Harry Potter og alle os, der voksede op sammen med ham

Harry Potter og alle os, der voksede op sammen med ham

EssayLitteraturSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft05. okt 2018

I anledning af Harry Potters 20 års jubilæum i Danmark udgav Gyldendal for nylig en ny udgave af serien. Et vidnesbyrd om den fortsatte popularitet for en serie, der her tyve år efter udgivelsen af første bog har været med til at forme en generation.

Harry Potter og De Vises Sten udkom på dansk for første gang den 1. januar 1998. Otte-ni måneder senere, for næsten præcis tyve år siden, stiftede jeg for første gang bekendtskab med den nu verdensberømte troldmandslærling. Siden har jeg læst og genlæst serien flere gange, end jeg har tal på. Senest henover sommeren, som for ubevidst at markere 20-års jubilæet.

I samme jubilæumsånd genudgav Gyldendal for nylig hele Harry Potter-serien i en speciel jubilæumsudgave med nye sort-hvide forsider, der tilsammen danner et samlet motiv. Men hvad er det, der gør Harry Potter så speciel? Så fængende, at jeg læser den igen og igen? Så eviggyldig, at syv bøger, de fleste allerede ejer, bliver genudgivet i den ene nye udgave efter den anden? Hvad er det Harry Potter kan?
Harry Potter og De Vises Sten udkom på dansk for første gang den 1. januar 1998.
Foto:
Hvad er det, der gør Harry Potter så speciel? Så fængende, at jeg læser den igen og igen?
Foto: Rhii Photography

Min ven Harry

Jeg var seks-syv år gammel, da jeg læste første bog om den 11-årige Harry. Da bøgerne sluttede, og en 17 år gammel Harry Potter stod over for det endelige opgør med den mørke troldmand Voldemort, var jeg selv dage væk fra at fylde 16. Jeg voksede op sammen med Harry Potter. Min generation voksede op med Harry Potter.

Sarah Mygind er forsker ved Center for børns litteratur og medier på Aarhus Universitet. Hun er med sine 31 år lidt ældre end mig, men er ligesom jeg vokset op med Harry Potter. Desuden har hun i sit arbejde beskæftiget sig med Harry Potter flere gange, og hun mener at netop identifikationen med en hovedperson, der vokser op i takt med en selv, var med til at gøre Harry Potter speciel.

“Hvis man har været på alder med Harry, som serien skred frem, så tror jeg også, at man har kunnet spejle sig i hans problematikker, og hans situation, der bliver mere og mere kompleks, som bøgerne skrider frem.”

Den følelse kan jeg godt genkende. Gennem alle de år var serien et tilflugtssted, når den virkelige verden og min dagligdag var trist, grå og manglede magi. På samme måde som Harry føler sig hjemme på Hogwarts, føler jeg mig hjemme i seriens univers. Harry Potter og figurerne omkring ham blev næsten en slags venner for mig. Deres problemer var mine problemer, og hvis man ser bort fra magi, onde troldmænd og krig, mindede mange af deres udfordringer i hverdagen også om mine egne. Jeg følte et stærkt fællesskab med dem.
Jeg voksede op sammen med Harry Potter. Jeg var seks-syv år gammel, da jeg læste første bog om den 11-årige. Da serien sluttede var jeg 16.
Foto: Leo Rivas
Hvis man ser bort fra magi, onde troldmænd og krig, mindede mange af Harrys udfordringer i hverdagen om mine egne.
Foto:

Fans og fællesskaber

Følelsen af fællesskab med Harry Potter, hans venner og verden står jeg ikke alene med. Efter udgivelsen blev Harry Potter et verdensomspændende fænomen, der stadig raser derudaf med nye film, teaterstykker og bogudgivelser. En succes, der ifølge Sarah Mygind, hænger sammen med internettet og de fanfællesskaber, der blev dannet online.

”Udgivelsen af Harry Potter faldt sammen med, at internettet bliver mere og mere udbredt. Især fra omkring år 2000 bliver det mere og mere almindeligt at have godt internet, og det betød også, at sociale medier, blogs og lignende fænomener begyndte at blive stort. Folk fik pludselig en mulighed for at kunne dyrke det at være fan af de her bøger online. Derfor kom der en stor international fanskare ret hurtigt, og man begyndte ligesom at dyrke det fællesskab, der er omkring Harry Potters univers.”

Det fællesskab husker jeg også selv. Mine teenageår var ikke altid de lykkeligste, og når jeg somme tider følte mig ensom, var bøgernes verden igen et trygt sted at søge hen. Men med internettet fandt jeg også et sted, hvor jeg kunne møde ligesindede. På en af Danmarks mange hjemmesider dedikeret til Harry Potter kunne jeg slippe min indre nørd løs uden at blive mødt af fordomme. Jeg diskuterede bøgerne, snakkede om løst og fast, mødte nye mennesker og skrev endda selv nogle få fanfictions, som jeg dog er glad for ikke eksisterer den dag i dag.

Med tiden trak jeg mig væk fra fanfællesskaberne online, og efter nogle år forsvandt hjemmesiden, jeg var aktiv på ud i glemslens tåger. Det samme gjorde de bekendtskaber, jeg havde gjort mig. Jeg var måske bange for, at det blev for nørdet, når jeg først for alvor gik i gang derinde. Hvad ville folk ude i den virkelige verden ikke tænke? Det kan jeg godt fortryde i dag. Tænk hvilke venskaber, jeg måske er gået glip af?

Med alderen er jeg igen begyndt at omfavne min indre nørd. Harry Potter betyder noget for mig, og det er værd at holde fast i og hylde.
Harry Potters succes hænger også sammen med internettet og de fanfællesskaber, der blev dannet online.
Foto:
Er du en Hufflepuff, en Ravenclaw, en Slytherin eller en Gryffindor?
Foto: Rhii Photography

Fortællinger former os

De historier og fællesskaber, som vi vokser op med, former os. Derfor er det naturligt, at Harry Potter har været med til at forme mig og mit syn på verden. Den fik mig til at tænke over, hvem jeg var, og hvad min plads i verden var. Fra det helt simple spørgsmål om, hvilket af Hogwarts’ fire kollegier jeg ville tilhøre (var jeg en Gryffindor, en Slytherin, en Ravenclaw eller en Hufflepuff?) til større spørgsmål om godt, ondt, uretfærdighed og fordomme.

At litteraturen kan være med til at forme ens syn på verden, er også noget, der giver mening ifølge Sarah Mygind.

“Det er jo klart, at som barn er man formelig, og man bliver påvirket af de ting, man læser. Så hvis man har fulgt denne her serie over lang tid, og ens omgangskreds eller andre i ens generation også har læst den, så giver det jo god mening, at det er noget, der påvirker ens syn på verden.”

Dette bakkes også op af undersøgelser fra både italienske og amerikanske forskere, der viser tydelig sammenhæng mellem om folk har læst Harry Potter og folks syn på udsatte grupper som flygtninge, immigranter og homoseksuelle. Har du læst Harry Potter, er der større sandsynlighed for at du føler empati med disse befolkningsgrupper, konkluderer undersøgelserne. Eller som flere aviser skrev, da undersøgelserne kom frem: “Folk der læser Harry Potter er bedre mennesker”.

En journalistisk stramning, der nok ikke kan sættes helt så simpelt op i virkelighedens verden. Det samme gælder undersøgelsernes resultater. For selvom der er en korrelation mellem folk, der har læst Harry Potter, og folk, der føler empati og accept for minoriteter, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er en årsagssammenhæng mellem de to ting. Rent statistisk kan en lang række andre faktorer også have spillet ind.

Med udgangspunkt i Harry Potters fortælling og figuren Harry som forbillede, giver det dog alligevel fin mening. Harry Potter var selv en outsider, der fandt et hjem i troldmandsverdenen og på Hogwarts. I denne nye verden, der var fyldt med fordomme og sociale hierarkier, glemte han ikke, hvordan det er at stå udenfor fællesskabet. I stedet stiftede han gennem hele serien venskaber med en række marginaliserede eller udstødte karakterer. Den fattige Ron Weasley, den mugglerfødte Hermione Granger, halvkæmpen Rubeus Hagrid, varulven Remus Lupus, og sociale outsidere på skolen som Neville Longbottom og Luna Lovegood er alle karakterer, der på den ene eller anden måde står på kanten af eller udenfor fællesskabet, men alligevel bliver vigtige i Harrys liv og historie. De viser alle deres værd som mennesker på trods af de fordomme, de slås med. I modsætning til dem står fordommene og intolerancen personificeret i Voldemort og hans tilhængere. Med en næsten nazistisk ideologi stræber de efter totalitær magt og undertrykker dem, der ikke passer ind i deres verdenssyn.

Den kamp og det budskab, gjorde indtryk - på mig, men sikkert også på mange andre fra min generation. På den måde lever Harry Potter videre både i bøgerne og deres læsere. Det er nok derfor, vi stadig køber nye udgaver af bøgerne. Også selvom mange af os allerede har en eller flere ældre udgaver stående hjemme på hylden.
Har du læst Harry Potter, er der større sandsynlighed for at du føler empati for minoriteter som immigranter og homoseksuelle.
Foto: Gemma Evans
I modsætning til Harry står fordommene og intolerancen personificeret i Voldemort og hans tilhængere.
Foto: Rhii Photography

Fakta

Harry Potter og De Vises Sten udkom første gang på engelsk d. 30. juni 1997. Den første danske udgave kom d. 1. januar 1998.

Seriens syv bøger er oversat til op mod 80 forskellige sprog og anslås at have solgt over 500 mio. eksemplarer på verdensplan.

Gyldendal genudgav d. 14 september alle syv bøger i en speciel jubilæumsudgave med nye forsider.

Harry Potter serien er også blevet filmatiseret, og en række nye film udvider løbende universet. Næste film Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald har premiere d. 15. november.
Seriens syv bøger anslås at have solgt over 500 mio. eksemplarer på verdensplan.
Foto:
Næste gensyn med Hogwarts og Potters univers bliver til november, hvor Fantastisc Beasts: The Crimes Of Grindlewald rammer biograferne.
Foto: Simon Mumenthaler
Facebook
Del på facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind