Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus fra Christian den 9. og dronning Louise
NyhedSkrevet af: Fine Spind13. okt 2021

Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus

Københavns museum er lige nu i gang med at restaurere en lang række skulpturer fra Christian den 9. og Dronning Lousises Guldbryllup. Skulpturene har været glemt og gemt siden 1970’erne
Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus</br></br>Foto: PR-foto Københavns Museum
Foto: PR-foto Københavns Museum
Vildmænd, løver, kroner, våbenskjolde og en englelignende skikkelse. Det er, hvad der i årtier har gemt sig bag en skillevæg i et af Københavns vartegn, nemlig i rådhustårnet. Tilbage i 1892 var skulpturerne en del af en ærespavillon på Højbro Plads, som byen havde rejst i anledning af Christian 9. og dronning Louises guldbryllup. Nu arbejder Københavns Rådhus og Københavns Museum på at få skulpturerne gjort klar til at blive vist frem på ny.

Et kongeligt guldbryllup


Den 26. maj 1892 fejrede Europas såkaldte “svigerforældre” Christian 9. og dronning Louise guldbryllup i København. Flere af deres børn sad på tronerne rundt omkring i Europa, og derfor havde de fået det besynderlige tilnavn. Deres guldbryllup skulle selvfølgelig fejres med pomp og pragt. Københavns Kommune havde i dagens anledning udsmykket byen, og en ærespavillon på Højbro Plads, som kareterne kunne køre igennem, var en af hovedattraktionerne. Pavillonen var rigt udsmykket med skulpturer og rigsvåbnet samt våbenskjolde med relation til København og den kongelige familie.

Det hele var modelleret af tidens store nyklassicistiske billedhugger Vilhem Bissen (1836-1913) og medhjælperne i hansværksted. Siden gik skulpturerne i glemmebogen; formentlig blev væggen foran dem sat op for at afskærme dem under en tårnrenovering i 1970’erne. På den væg er der senere blevet sat et kort over, hvordan København så ud i 1600-tallet. Årtier efter fandt en vagt en nøgle, der passede i tårnvæggen, og stor var hans overraskelse, da han blev mødt af en knejsende, englelignende skytsånd i selskab med løver, vildmænd, et utal af kongekroner og våbenskjolde.

Frem i dagens lys

Rådhuset ønsker nu at dele denne helt særlige samling af skulpturer med byens borgere og besøgende, og derfor bliver figurerne nu gjort klar til at blive udstillet i Rådhustårnet. Lige nu er konservatorer og samlingsmedarbejdere fra Københavns Museum i gang med registrering, dokumentation, afrensning og tilstandsvurdering af de historiske figurer, der er blevet dækket af støv og ramt af fugt og tidens tand igennem 50 år. Fra efterårsferien kan de, der er med på en tårntur, få et glimt af figurerne hen over den nye skillevæg, som beskytter figurerne og gennem nogle kikhuller gennem væggen.
Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus</br>Skulpturerne blev oprindeligt brugt i æresport på Højbro Plads.</br>Foto: PR-foto Københavns Museum
Foto:
Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus</br></br>Foto: PR-foto Københavns Museum
Foto:
Glemte skulpturer dukker op i Københavns Rådhus</br></br>Foto:
Foto:
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind