Cykelmyggen Egon - Tommelise - akrobatik - teater

Cykelmyggens intermezzo med eventyrets Tommelise

SceneSkrevet af: Marianne Riiskjær 04 May 2016
Del på facebook
Facebook

Cykelmyggens intermezzo med eventyrets Tommelise

Cykelmyggen Egon cykler ud på nye eventyr i det kendte og elskede univers af krible-krable-liv, når Østre Gasværk Teater den 14. maj har urpremiere på Cykelmyggen Egon møder Tommelise

Vi vil være omgivet af kæmpe klistrede edderkoppespind, meterhøje svampe og blade så store som tæpper, hvor den selvhøjtidelige, vandpiberygende kålorm holder til. Her er vimsende myggelarver, ranglede græshopper, tykke snegle, marcherende myrer, mimrende tusindben og loppeartister, der passer næsehornsbillen. Publikum møder kryb og kravl, flyvende og dansende, i de mest farverige og fantasifulde kostumer, der indfanger universet fra Flemming Quist Møllers klassiske børnebog fra 1967 om Cykelmyggen Egon. Der venter publikum en teateroplevelse med dans, vilde stunts og ikke mindst fede cykelspurter med lækre landinger.

Til teaterstykket Cykelmyggen Egon møder Tommelise er der udvalgt internationale artister, skuespillere og dansere i verdensklasse til at udføre alt fra akrobatik, electric boogie, hip hop til capoeira og ballet på scenen. Egon spilles af den otte-dobbelte verdensmester i kunstcykling, den 31-årige tysker, David Schnabel. På bedste Egon-vis stoppede han for et par år siden sin blændende deltagelse i de mange mesterskaber, fordi han var nysgerrig og ville se, hvilke eventyr hans cykelkunster kunne føre med sig. Om David Schnabels deltagelse udtaler instruktør Steen Koerner:

“Davids bidrag til stykket bliver at løfte hele niveauet op til noget, man simpelthen ikke tror kan være rigtigt.”

Det ser faktisk også ret uvirkeligt ud, når David Schnabel på alle mulige og umulige måder spurter, hopper, twister og danser sig hen over scenen på sin cykel, der samtidig styres af eksempelvis hans hænder, knæ, hoved eller albuer.

Kinesisk akrobat-danser

I stykket møder Egon den lille figur fra H.C. Andersens eventyr, Tommelise. Hun spilles af den elegante kinesiske akrobat-danser og violinist, Chenying Lu. Ligesom i eventyret fødes hun ud af en blomst. Men på Østre Gasværk sker det ikke ved hjælp af magiske frø fra en håbefuld kone. Her kommer Tommelise ud, fordi Cykelmyggen Egon bumper ind i kæmpeblomsten med sin cykel. Mødet mellem Egon og Tommelise skaber drama, da der opstår jalousi hos dansemyggen Dagmar, der jo sværmer for Egon. Det hele er heldigvis en misforståelse, for Tommelise vil faktisk bare ud og finde en dejlig prins i sit eget eventyr.

Cykelmyggen Egon spilles af tyske David Schnabel, som er otte-dobbelt verdensmester i kunstcykling.
Foto: PR-foto / Østre Gasværk - Anders Debel Hansen
Cykelmyggen Egon elsker - som i bøgerne - fede cykelspurter og lækre landinger. I forestillngen kører han ind i Tommelise.
Foto: PR-foto / Østre Gasværk - Dennis Westerberg

Børnebog fra tresserne

Forfatter til Cykelmyggen Egon, Flemming Quist Møller, fortæller om fusionen mellem hans energiske 60’er-myg og H.C. Andersens lillebitte elegante pige:

”Vi gør meget ud af ikke at gøre vold på H.C. Andersens figur. Tommelise følger sit eget eventyr, og Egon bumper så ind i hende tidligt i den historie. Det skaber et intermezzo, der bliver til sin egen lille historie i vores univers”.

Teaterstykket er baseret på Flemming Quist Møllers klassiske børnebog fra 1967 om den fantastiske cykelmyg, der kommer langt i livet på lige dele charme, selvtillid og talent. Men hvordan kan en karakter som Egon fra en børnebog i 1967 blive ved med at være interessant for børn og voksne? Forfatteren Flemming Quist Møller har et bud:

”Egon er jo grundlæggende en ung spradebasse, der vil erobre hele verden. Han går lidenskabeligt op i det, der er vigtigt for ham, mens han tager alt andet som det kommer. Jeg kan se i dag, at børnenes interesse for ham holder, og det er nok fordi de kan genkende noget i ham fra dem selv.”

På de første sider i børnebogen kommer alle små nyudklækkede myggebørn flyvende op af vandet. Alle på nær Egon. Han kommer i stedet spurtende op af vandet på sin nye flotte racercykel! Børn erfarer, at det, der ved første øjekast ser ens ud, ikke behøver være det. Der kan være et talent gemt i os alle, hvis vi bare tør leve det ud. Egon har en passion. Den gør ham godt nok meget anderledes end alle andre, men han står ved, er cykling er det vigtigste i hele verden for ham. Han retter de andre insekter, når de kalder ham en myg: Han er og bliver en cykelmyg. På den måde ender hans liv med at give mening og føre til masser af fede oplevelser.

Allerede en succes

Cykelmyggen Egon spillede også på Østre Gasværk tilbage i 2011. Historien er dog en anden i dette års forestilling. Dengang tiltrak stykket over 100.000 publikummer. Ligesom ved den første forestilling indgår Flemming Quist Møller som fortæller på scenen, mens artisterne, skuespillerne og danserne koncentrerer sig om at mime, lave vilde stunts, akrobatik og danseshow.

Flemming Quist Møller håber, eventyret vil fange publikum på flere niveauer:

”Vi har sat alle sejl ind i forhold til scenografi, lys, lyd, show og dans. Publikum går forhåbentligt derfra med følelsen af at have været inde og opleve et kæmpe underholdende eventyr.”

Fakta om forestillingen

Sted: Østre Gasværk Teater, 2100 København
Spiller: 14.maj 2016 – 12. juni 2016. Se nærmere detaljer på Østre Gasværks hjemmeside.

Oprindelse: Baseret på børnebogen ”Cykelmyggen Egon” af Flemming Quist Møller fra 1967. Figuren Tommelise er taget fra H.C. Andersens eventyr af samme navn fra 1835.

Instruktør: Steen Koerner.

Komponist: Jesper Mechlenburg.

Cykelmyggen Egon spilles af tyske David Schnabel. 8-dobbelt verdensmester i kunstcykling.
Tommelise spilles af den kinesiske akrobat, Chenying Lu.
Øvrige stemmer: Kaya Brüel, Basim, Jaleesa, Morten Staugaard, Nico Defrost, Louis Jarto, Andrea Pellegrini, Mark Linn, Thomas Buttenschøn, Tommy Kenter & Jens Andersen.

Del på facebook
Facebook

Marianne Riiskjær

Skribent
Marianne Riiskjær er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med speciale i børns modtagelse af børnenyheder og børneinterviews. Hun er optaget af børns forståelse og brug af kultur- og medieprodukter og af, hvordan nye digitale medier kan bidrage med kvalitet og leg i en børnehverdag. Hun har undervist i folkeskolen og gymnasiet og skrevet for Information.
Se Mariannes artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind