Arken kunst museum Live Art for børn Performancekunst

KUNST TIL FORDOMSFULDE FORÆLDRE OG COOL BØRN

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Sophie Stride Geyti15. sept 2015

Performancefestivalen Live Art for børn undersøger virkelighedens spilleregler med skøre og forunderlige performanceevents på ARKEN – museum for moderne kunst i Ishøj

Performancefestivalen Live Art for børn serverer performances, der ikke nødvendigvis er forståelige og forklarlige. Til gengæld byder de på visuelle indtryk, der sætter sig på nethinden og hukommelsen. For det er netop det, der er det særlige ved performancekunsten, og som gør, at mange performances er ideelle at opleve sammen med børn.

Parret Ellen og Henrik fra liveart.dk arrangerer performancefestivalen Live Art for børn.

Klassikere for Kids: Faust

Festivalens første performance er Faust. Hildur Kristinsdottir fra Norge omdanner Goethes kendte klassiker til en kort performance. Faust er fortællingen om en gammel mand, af samme navn, der inderligt ønsker at vide alt. Derfor indgår han en kontrakt med djævlen, Mefisto, der som betaling tager Fausts sjæl. Faust ønsker at blive ung og vis, men ender med at gå i barndomments sind og lade sig gribe af forelskelsen i Gretchen. 
Molly Haslunds perfomance Spoon Ball.
Foto: PR-foto / Live Art for børn - Nana Reimars
Tør du sætte dig i frisørstolen her? Mammalian Diving Reflexs performance Haircuts by children.
Foto: PR-foto / Live Art for børn

Der findes ikke børnekunst

Festivalen Live Art for børn opstod i forlængelse af en erkendelse af, at der ikke findes børnekunst. “Der findes ikke særlige malerier eller skulpturer for børn. Der mangler noget moderne kunst for børn, noget der taler direkte til børnene, hvor det ikke er en museumspædagog, der udlægger et billede for nogle børn, men hvor kunstneren selv er til stede,” fortæller Ellen.

De to arrangører fik ideen til festivalen, da de tilfældigvis havde deres egne børn med på en performancefestival. Her opdagede de, at det der især fangede børnenes interesse, var de korte visuelle forestillinger med voksne, der lavede skøre ting. “Vi opdagede pludselig, at vi som voksne og som forældre har nogle fordomme om, hvad der egner sig til børn. Og vi opdagede, at performancekunst fungerer godt som børnekunst,” siger Ellen.
Hildur Kristinsdottir fra Norge omdanner Goethes kendte klassiker til en kort performance.
Foto: PR-foto / Live Art for børn
Festivalen Live Art for børn varer indtil den 18. oktober. Her er det Klassikere for Kids' Faust.
Foto: PR-foto / Live Art for børn
Faust er sådan en performance, hvor der er stærke visuelle indtryk, og hvor de voksne laver skøre ting. Scenografien byder på overraskelser, når de hvide låger åbnes, triller æbler ud på gulvet, og pludselig kommer balloner flyvende. Bag ved den ene låge er der både brusebad og en ekstra skuespiller.

“Bang” siger det også, når knaldperlerne springer, og performanceteatrets tre karakterer, Mefisto, Gretchen og Faust holder fest på scenen. Det hele er ikke nødvendigvis lige forklarligt, som Ellens datter Dagmar kommenterer: “Noget af det var lidt mærkeligt, jeg forstod ikke helt hvorfor Mefisto hostede så voldsomt. Det var også ret sjovt, jeg hørte et bang. Først forstod jeg ikke hvor det kom fra, men så så jeg, at det var popcorn!” Selv om Faust er en klassiker, stå
r der stadig tre voksne mennesker og laver skøre ting på scenen.

Hvad er performancekunst?

Performancekunst er ikke så almindeligt i Danmark. “Der er ikke så mange voksne, der i virkeligheden ved, hvad de skal mene om performancekunst. Så på den måde er det måske en meget jævnbyrdig oplevelse for både børn og voksne,” fortæller Ellen.

Performancekunst kan defineres som en udforskning af rummet med kroppen og af nærværet med publikum. “Hvis du sammenligner det med anden billedkunst, så er det, at man skaber billeder og betydning i rum og tid med sin krop, i stedet for med en pensel,” forklarer Ellen. Derudover har performancekunsten meget tilfælles med moderne abstrakt kunst. “Du kan godt tolke det som noget andet, men du kan også kigge på de ikkesproglige betydninger, der sker mellem former og farver, og sådan kan man også godt se performancekunst.”

Et cool publikum

Efter forestillingen åbner de tre karakterer Mefisto, Faust og Gretchen op for en dialog med børnene om performancen. “Det var i hvert fald ikke uhyggeligt,” kommenterer en dreng gennem salen.
På trods af forestillingens brug af lys og uhyggelig underlægningsmusik, balloner og knaldperler er børnene ikke sådan at skræmme.
Ellen og Henrik fik ideen til festivalen, da de oplevede performancekunst sammen med deres egne børn.
Foto: Sophie Stride Geyti
Der er barske sager på spil i Faust. Han sælger sin sjæl til djævlen, men børnene lader sig ikke skræmme.
Foto: Sophie Stride Geyti
Ellen fortæller: “Børnepublikummet er meget cool. De er cool med nøgenhed, næsten nøgenhed og bare numser. Selv når voksne finder en performance grænseoverskridende og chokerende, er børnene cool. I dag var noget af det lidt skræmmende, men værre var det heller ikke.”

Kunst uden filter

Live Art for børn er en festival for hele familien, og formålet er at give børn mulighed for at opleve kunst uden filter. På trods af festivalens navn er den ikke lavet specifikt til børn. “Det var mere et fravalg af, hvad der ikke egner sig til børn,” fortæller Ellen om tilrettelæggelsen af festivalens program. Derfor er performances med meget tale og makabre situationer sorteret fra. I stedet består festivalen af korte, visuelle, billedskabende og morsomme performances, der stiller spørgsmål til vores samfund og de regelsæt vi lever efter.

Performancekunst i museets gemakker

Hen over efteråret vil nordiske kunstnere afholde forestillinger, events og workshops, der alle har baggrund i performancegenren. ARKEN lægger rum og teknik til rådighed, men har ellers givet liveart.dk kunstnerisk frihed til at tilrettelægge programmet. Lise Sattrup, Leder af ARKEN Undervisning, som står for museets formidling af kunst til museumsgæsterne, ser festivalen som et enestående supplement til deres andre formidlingsplatforme.

"Vi ønsker at tilbyde børnefamilier en ekstra oplevelse, og festivalen kan noget andet end vores andre formidlingstilbud til familier, da børn her er medproducenter i performancen."

Festivalen varer indtil d. 18. Oktober.
Se programmet i Fine Spinds kalender her

www.arken.dk

www.liveart.dk
Facebook
Del på facebook

Sophie Stride Geyti

Sophie studerer Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet, og interesserer sig for formidling af kultur. Hun elsker en god fortælling, der appellerer til alle sanser og synes at kulturelle inputs er uundværlige i hverdagen – både for børn og for voksne. Derudover har Sophie en kærlighed til klassisk musik – som udvekslingsophold spillede hun cello i et børne/ungdomsorkester i 7 mnd. I Venezuela.
Se Sophies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind