Dicte og Claus Hempler giver hinanden et skub på scenen

Dicte og Claus Hempler giver hinanden et skub på scenen

MusikSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft 11 Dec 2018
Del på facebook
Facebook

Dicte og Claus Hempler giver hinanden et skub på scenen

Selvom deres musikalske samarbejde startede ved et tilfælde, har Dicte og Claus Hempler nu givet fælles koncerter i otte år. De har nærværet i fokus og giver plads til de små detaljer. Her i december spiller de både i Silkeborg, Aarhus, Næstved, Hillerød og København

Dicte og Claus Hempler har hver især gjort sig bemærket på den danske musikscene siden de begge brød igennem i begyndelsen af 90’erne. I 2010 slog de talenterne sammen, og i selskab med guitaristen Mika Vandborg trak de fulde huse på spillesteder overalt i Danmark.

Det var et succesfuldt samarbejde, der startede ved lidt af en tilfældighed. Parret blev spurgt, om de ville spille en koncert sammen, men da de alligevel skulle øve op til koncerten, tænkte de, at de lige så godt kunne spille et par koncerter mere. En lidt entusiastisk booker betød dog, at det endte med at blive mere end bare et par koncerter.

“Det endte med at blive en kæmpe tour, hvor vi pludselig havde 25 koncerter,” siger Claus Hempler med et grin.

“Så det forpligtede lidt. Når nu vi var på en større tour, så skulle vi også finde på noget, der var lidt mere holdbart end bare lige en enkelt koncert.”

Siden har samarbejdet vist sig at være mere end holdbart. Parret har med jævne mellemrum turneret sammen lige siden. Sidste år udgav de albummet Uppers, og de er netop nu på landevejen med endnu en tour rundt i hele Danmark.
Dicte og Claus Hempler har spillet koncerter sammen siden 2010.
Foto: PR-Foto
I 2017 udgav duoen deres første det fælles album “Uppers”.
Foto: PR-Foto

En dans i musikkens land

Dicte og Claus Hempler har kendt hinanden længe. De mødtes første gang i de tidlige 90’ere, fordi deres daværende bands Her Personal Pain og Fielfraz havde samme bookingbureau. Derfor spillede de også mange af de samme steder, og på Youtube kan man blandt andet finde en optagelse fra Roskilde Festival Orange Scene i 1992, hvor Fielfraz sammen med Dicte spiller en hæsblæsende coverversion af Depeche Mode-klassikeren “Personal Jesus”.

Den fælles historie betyder også, at de efterhånden kender hinanden rigtig godt musikalsk.

“Man ved ligesom, hvordan den anden gør. Det er som hvis du ser en ballet med to dansere, der skal danse en solo sammen. Så skal de lære at læse hinanden og på en eller anden måde blive en samlet organisme. Jo mere de kan det, jo smukkere bliver det på en eller anden måde. Det er vel det samme vi gør. Det er en duet eller en dans. Bare i musikkens land,” siger Dicte.

Når Dicte og Hempler danser deres musikalske dans, er de kun dem selv og guitaristen Mika Vandborg på scenen. Det er et meget bevidst valg, der handler om at skrælle oplevelsen ned til det helt basale, så der ikke er noget, der tager fokus fra sangene og stemmerne.

“Kodeordet har været, at skabe nærvær. At være så tæt på publikum som overhovedet muligt, når vi spiller live,” fortæller Claus Hempler.

Det betyder ifølge Dicte også, at der er plads til, at de helt små detaljer i deres fælles musikalske univers kan folde sig ud.

“Vi er jo helt nede, hvor man næsten kan høre vejrtrækningen, og så dyrker vi, at vores vokaler ligger meget, meget tæt. Nogle gange, når det går bedst, synes jeg næsten man kan opleve, at vores stemmer bliver til en. Vi kan nogle gange kigge på hinanden og tænke: Hvordan vidste du det? Det er det vilde ved at kende hinanden så godt musikalsk.”

Et fælles album var en naturlig udvikling

I 2017 resulterede Dicte og Claus Hemplers lange samarbejde for første gang i et album med nyt fælles materiale. Ligesom til deres koncerter er lydbilledet på det fælles album “Uppers” præget af en sparsom instrumentering og melodier båret af guitar, der giver plads til, at Hemplers mørke croon og Dictes lettere og mere lyse vokal kan folde sig ud i smuk forening.

“Nu havde vi spillet alle de koncerter gennem så mange år, så det gav ligesom mening for os at prøve at se, hvad der skete, hvis vi prøvede at gå i studiet og lave noget sammen der,” siger Claus Hempler.

Samarbejdet mellem de to har nemlig aldrig bare været en fastlåst og statisk ting, men er noget, der konstant har udviklet sig gennem de seneste otte år. På den måde var et fælles album en naturlig udvikling.

“Samarbejdet har hele tiden været et forsøg på at gøre noget nyt. Så albummet var også en måde at skubbe det videre.”

At skubbe til hinanden

At prøve nye ting af i musikken betyder meget for Claus Hempler. Han har det svært med bare at gentage ting, som han allerede har gjort tusinde gange før. I stedet leder han hele tiden efter noget nyt. Det er ikke altid nemt, når man har en lang karriere bag sig, men for Hempler er netop de erfaringer, han har fået med alderen, noget han bruger i sin musik.

“Med alderen kommer der en anden vægt eller tyngde ind i den måde, man lyder på. Den tyngde føler jeg, at vi begge to har været gode til at gøre brug af. Vi i tager hele tiden udgangspunkt i ikke bare at lave den samme popsang, som vi lavede, da vi var i starten af 20’erne.”

Desuden skal man ikke underkende den dygtighed, der kommer i takt med, at man bliver ældre og mere erfaren som musiker, mener Dicte.

“Man må også bare sige, at når man har lavet noget i mange år, så er der også en stor chance for, at man er blevet dygtigere end man var i starten.”

“Men det betyder ikke nødvendigvis at man er bedre,” bryder Claus Hempler ind.

“Altså man kan godt blive dygtigere og så blive kedelig. Det har jeg altid været meget bevidst om. At selvom man bliver dygtigere med årene, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man bliver mere interessant. Derfor skal man også nogle gange skubbe til sig selv.”

Og ifølge Hempler er det netop sådan et skub, samarbejdet har været med til at give dem begge.

“Det kan være meget fedt, at have nogle andre, der kan skubbe lidt til en og sige, at nu står det sgu lidt i stampe. At det er tid til at komme videre og forsøge noget nyt. Det synes jeg egentlig, vi er gode til. At skubbe lidt til hinanden og sige, nu må vi sgu lige videre i teksten.”

Fakta:

Dicte brød igennem med bandet Her Personal Pain i de tidlige 90’ere og har siden udgivet flere album med originalt udtryk, der gør Dicte til en ener i dansk musik.

Claus Hempler startede sin karriere som sanger i rockbandet Fielfraz, der udgav tre albums mellem 1990 og 1996. Siden har han udviklet sig til en elegant crooner og sangskriver.

I efteråret 2017 udgav duoen deres første fælles album “Uppers”.

Dicte + Hempler spiller på MusikRampen i Silkeborg den 13. december, i Musikhuset Aarhus den. 14. december, på Spillestedet Vershuset i Næstved den. 15. december, på Klaverfabrikken i Hillerød d. 16. december og i DR Koncerthuset i københavn den. 18. december.
Del på facebook
Facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind