Halfdan Piskets prisbelønnede Dansker-trilogi bliver til teater på Teater Republique
NyhedSkrevet af: Rasmus Bak Christiansen19. feb 2020

Halfdan Piskets prisbelønnede Dansker-trilogi bliver til teater

Den danske tegneseriekunstner Halfdan Piskets erindringsværk om sin indvandrer-fars rejse fra deserteret soldat i den tyrkiske hær til småkriminel dansk statsborger bliver sat op som teater på Revolver på Republique på Østerbro i København fra 10. marts
Halfdan Piskets prisbelønnede Dansker-trilogi bliver til teater</br>Fra desertør i Tyrkiet til dansk statsborger. Halfdan Piskets tegneserie trilogi om sin far bliver til teater.</br>Foto: PR-foto
Fra desertør i Tyrkiet til dansk statsborger. Halfdan Piskets tegneserie trilogi om sin far bliver til teater.
Foto: PR-foto

Halfdan Piskets tegnede erindringsværk ‘Dansker-trilogi’er en rørende fortælling, der sætter spørgsmålstegn ved det enkelte menneskes frie valg. Nu iscenesætter instruktør Sargun Oshana den første del ‘Desertør’ på Teater Republique. Han har tidligere gjort sig bemærket med forestillingerne 4:48 Psychiósis’ og samarbejdet med digter Caspar Eric om en nyfortolkning af Hamlet #AMLET på Aarhus Teater.

Siden Halfdan Pisket dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2009, har han markeret sig som en vigtig skikkelse på den danske og internationale graphic novel-scene. Halfdan Piskets sans for at turde tegne og skrive livet sort på hvidt, blev ikke mindst bemærket da han i 2014 udgav Desertør, som er det første bind i en ærlig og barsk trilogi, der handler om hans far James Pisket. I ‘Desertør’ stifter vi bekendtskab med en mand, der langsomt opsluges af det, han kæmper imod. James Pisket er indædt modstander af det brutale og ansigtsløse militær, der er ved at overtage Tyrkiet, men paradoksalt nok ender han alligevel med at kæmpe på deres side, mens verden, som han kender den, går i opløsning. På den måde sætter historien spørgsmålstegn ved det enkelte menneskes frie valg: “Kunne han have valgt anderledes, og findes det frie valg?”, spørger Sargun Oshana. Samtidig er Oshana optaget af, hvordan tegneseriemediets særlige karaktertræk kan ”remedieres” og fungere som scenekunst:

”Vi bruger en helt særlig teknik til at overføre tegneseriens stemning til scenen. Det glæder jeg mig meget til at opleve publikums reaktion på”, siger Oshana.

Halfdan Piskets barske og poetiske fortælling om sin far, der ender i Danmark, fungerer, fordi han tør tegne og skrive et liv sort på hvidt! Uden (instagram)filter, om man vil. Det bliver spændende, om Sargun Oshana og resten af holdet bag teaterudgaven af ‘Desertør’ tør gøre det samme. Eller om det sniger sig for mange nuancer op gennem de skrå brædder.

Fakta:

Desertør spiller på  Revolver på Teater Republique

Medvirkende: Camilla Lau, Besir Zeciri og Haesam Jakir
Instruktør: Sargun Oshana
Scenograf og kostumedesigner: Franciska Zahle

Dansker-trilogien, der udover ‘Desertør' består af bindene ‘Kakerlak' (2015) og ‘Dansker' (2016), blev i 2017 samlet og udgivet af Forlaget Gladiator. Halfdan Piskets originale måde at tegne og fortælle sin fars historie på, har indbragt ham flere anerkendte priser, heriblandt Danmarks største tegneseriepris Pingprisen i 2015 og prisen for bedste serie ved verdens største tegneseriefestival, Festival International de la Bande Dessinée, i 2019.

Facebook
Del på facebook

Rasmus Bak Christiansen

Se Rasmuss artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind