Louis Jensen - Tork og Hest den porcelæne danserinde

Kærlighed til det uforudsigelige

ArtikelLitteraturSkrevet af: Rikke Schmidt Maltesen15. apr 2016

Louis Jensen elsker alle ord – også de mærkelige og svære. Hans bøger er finurlige og poetiske, og nu er han aktuel med en ny historie om makkerparret Tork og Hest - Den porcelæne danserinde. Bogen er perfekt til højtlæsning og til en snak om ord og fantasi

Forfatter Louis Jensen skriver enestående poetisk litteratur til børn, og han er nu aktuel med fjerde bind i serien om Tork og Hest – eventyrlig fortællinger til højtlæsning for de 5 til 9-årige. Louis Jensen er kendt for børnebøger som Skelettet på hjul, Den frygtelige hånd og sine små poetiske prosatekster i Hundrede-serien. Han har modtaget flere priser for sine værker, som er præget at et magisk sprogunivers og finurlige handlinger, som på én gang hæver sig over virkeligheden og samtidig spejler barnets fantastiske opfattelse af verden.

Louis Jensen fremhæves ofte for sine poetiske litteratur til børn, men Pia Halses kollage-illustrationer bidrager bestemt også til denne series poetiske univers. Pia Halse er uddannet fra Danmarks Design skole og har illustreret mange billed- og højtlæsningsbøger. Hun har smukt illustreret alle foregående fortællinger i serien, og Tork og Hest – Den porcelæne danserinde er ingen undtagelse.

Tork og Hest – Et optimistisk vennepar

Tork og Hest – Den porcelæne danserinde er fjerde bog i serien om det opfindsomme makkerpar Tork og Hest. De er et fantasifuldt, virksomt og optimistisk par, som tilsammen kan de både bogstaverne A, B og E og nogle meget komplicerede regnestykker.

Det bliver begyndelsen til spændende rejser, mærkelige forretningseventyrer, en magisk bog og møder med fantastiske mennesker og dyr. I tredje bog, Tork og Hest på nye eventyr, hører Tork og Hest om en danserinde i nød og i Tork og Hest – Den porcelæne danserinde drager de ud for at finde og hjælpe hende. Da de endelige finder hende på en strand er det for sent. Hun er støbt ind i porcelæn; stivnet midt i en smuk pirouette. Tork og Hest genkender danserinden fra den bog, de selv har skrevet. Men nogen har ændret historien og givet den en ulykkelig og trist slutning. Tork og Hest vil derfor forsøge at lave en ny omskrivning af bogen og redde danserinden, men måske er det noget helt andet der skal til.

Læs også om børnebogen Muledrengen, der er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for børn og unge

Tork og Hest - Den porcelæne danserinde er fjerde bind i serien om makkerparret.
Foto: PR-billede: Jensen og Dalgaard / Pia Halse
Pia Halses streg underbygger danserinden og den sarte stemning i ordene.
Foto: PR-billede: Jensen og Dalgaard / Pia Halse

Smukke ordbilleder og illustrationer fuld af poesi

Bogen er smukt og næsten poetisk illustreret i en streg, som underbygger fortællingen om den porcelæne danserinde og den sarte stemning, som der er i Louis Jensens fortællestil. Louis Jensen er nemlig mester i fortællingen om det sarte og skrøbelige, men altid i kombinationen med det forunderlige og humoristiske, som vel netop er en kombination, vi forbinder barnesindet med. Fælles for hele serien er, at man tydeligt fornemmer Louis Jensens kærlighed til den uforudsigelige handling og sprogets uendelige muligheder.

Læsning er også samtale

Serien om Tork og Hest er klart bedst egnet til højtlæsning. For selvom Louis Jensens skrivestil mimer barnets ivrige, ligetil og springende tilgang til verden, er der en del svære ord, hvilket forfatteren også selv påpeger i teksten:

”gigantiske (flot ord)” eller ”applaus (endnu et særdeles fornemt ord!)”.

Og hvad betyder 'den porcelæne danserinde' egentlig? Man kunne vælge andre ord, som flere af de yngste læsere kender til, men Louis Jensen elsker alle ord – også de komplicerede. Derfor lægger han i stedet op til, at højtlæseren og barnet taler med hinanden om disse mærkelige ord og deres betydning.

Med sin særlige stil, mimer Louis Jensen de klassiske illustrative samtalebilleder eller myldrebilleder, om man vil. I stedet for et utal af detaljer i illustrationerne, så sker det her igennem legen med ord. Sætningerne er fulde af objekter, lande, personer og ord, som man kan læse op, smage på og diskutere.

En bog for de mange

Den kreative kærlighed til ord og sproget kendetegner hele serien, men man kan sagtens læse bogen højt, som et godt action eventyr fuld af moderne referencer. At placere en bog hos en bestemt målgruppe er altid svært og lidt af en voldshandling, men jeg vil sige, at fortællingen hører til et sted hos de 5 til 9-årrige og så selvfølgelig deres højtlæsende voksne.

Louis Jensen evner at forene det poetiske, det eksistentielle og humoristiske på måde, som taler til mange forskellige sind. Læs den højt for børnene og snak med dem om ord, betydninger, mærkelige hændelser og stemninger. Tork og Hest – Den porcelæne danserinde kan læses som et selvstændigt værk, men jeg vil anbefale også at læse de første bind, da det også er en måde at komme ind i figurerne Tork og Hest og deres fantastiske univers på. Selvom jeg mener, at der er større poesiperler for børn i Louis Jensens forfatterskab, så er Tork og Hest – Den porcelæne danserinde bestemt en læsning og nogle sjove samtaler værd.

Læs også om en Hemmelig Klubs forårsrengøring

Den porcelæne danserinde er stivnet i en pirouette.
Foto: PR-billede: Jensen og Dalgaard / Pia Halse
Hest kan læse bogstaver og løse komplicerede regnestykker i bogen.
Foto: PR-billede: Jensen og Dalgaard / Pia Halse
Fakta

Titel: Tork og Hest – Den porcelæne danserinde

Louis Jensen (forfatter) og Pia Halse (illustrator)

Forlag: Jensen og Dalgaard

Genre: Eventyrlig højtlæsningsbog

Udgivet: 2016
Facebook
Del på facebook

Rikke Schmidt Maltesen

Skribent og anmelder

Rikke er uddannet cand.mag. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Børne- og ungdomskultur har altid været en rød tråd i både hendes arbejde, studie og fritid. Hun er særligt interesseret i børnelitteraturen og barnets stemme i kunsten. Rikke brænder for kulturel formidling og ser det som en vigtig samfundsopgave aktivt at inddrage børn og unge i kulturlivet.

Se Rikkes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind