klippe og afspille filmene på analogt filmudstyr.
Filmværket ‘Antogone’ passer særlig godt ind som udstilling på Glyptoteket, da museet blandt andet rummer et portræt af Sofokles og et relief, der viser den blinde Ødipus i Kolonos med sine døtre Antigone og Ismene. Udstillingen kan ses frem til 23. februar.