Klassisk musik for børn Genklange Anemone Teatret

Ro, fordybelse og krudt i røven

ArtikelMusikSkrevet af: Sophie Stride Geyti29. maj 2015

Genklange vil give børn mulighed for at blive beriget af den klassiske musiks univers. Til deres koncerter er der plads til at stille spørgsmål og danse. Fine Spind var med til Genklages koncert på Anemone Teatret 


Æ, ø og å blev væk for Mozart, da han komponerede melodien til ABC-sangen. Genklanges musikere Malene Grete Nørgaard på tværfløjte og Louise Kristensen på acordeon, tryllebinder børnene med klassisk musik fra første tone.

En tur i zoologisk have med tryllekassen under armen

Musikerne Malene og Louise tager børnene med i zoologisk have, hvor de møder en dansende ged, en trampende elefant og Mariehønen Evigglad i instrumenternes udtryksfulde klang og melodi. Mellem scenens bøgetræer og rabarberblade går de også på jagt efter de manglende bogstaver, æ, ø og å, som forsvandt mens de spillede Mozarts melodi til ABC-sangen. Med hjælp fra børnene tryller Malene og Louise en fræk struds, og et blinkende blåt lys frem fra tryllekassen, men forhåbentligt kan de også trylle bogstaverne frem.
Salen er fyldt og børnene venter spændt til den første koncert i Anemone Teatrets fine rammer.
Foto: Sophie Stride Geyti
Louise Kristensen tog børnene med i zoologiske have via accordeonens toner og udtryk. Imens illustrerer Malene Grete Nørgaard, at vi er på besøg hos strudsen, der er så fræk at den napper efter Louises sko.
Foto: Sophie Stride Geyti

En undertrykt musikgenre

Dybest set handler Genklange om at sprede glæden ved den klassiske musik og gøre børn og voksne opmærksomme på, at den klassiske musik kan bruges i lige så høj en grad som andre musikgenre. Problemet er blot, at børn ikke nødvendigvis bliver præsenteret for den klassiske musik i samme grad som for eksempelvis pop og rock.
Blandt andet af denne grund startede Gabriella Meinert-Medici Genklange.

Ro til at drømme sig væk

Genklanges koncerter er nærværende og giver børnene et fængende indblik i den klassiske musiks egenskaber. Den klassiske musik kan fortælle billedrige ordløse fortællinger, mens den skaber en ro og fordybelse, der kan være svær at finde i noget børnemusik. ”Vi prøver at veksle mellem, at de lytter, og at de bliver aktiveret. På den måde får de brugt noget energi undervejs, så de kan slappe af, når de skal det og ikke har for meget krudt i røven”, fortæller Gabriella Meinert-Medici. Der er plads og tid til at danse, synge og ligge på gulvet og drømme sig væk under koncerterne.
Under på Anemone Teatret forsøgte musikerne at trylle æ,ø og å frem fra tryllekassen.
Foto: Sophie Stride Geity
ABC-sangen blev sunget i fællesskab med hjælp fra alfabet-kæden, men til stor overraskelse
sluttede sangen ved Z! Hvor gemte Æ, Ø og Å sig henne?
Foto: Sophie Stride Geyti

Børnenes kommentarer udvikler koncerterne

Genklange og musikerne tilrettelægger programmets repertoire, så de klassiske musikstykker er melodiske, simple og udtrykker en stemning, der gør det nemt for børnene at danne billeder for det indre blik og leve sig ind i musikken. Programmet ændrer sig meget undervejs på baggrund af børnenes respons og sjove kommentarer. “Det var for eksempel ikke før en dreng, under en tidligere koncert, nævnte, at vi jo stadig ikke havde fundet de manglende bogstaver, at vi begyndte at indføre det som en gennemgående del af koncerten. Som voksne havde vi jo allerede glemt, at de var væk”, fortæller Malene Grete Nørgaard. Nu fungerer jagten på de manglende bogstaver fra ABC-sangen som en ramme om koncerten.

Formidler musikken bevidst til børn

Musikerne formidler bevidst musikken til børn og stiller sig helt ud på kanten af scenen, så det bagerste publikum også føler sig inddraget i koncertens univers. Det gør musikere sjældent ved klassiske koncerter for voksne, men gennem musikernes rammefortælling og tætte kontakt med publikum, bliver børnene hjulpet ind i musikkens stemningsbilleder.
Gabriella Meinert-Medici har stiftet foreningen Genklage for at introducere børn til klassisk musik.
Foto: Sophie Stride Geyti
Indimellem førte nysgerrigheden børnene helt op foran scenen.
Foto: Sophie Stride Geyti
Dialogen og kontakten med publikum skal være tæt, for som stifteren af Genklange, Gabriella Meinert-Medici, fortæller, så er ”det bare noget andet for børnene at få lov til at se musikerne, komme op og snakke med dem og måske få lov til at røre instrumenterne.”
Gabriella Meinert-Medici er vokset op med klassisk musik, og ønsker at viderebringe den glæde musikken har givet hende som barn til andre børn.

Projekt med vokseværk

Genklange er vokset siden Gabriella Meinert-Medici begyndte projektet for to år siden på Gentofte Hovedbibliotek, og har oplevet stor interesse for klassiske koncerter tilpasset børn. Genklange er nu begyndt på et projekt med boligsociale områder, hvor de ønsker at give børnene mulighed for at finde en interesse, et fællesskab og nye sider af dem selv gennem den klassiske musik. Et ønske om at give børnene nye muligheder og et afbræk fra hverdagen, som de måske ellers ikke ville være tilbudt. Derudover ser Gabriella Meinert-Medici mange fordele hos den klassiske musik – musikken er universel, og idet at den er ordløs, kan den føles og forstås af alle.
I sidste ende håber Gabriella Meinert-Medici at børnene får lyst til at gribe instrumenterne og opleve det fællesskab, som den klassiske musik kan give, og som Gabriella selv har oplevet fra barnsben af.

For mere inspiration til et indblik i og brug af den klassiske musik derhjemme, kan man tage et kig på Gabriella Meinert-Medicis blog,  eller tage ind og høre den næste koncert d. 6. juni, hvor Gentofte Hovedbibliotek får besøg af Duo HaC med fløjte og klarinet.

Genklange afholder koncerter den første lørdag hver måned på Gentofte Hovedbibliotek, samt den anden søndag hver måned i Anemone Teatret.Genklange tilbyder medlemsskaber ved koncerter i Gentofte Hovedbibliotek.Billetpris: 50 kr. Læs mere på: www.genklange.dk og www.genklange-kbh.dk
Facebook
Del på facebook

Sophie Stride Geyti

Sophie studerer Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet, og interesserer sig for formidling af kultur. Hun elsker en god fortælling, der appellerer til alle sanser og synes at kulturelle inputs er uundværlige i hverdagen – både for børn og for voksne. Derudover har Sophie en kærlighed til klassisk musik – som udvekslingsophold spillede hun cello i et børne/ungdomsorkester i 7 mnd. I Venezuela.
Se Sophies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind