Baglænsk er rørende fortælling om døden i unikke illustrationer og ord for alle aldre

Rørende fortælling om døden

AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Nanna Westergaard21. feb 2019

Baglænsk er illustrator Anna Jacobina Jacobsens ord-debut. Det er en fortælling om alderdom og død, der med sine fine og simple ord og billeder rammer lige ind i hjertekulen

★ ★ ★ ★ ★ ★

Du kender måske hendes illustrationer fra bøger som Båven om Gud af Hella Joof, En pige med pigsko af Mette Vedsø eller hendes egen ordløse bog Ø, der netop er blevet nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris. Nu ord-debuterer Anna Jacobina Jacobsen med bogen Baglænsk, som hun selv har både skrevet og illustreret.

Baglænsk er en rørende fortælling om, hvad der sker, når tiden læner sig fremad, og man selv læner sig bagud. Det er en forestilling om, hvad der sker, når vi bliver gamle og dør, og det er på flere måder en af de smukkeste forestillinger om livet efter døden, der findes.

Baglænsk handler om en mand, der er blevet så gammel, at han er ved at slå rødder og blive til et træ.
Foto: PR-foto / Jensen & Dalgaard
Baglænsk er en helt fantastisk oplevelse, også selvom man ikke deler den med et barn.
Foto: PR-foto / Jensen & Dalgaard

Forgrenende illustrationer

Baglænsk handler om en mand, der er blevet så gammel, at han er ved at slå rødder og blive til et træ. Han er ensom, fordi han ikke længere kan følge med sit barnebarn og hans kone har demens. I et forsøg på at trænge igennem til sin kone, begynder han at tale baglæns. Og så sker der noget helt uforudsigeligt og smukt.

Historien er fortalt gennem både billeder og ord. Den sparsomme tekst fortæller og driver historien frem, mens billederne både illustrerer og viser det, teksten udelader. Man kan læse bogen hurtigt, men jeg vil råde til at læse den så langsomt som muligt, så man kan suge illustrationerne til sig og finde alle de små detaljer, der gemmer sig i de fine tegninger. Eksempelvis fortsætter flere af illustrationerne fra en side til den næste, også når man bladrer. Særligt træernes grene har det med at brede sig fra side til side, og det er virkelig en detalje, der er med til at hæve bogens i forvejen høje niveau.

Rørende fortælling

Når du er færdig med at læse bogen, så langsomt du kan, vil jeg råde dig til, at læse den igen. Der er flere detaljer i illustrationerne, der får en tungere betydning, når man allerede kender fortællingen, og der er ikke mindst en større ro til at dvæle ved illustrationerne.

Første gang jeg læste bogen, fik jeg lidt fugtige øjne flere gange, fordi det helt unikke samspil mellem teksten og illustrationerne virkelig får en til at mærke den gamle mands ensomhed og længsel mod ungdommen på en måde, som hverken ord eller billeder kunne have gjort selv.

Anden gang jeg læste den, var mine øjne ikke lige så ramt af fugt, men der satte sig stadig en knude i mit bryst, da jeg nåede slutningen.

Bogen bliver markedsført som en “alle-aldres bog”, men den abstrakte handling og det små-poetiske sprog, vil nok være svær for de små at tyde. Men det er ikke nødvendigvis en svaghed for bogen, for de stærkeste børnebøger, er dem, der taler på mange forskellige niveauer, så den kan vokse sammen med barnet og den, der læser op. Og så er Baglænsk også en helt fantastisk oplevelse, også selvom man ikke deler den med et barn.


Fakta

Baglænsk er Anna Jacobina Jacobsens anden selvstændige bogudgivelse, men hendes første med ord.

Den udkommer den 21. februar fra forlaget Jensen og Dalgaard
Facebook
Del på facebook

Nanna Westergaard

Kulturjournalist
Nanna Westergaard er uddannet cand.public med en bachelor i Æstetik og kultur. Man kan som regel finde hende til litterære oplæsninger og andre kulturelle arrangementer i byen, men også hjemme i sofaen, hvor hun lytter til ny musik og forsøger at følge med i tidens mest populære Netflix-serier. Det er særligt litteraturen, der fylder i Nannas hverdag; hun har ikke blot en lang to-read liste, men skriver også selv noveller og digte.
Se Nannas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind