Morten Søndergaard, Bisse og Marie Højlund forenes i Solar Plexus på Godsbanen

Morten Søndergaard, Bisse og Marie Højlund forenes i Solar Plexus

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Anne Møller04. apr 2018

På søndag den 8. april kombinerer forfatter Morten Søndergaard kabaret, digtoplæsning og koncert på Godsbanen i Aarhus sammen med fremtrædende lydkunstnere

“Jeg har altid syntes, det er vigtigt, at litteraturen bliver udfordret.” Sådan lyder det fra Robert Skovmose Christensen, daglig leder og initiativtager til 365TEKSTER.

Han er medarrangør på ord- og lydperformancen, Solar Plexus, der løber af stablen søndag den 8. april på Åbne Scene på Godsbanen.

Udgangspunktet for arrangementet er Morten Søndergaards poesi, og det er ikke første gang, at den danske digter prøver kræfter med konstellationen lyd + litteratur. I 2011 lancerede han sit Ordapotek, og i 2015 stod han bag Drømmegavlen på en husgavl i Valby.

Morten Søndergaard er en forfatter, der ofte har eksperimenteret med formen for litteratur.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Torben Eskerod
Marie Højlund har tidligere lavet lydkunstinstallationer bl.a. The Overheard. Hun er også med i bandet Nephew.
Foto: PR-foto / The Overheard
Nu har han kastet sig over et nyt projekt, hvor han i samarbejde med blandt andre Bisse, Marie Højlund og Jakob Schweppenhäuser vil undersøge, hvad der kan komme ud af at blande digtoplæsning, kaberet og koncert.

Et eksperiment, der ifølge Robert Skovmose Christensen kan gå begge veje.

“Når man sætter lyd og litteratur sammen, så får man ikke bare lyd og litteratur. Man får lyd og litteratur og noget tredje. Der kommer altså et ekstra lag. Når det altså lykkes og fungerer. Når det ikke lykkes, får man hverken lyd eller litteratur. Så kunsten består altså i at få de her elementer til at gå op i en højere enhed. Og det er dét, som eksperimentet forsøger,” siger Robert Skovmose Christensen.

Solar Plexus: En udforskning af solen og solens kræfter

Udgangspunktet for Solar Plexus, som ord- og lydperformancen hedder, er en række særligt udvalgte digte.

“Digtene strækker sig fra hele Morten Søndergaards forfatterskab. Og det, der er fælles for dem, er, at temaet på en eller anden måde er solen og de kræfter, solen har,” fortæller Robert Skovmose Christensen.

Han har i samarbejde med Morten Søndergaard og de andre arrangører, Project Art Writing, Aarhus Litteraturcenter, LiteratureXchange, Lyd+Litteratur Festival og Geiger Records, været med til at udvælge de digte, der danner ramme om performancen.
Bisse har markeret sig som en musiker der ikke går af vejen for stort drama på scenen.
Foto: PR-foto / pdh music - Michala Bredahl
Robert Skovmose står bag forlaget 365 Tekster, som har udgivet litteratur på alt fra husgavle til pizzabakker.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Et kunstnerisk forsøg

I løbet af aftenen inviterer Morten Søndergaard og co. publikum på en rejse ind i ordenes kernereaktioner.

Robert Skovmose Christensen fortæller, at man vil kunne opleve, hvordan musikerne og lydkunstnerne bygger nogle forskellige lydlige landskaber op omkring digtene.

I samarbejde med Morten Søndergaard vil de i en blanding af digtoplæsning, kaberet og koncert udforske grænsen for fusionen af ord og lyd.

“Det er et kunstnerisk forsøg, hvor vi vil se, hvad der sker, når man sætter forskellige kunstarter sammen,” siger Robert Skovmose Christensen.

Et glædeligt gensyn med Åbne Scene

Det er ikke første gang, at Morten Søndergaard besøger Åbne Scene. Faktisk udsprang ideen til projektet af digterens forelskelse i dét rum, der omgiver scenen på Godsbanen.

“For et par år siden deltog han i en festival på Åbne Scene på Godsbanen, og han syntes, at rummet var noget helt særligt,” siger Robert Skovmose Christensen om Morten Søndergaards første møde med scenen og uddyber:

“Han havde lyst til at komme tilbage og folde dét, han havde gang i dengang, mere ud i samarbejde med en god håndfuld musikere og lydkunstnere.”

Morten Søndergaard har selv udvalgt de musikere og lydkunstnere, der deltager, og de har fået fri hænder til at forholde sig til hans digte.

Flere af dem har han arbejdet sammen med tidligere. Heriblandt Jakob Schweppenhäuser, Emil Thomsen, Klaus Q Hedegaard Nielsen og Marie Højlund, men det er første gang, han skal arbejde sammen med Bisse.

Fakta:

Solar Plexus arrangeres af 365tekster og Morten Søndergaard i samarbejde med Aarhus Litteraturcenter, Project Art Writing, LiteratureXchange, Lyd+Litteratur Festival, Geiger Records, Robert Skovmose Christensen

Arrangementet foregår den 8. april på Åbne Scene på Godsbanen 16-18.


Entré: 75 kr. Billetter kan købes på www.aabnescene.billetten.dk

Publikum får ved ankomsten et partitur med digtene af Morten Søndergaard, som
forestillingen er bygget op omkring.

De medvirkende er:
Bisse
Marie Højlund
Jakob Schweppenhäuser
Emil Thomsen
Kenneth Nørby Andersen
Anders Boll
Morten Riis
Klaus Q Hedegaard Nielsen
Morten Søndergaard

SOLAR PLEXUS er støttet af Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje og Statens Kunstfond

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind