Teater Refleksion opfører den personlige dobbeltforestilling At glemme...at huske

Eksperimenterende teater om at glemme at huske

ArtikelSceneSkrevet af: Andreas Lindbjerg Nielsen25. aug 2017

Teater Refleksion udforsker erindringen i eksperimenterende og personlig dobbeltforestilling. Kulturmagasinet Fine Spind var med på åbningsaftenen.

Teater Refleksion sætter i dobbeltforestillingen at glemme......at huske fokus på erindringen med en samling personlige fortællinger. Den består af to sidestillede solo-stykker, som begge graver ned i fortidens billeder, drømme og følelser. Det første stykke er med den britiske performancekunstner, Melanie Thompson, det andet er med leder af Teater Refleksion, Bjarne Sandborg.

Begge forestillinger er opstået på baggrund af en række ugelange sessions i perioden fra 2015-2017, og der er blevet eksperimenteret med både form og indhold. Melanie Thompson kalder med akademisk præcision metoden for “interdisciplinær, multimedial performancearbejde”. Hun understreger, at formen på ingen måde er ny, da man allerede i 50’erne og 60’erne i USA og England arbejdede med samme undersøgende og selvbearbejdende udtryk.

Melanie Thompson i stykket "at glemme......at huske".
Foto: PR-foto / Refleksion
Melanie Thompson i stykket "at glemme......at huske".
Foto: PR-foto / Refleksion
“Mit udgangspunkt for processen var et ønske om at være mere personligt forbundet med det materiale, vi arbejder med i forestillingen”, fortæller Bjarne Sandborg det fremmødte publikum efter forestillingen. “Og samtidig ville jeg gerne vende tilbage til en form - det fysiske performancearbejde - som jeg ikke har arbejdet med i mange år.” Det skyldes, at han de seneste år foruden sin funktion som teaterleder også har været dukkefører og instruktør på Teater Refleksion.

Vand, sten og ild

Thompsons stykke er det mest minimalistiske af de to og benytter sig hovedsageligt af film og performance. En gennemgående metafor i Thompsons optræden er vand. Ikke som livgivende og rensende, men farligt og mystisk. I starten ser vi billeder af en pool på en doven sommerdag, og frygter instinktivt, hvilke hemmeligheder den gemmer på. Forskellige opklippede videobidder fortæller i alt tre historier fra Thompsons families fortid, som alle handler om vand.

Sandborg inddrager i sit stykke både film, performance og skyggeteater og leger i det hele taget mere med forskellige objekter og lyssætninger. Også her fortælles historier fra fortiden, men i en væsentlig mere fragmenteret og poetisk form. Vandet er her blevet til sten, som falder fra hjernen og hjertet, og en ødelæggende ildebrand raserer til stadighed et sted dybt inde i erindringens mørke.
Melanie Thompson, performancekunstner og skuespiller.
Foto: PR-foto / Refleksion
Bjarne Sandborg, teaterleder og skuespiller.
Foto: PR-foto - Refleksion
Fælles for begge forestillinger er, at de beskæftiger sig med teksten som performativ handling, i teaterkredse kaldet “performance writing”. Det er gennem denne udforskning af skriften, at erindringen først og fremmest træder i karakter og materialiseres.

Nøgle eller unødig vejledning

Efter stykket er der indlagt et kort oplæg af de to kunstnere, hvor de fortæller om arbejdet med stykket, om processen og om tankerne bag opsætningen. Også dette er et eksperiment, som vil dele vandene blandt publikum: Dem, der mener, at det kan hjælpe til at åbne stykket op og perspektivere den efterfølgende bearbejdning af teateroplevelsen. Og dem, der mener, at det i værste fald afmystificerer, overforklarer og måske endda punkterer de to forestillingers åbne udtryk. Hvorvidt det beriger eller forfladiger oplevelsen, vil være op til den enkelte tilskuers temperament og smag.

Stykket spiller den 24., 25. og 26. august i Teater Refleksion.

FAKTA:

At glemme......at huske spiller fra torsdag den 24. august til lørdag den 26. august kl. 19.30 (lørdag kl. 16.00)

Sted: Teater Refleksion, Frederiksgade 72b, 1., 8000 Aarhus C

Billetter: www.refleksion.dk

Skuespillere: Melanie Thompson og Bjarne Sandborg

Instruktør: Melanie Thompson

Støttet af: Region Midt, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg og Aarhus Kommune
Facebook
Del på facebook

Andreas Lindbjerg Nielsen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Andreas Lindbjerg Nielsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt cand.public fra Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig journalistisk med kultur i alle former hos blandt andre DR, Radio24syv og Soundvenue - især med fokus på ungdomskultur, musik og film.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind