Miljø-gyser i Krudttønden
NyhedSkrevet af: Elisabeth Saugmann24. okt 2020

Miljø-gyser i Krudttønden

Fire forskere er strandet på Antarktisk. En er gravid, en er gammel og ingen af dem har særlig meget mad tilbage. Så er scenen sat i That Theatre Companys nye forestilling, som spiller frem til 21. november
Miljø-gyser i Krudttønden</br>Fergal O'Byrne  fik inspirationen til ‘Extremophiles’ efter at have læst, hvordan ‘Halley VI research station’ i Antarktis måtte flyttes 15 kilometers på grund af en pludseligt opstået dyb kløft i isen som følge af global opvarmning.</br>Foto: PR-foto / that theatre company
Fergal O'Byrne fik inspirationen til ‘Extremophiles’ efter at have læst, hvordan ‘Halley VI research station’ i Antarktis måtte flyttes 15 kilometers på grund af en pludseligt opstået dyb kløft i isen som følge af global opvarmning.
Foto: PR-foto / that theatre company
På det engelske teater, That Theatre Company, i Krudttønden på Østerbro i København spilles frem til 21. november et overlevelsesdrama, ‘Extremophiles’, om menneskelig isolation i den øde natur. Stykket er skrevet af den herboende irske dramatiker, Fergal O'Byrne, og spillerne er Ian Burns, Søren Højen, Sira Stampe og Michael Worthman.

Er det en menneskeskabt klima katastrofe, der tester en gruppe forskere til det yderste af deres grænser? Fergal O'Byrne kalder sine personer “passagerer på et iskoldt Noahs Ark”, når de tvinges ud i individuelle og kollektive moralske dilemmaer i isolation fra resten af verden. Vi følger en lille gruppe forskere på en base i det øde Antarktis, da en isstorm forbereder dem på en lang dyb vinter. På grund af et pludseligt temperaturfald er størstedelen af forskerholdet taget tilbage til forsyningsskibet. Og nu er der krise i det tilbageblevne crew, Angela, Lars og Bertram.

Pragmatikeren Lars holder modet oppe i trioen, så ingen gribes af en lurende desperation. Bertram drifter ud og ind af hallucinationer på grund af høj alder og meget små overlevelsesrationer. Og biologen Angela, der søger nye veje og tænker i nye løsninger, opdager, at hun er gravid. Men kan de overhovedet overleve her? Og hvis de kan, hvad så med resten er forskerholdet?

Det bliver ikke nemmere, da basens chef, Fiskler, vender tilbage til trioen. Hærget af skyld og dårlig samvittighed over at have efterladt dem har han kæmpet sig tilbage til basen på en livsfarlig tur i kulden. Men kan det være livstruende, at der måske ikke er madrationer nok tilbage til fire personer? Den desperate kvartet modtager kun brudstykker af nyt hjemmefra, og de ved ikke, om deres forsyningsskib nogensinde vil vende tilbage og redde dem. Efterhånden som stykket skrider frem, afsløres Fisklers motiver for at være vendt tilbage, og langsomt må de erkende, at de højst sandsynligt er menneskehedens sidste overlevende på kloden.

Fergal O'Byrne har I over 20 år skrevet for film, teater, tv og radio. Han fik inspirationen til ‘Extremophiles’ efter at have læst, hvordan ‘Halley VI research station’ i Antarktis måtte flyttes 15 kilometers på grund af en pludseligt opstået dyb kløft i isen som følge af global opvarmning. ”Det var et held, at forskerstationen var så klogt designet, at alle enheder kunne flyttes på relativt kort tid,” fortæller han.

Midt i en corona tid med mange former for isolation er det interessant at høre om hans fascination af mandskabets beslutning om at efterlade en lille gruppe tilbage i overvintring midt i den kolde ødemark for at sikre basens forskning, mens de andre flyttede. ”Gruppen, der blev tilbage, måtte udholde måneder i konstant mørke, sult og isolation, og jeg har skrevet om, hvordan det påvirker det menneskelige sind.”

Fakta:

that theatre company spiller ‘Extremophiles’ på Krudttønden i København frem til den 21. november.
Instruktion: Claus Bue
Medvirkende: Ian Burns, Sira Stampe, Benjamin Stender, Michael Worthman
Facebook
Del på facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind