Væksthusene Botanisk have Aarhus | kultur natur børn

JUNGLEN MIDT I AARHUS

Alt det andet Skrevet af: Sophie Stride Geyti 28 Apr 2015
Del på facebook
Facebook

JUNGLEN MIDT I AARHUS

Væksthusene midt i Botanisk Have i Aarhus byder på mere end et kig på grønne planter. Hele familien kan gå på opdagelse i troperne, middelhavet, bjergene og ørkenen. Gennem leg og interaktive platforme, får både børn og voksne en masse viden om den klode, vi lever på, og så er besøget ganske gratis

Når dørene åbnes op til væksthusenes forskellige klimazoner, rammer varmen og den høje luftfugtighed ansigtet som en mur. Jakken skal lynes op, og måske skal der tages en slurk vand. Rundt om tårner de høje planter sig op, duften af troperne sniger sig ind i næsen, og junglelyde høres. ”Er der dyr herinde?”, spørger en dreng efter at have hørt lyden af en abe, der brøler. Det er dog ikke til at få øje på andre dyr end sommerfugle og fisk.

Væksthusene skaber en komplet sanselig oplevelse, og brugen af den naturtro lydkulisse medvirker til en større indlevelse og fornemmelse for, hvordan det føles at vandre i en ægte tropeskov. Men hvorfor skulle det helt præcist være spændende at kigge på planter, når de nu alle er grønne og til dels ligner hinanden? Væksthusene har sørget for spændende formidling, så det bliver til mere end bare planter.
Foto: Pr-foto / Science museerne Aarhus Universitet - Hervé Le Gallo
Se store billeder her →
Kakkelakker og sommerfugle sværmer omkring tårnet, hvor man kan få et oveblik over junglen.
Foto: Sophie Stride Geyti
Se store billeder her →
De interaktive skærme tiltrækker i høj grad børnene. Gennem hørebøfferne lyttes der til forskellige informationer og fortællinger om landbrug og kaffefarme.

Interaktive skærme

Rundt omkring står forskellige elektroniske skærme og formidler små historier og viden om klimazonerne og de planter, der er tættest på. Hvilken plante er Aloe Vera? Hvad kan den bruges til? Nedenfor skærmen står en indkøbskurv med chokolade, kaffe og bodylotion. Børnene kan scanne varerne ind, og information om varerne popper op på skærmen.

På opdagelse med Spire Ib

Spire Ib er væksthusenes lille karakter, der formidler viden og sjove facts om planterne. Gennem små sedler inddrager Spire Ib børnene og opfordrer dem til at røre og dufte de forskellige krydderurter.

Børn kan sammen med Spire Ib tage på skattejagt efter frugterne til en frugtsalat.Det giver børnene noget konkret at lede efter og inspirerer dem til at ville vide mere om frugterne, de spiser i hverdagen. Derudover kan man også begive sig ud og lede efter de kødædende planter, samt gå på opdagelse i ørkenafdelingen hvor kaktusserne, store som små, står og truer med deres mange pigge.
 
Foto: Marie Nyeng / Fine Spind
Se store billeder her →
Kødædende planter kan se ud på mange måder.
Foto: Pr-foto / Science museerne Aarhus Universitet - Bureau Detours
Se store billeder her →
Langs vinduerne er der plads til at spise madpakken. Bureau Detours står bag pindeskulpturen.

Opdagelsesrejsende med overblik over junglen

En lille seddel inde i troperummet fortæller, at der fortsat bliver fundet nye ukendte planter. Min nevø, som var taget med for at udforske væksthusene, læste dette og udbrød: ”Skal vi så ikke sige, at vi er sådan nogle, der er ude i junglen, sådan nogle opdagelsesrejsende, der opdager nye planter?!”
Han for op i troperummets særlige attraktion – et stort træ placeret i midten. Her kunne han stå og spejde ud over junglen fra trækronens top og føle sig som konge over junglen, Tarzan, opdagelsesrejsende og mange andre karakterer. Så selv om det ”blot” er planter, indbyder Væksthusene til masser af leg, ny viden, sjove historier og fantasi.

Hvis højdeskrækken ikke plager, kan du, ligesom min nevø, klatre op og få dit eget overblik over junglen midt i Aarhus.

Få mere at vide på Væksthusenes hjemmeside  
Åbningstider: Mandag – fredag kl. 9 – 16, Lørdage, søndage og helligdage kl. 10 – 17. 
Topfoto: Pr-foto / Science museerne Aarhus Universitet - Maria Randima

Del på facebook
Facebook

Sophie Stride Geyti

Sophie studerer Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet, og interesserer sig for formidling af kultur. Hun elsker en god fortælling, der appellerer til alle sanser og synes at kulturelle inputs er uundværlige i hverdagen – både for børn og for voksne. Derudover har Sophie en kærlighed til klassisk musik – som udvekslingsophold spillede hun cello i et børne/ungdomsorkester i 7 mnd. I Venezuela.
Se Sophies artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind