Festivalen Røst hylder talen i et samarbejde mellem KØS Museum og Vallekilde Højskole

Ny festival hylder den gennemtænkte tale

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Esben Holst Harboe16. maj 2017

Festivalen Røst er den første festival i Danmark med talen som omdrejningspunkt. 200 højskoleelever indtager talerstolen sammen med navne som Emma Holten, Kristian Leth og verdens bedste taler den 19. og 20. maj.

I en tid hvor tweets og hurtige nyheder dominerer mediebilledet, er der et behov for at skrue farten ned, stille sig op foran virkelige mennesker og holde en god tale om det emne, man brænder for; det er en af tankerne bag den nye Røst Festival.

Festivalen er den første danske festival, som udelukkende handler om talen. Håndværket bag, fremførelsen af den og modtagelsen af den, forklarer Lene Renner, projektleder for festivalen:

”Festivalen handler på den ene side om, at unge bliver trænet i at holde en gennemarbejdet tale, men på den anden side også, at de lytter til andres budskaber. Hvis talerens budskab skal nå ud, må det emne, taleren vælger at tage op, også være personligt eller vigtigt for taleren. Vi har derfor valgt ikke at komme med noget overordnet emne eller krav til, hvad deres taler skal handle om. Vi har givet dem redskaberne til at holde en god tale, men hvad de vil tale om er helt op til dem selv,” siger Lene Renner.

Lilibeth Cuenca Rasmussen vil opføre performancen Octopada til åbningen af festivalen.
Foto: PR-foto
I samarbejde med landets højskoler og med Vallekilde Højskole i front afholder KØS Museum i Køge Danmarks første talefestival.
Foto: PR-foto

Røst Festival har været undervejs siden 2015. I 2016 fandt KØS Museum for kunst i det offentlige rum sammen med Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet som primære samarbejdspartnere en lang række deltagende højskoler.

Læs interview: AFENGINN HJEMVENDT

En festival med 200 hovednavne

Festivalen er inspireret af mange forskellige taletraditioner - lige fra antikkens Grækenland, hvor kloge hoveder formulerede nye tanker, der stadig påvirker verden i dag, til den danske tradition for lejlighedstaler til fester, forsamlinger og begravelser, hvor familie og venner berører hjerter og motionerer grinemusklerne i lige mængder.

Festivalen er gratis at deltage i for alle interesserede, og har også et stort line-up af nogle af Danmarks bedste talere: blandt andet Emma Holten, Kristian Leth og Sabrina Vitting-Seerup, der har netop vundet verdensmesterskaberne i public speaking.

Feminist, aktivist og redaktør Emma Holten holder en brandtale for festivalens deltagere.
Foto: Cecilie Bødker
Kunstner Thomas Poulsen, alias FOS, har skabt de tre unikke talerstole, som skal danne ramme om talerne på Røst Festival.
Foto: PR-foto

Festivalen foregår ved KØS i Køge, hvor kunstværket ”De 111 hvide plateauer” forvandles til et kæmpe speakers corner. Her får de unge talere en fysisk platform, hvor de kan møde publikum både som talere og som lyttere.

”Festivalens absolutte hovednavne er de 200 unge, som stiller sig op for at fortælle, hvad de har på hjertet. De professionelle talere er inviteret, fordi de er enormt dygtige talere og som inspiration for de unge,” siger Lene Renner.

Læs interview: SÅ SIDDER DE DER IGEN

En tale fra hjertet er aldrig dårlig

”Yes we can”, ”I have a dream” og ” Mr. Gorbachev, tear down this wall!” er tre taler med genkendelighed og gennemslagskraft, som har haft enorm betydning for den verden, vi lever i. Det er taler, der kan huskes, og som inspirerer lytteren til handling. Uanset om en god tale er skrevet af et topprofessionelt pressehold eller af ens farfar, kan den røre, rykke og huskes af lytteren.

Bandet Katinka spiller deres anmelderroste album 'Vi er ikke kønne nok til at danse' live på festivalen.
Foto: PR-foto / Røst-festival
På Røst er der intet overordnet tema. Derfor kan eleverne selv vælge, hvad de vil tale om. Musiker, forfatter og producer Kristian Leth vil holde en tale om, hvorfor vi kan se frem til fremtiden.
Foto: PR-foto / Røst-festival

”Det er sjældent, at man oplever, at en tale er dårlig. Så længe personen, der holder talen, har noget på hjerte. Det kan godt være, at ordene måske snubler over hinanden, at en passage bliver mumlet ud, eller at taleren måske græder; det er lige meget, for det at taleren fortæller om et emne, som hun eller han virkeligt brænder for, vil skinne igennem hos modtageren,” fortæller Lene Renner.

Talen giver helt generelt en vigtig mulighed for at få sit budskab hørt. Et kort øjeblik, hvor man er i centrum mens folk opmærksomt lytter til, hvad man siger. På langt sigt kan en festival som Røst også være med til at styrke traditionen for at tale. For der er mange trusler, som kan true det talte og tænkte ord.

”Den største trussel mod talen er, at den gode tale drukner i falske informationer, grov retorik og folk, der taler uden at lytte,” siger Lene Renner.

Læs interview: BØRNEBØGER OM DØDEN, VOLD I HJEMMET OG DAMENUMSER

Fakta:

Røst byder på taler af bl.a. aktivist og feminist Emma Holten, forfatter og musiker Kristian Leth, stifter af Ungdomsbureauet Olav Hesseldahl og Sabrina Vitting-Seerup. Albumaktuelle og anmelderroste Katinka spiller, performance af den internationalt anerkendte kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen, debatter og workshops – alt sammen er gratis for publikum.
Kunstneren FOS alias Thomas Poulsen har skabt tre unikke talerstole, som vil danne rammen om talerne.

Bag Røst står KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Vallekilde Højskole, Ungdomsbureauet og deltagende højskoler fra hele landet.

De deltagende højskoler er: Egmont Højskolen, Engelsholm Højskole, Brenderup Højskole, Grundtvigs Højskole, Hadsten Højskole, Krogerup Højskole, Kunsthøjskolen i Holbæk, Rønde Højskole, Suhrs Højskole, Testrup Højskole, Uldum Højskole, Vallekilde Højskole, Vrå Højskole.

Desuden taler af DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom, Køge Gymnasium ”Debate Club”, Ungdomsbureauet og KU retorik.

Røst er støttet af Nordea-fonden.

Facebook
Del på facebook

Esben Holst Harboe

Kulturjournalist
Esben Holst Harboe er uddannet journalist fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han har tidligere skrevet om emner som landbrug, industri og fængsler, men har altid været nysgerrig på kulturen og glæden den giver børn og voksne. Han har tidligere boet et halvt år i Holland og bruger enten sin fritid på løb eller læsning.
Se Esbens artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind