Finn og de fem fajl på Zangenbergs Teater: Unge kan fejle, fucke up og rejse sig igen

Unge kan fejle, fucke up og rejse sig igen

OmtaleSceneSkrevet af: Barbara Rousset Thomsen11. feb 2019

Teater Zangenberg sætter med deres nye egenproduktion Finn og de Fem Fajl fokus på præstations- og perfekthedskulturen, som hersker i dagens Danmark

På Zangenbergs Teater i København kan man for tiden opleve forestillingen om Finn, der har svært ved at finde ud af, hvem han er. I skolen er alle de andre gode til alt det, som han har svært ved, for eksempel matematik og dansk. Til gengæld er han en haj til at tegne, men kan man leve af det?
Foto: PR-foto / Zangenbergs Teater
Foto: PR-foto / Zangenbergs Teater

Emil Blak-Olsen spiller Finn, Finns mor, hans bedsteven Adam, klasselæreren Samson og billedkunstlæreren Gert. Alle fem karakterer som mener at skulle udtale sig om Finns situation, om end det er bedstevennen, der bakker op om Finn og hans tegneevner, eller klasselæreren der mener Finn skal tage sig sammen og spilder sit potentiale. Men hvem skal egentlig bestemme, hvad godt potentiale er?

Opfordrer unge til at gå egne veje

I forestillingen om den unge Finn problematiseres den præstations- og perfekthedskultur, som teatret mener unge mennesker befinder sig i, i dagens samfund. I en meget tidlig alder bliver børn og unge spurgt om, hvad de vil med deres liv. Og hvad hvis man ikke lige har svaret? Hvad hvis man for eksempel har svært ved det, som samfundets fint tilrettede kasser tilbyder? Hvad hvis man gerne vil prøve at leve af at tegne, og ikke være matematiker eller dansklærer? Forestillingen kommer med et budskab, der lyder, at det måske faktisk er vigtigt at fajle igennem livet, og at det er ok, ikke at kunne stave til det.
Foto: PR-foto / Zangenbergs Teater
Foto: PR-foto / Zangenbergs Teater

Loop-pedaler og live-illustrationer

Forestillingen bliver til i en musikalsk leg ledsaget af live-illustrationer, tegnet af kunstner Jakob Tolstrup. Der er tale om en forestilling der lægger vægt på et levende visuelt udtryk, med skuespiller Emil Blak Olsen i centrum. Lyduniverset er skabt med musik af Simon Muschinky, der er en del af det danske band When Saints Go Machine. Dette kombineres med lyde skabt af Emil Blak Olsen, samt brugen af en helveds masse looppedaler, som teatret selv udtrykker det.

Giv fantasien plads

“I en tid hvor hver fjerde unge føler sig ramt af stress, er det vigtigt med pauser og refleksion og ikke mindst at styrke fantasien”, siger teaterleder Thea Kulavig. De unge guides gennem forestillingen til at netop at gå ad veje, de selv vælger. Det er ikke nemt, og forestillingen kan ses som en eviggyldig fortælling om, hvor svært det kan være at finde sig selv. Og samtidig en opfordring til at gå ad de stier, du selv finder rigtige for dig. Og går det galt, og slår du knæene, så er det okay. Det handler om at give plads til at få lov at fejle, fucke up, og rejse sig igen.

Fakta

Finn og de Fem Fajl spiller netop nu på Zangenbergs Teater i København. Forestillingen kører fra d. 2.-24. februar. Forestillingen henvender sig til alle der står, eller har stået, på tærsklen til ungdom. Læs mere på teatrets hjemmeside.

Dramatiker: Magnus Iuel Berg
Instruktør: Niels Erling
Skuespiller: Emil Blak Olsen
Live Illustrator: Jakob Tolstrup
Musiker: Simon Muschinsky
Producent: Zangenbergs Teater
Facebook
Del på facebook

Barbara Rousset Thomsen

Kulturjournalist og anmelder
Barbara Rousset er cand.mag. i Dramaturgi fra Aarhus Universitet. Hun har en stor interesse for autenticitetens rolle i nutidens scenekunst, og hvordan kunst – især scenekunst - kan være et redskab til social forandring. Derfor er hendes primære udgangspunkter, når hun anmelder, interviewer og skriver, at afmystificere og skabe transparens omkring hvilke refleksioner og forandringer det givne kunstværk ønsker at skabe hos sin modtager og i det samfund, værket afsendes til.
Se Barbaras artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind