Teater Fluks sætter folkesygdommen demens ind i nye, kunstneriske rammer

Teater Fluks sætter folkesygdommen demens ind i nye, kunstneriske rammer

ArtikelSceneSkrevet af: Anne Harbo Frandsen28. aug 2018

Forestillingen CTRL + ALT + DEMENS dokumenterer menneskers stille forsvinden. Rasmus Malling Skov og Sara Fink Søndergaard leder Teater Fluks og forener i deres vandreforestilling fakta og personlig fortælling. I september 2018 sættes forestillingen op for tredje gang

Rasmus Malling Skov står foran seks personer, der har taget plads om et rundt bord i et dunkelt belyst lokale. Med præcision binder han en snor om håndleddene på dem alle. Det er livets snor, et symbol på skæbnen og det uvisse, men alligevel fastlagte.

Vi befinder os i det første af tre rum, som Teater Fluks’ Rasmus Malling Skov og Sara Fink har konstrueret for at formidle historien om demens på en ny måde. I stedet for bare at informere om sygdommen i al dens gru, vil de forundre og fortælle for at skabe en appel til både følelser og fornuft.

“Man kan sagtens lave en pamflet om demens, men når vi møder emnet i et kunstnerisk perspektiv, rammer vi noget andet. Det fantastiske ved teater er jo, at vi er der sammen. Publikum og jeg trækker vejret sammen – jeg mærker deres følelser, og de mærker mine. Jeg går hjem og tænker: Er det mine følelser eller deres?” siger Sara Fink Søndergaard.

Sara Fink Søndergaard i forestillingen CTRL + ALT + DEMENS
Foto: Sisse Dupont
Rasmus Malling Skov
Foto: Esquives Photography
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Langt fra de skrå brædder


De fleste ville nok blive overraskede over at høre, at forestillingen ved første opsætning fandt sted i Bruuns Galleri i Aarhus. Teater Fluks holder til på projektdækket på Godsbanen, men nogen fast teatersal har de ikke. Og det er ikke et tilfælde, for de to kunstnere prioriterer at komme ud blandt folk frem for at spille på de skrå brædder. De håber, at publikum også bliver nysgerrig på de steder, hvor de spiller deres forestillinger.

“Vi vil gerne have folk til at spørge: Hvad sker der derinde? De skal blive nysgerrige. For mig handler det om at give nogle lag og vise, at der måske er noget nedenunder,” siger Rasmus Malling Skov.

Konceptet er enkelt og stramt struktureret: I grupper af seks guides man på en halv time igennem tre rum, som er en blanding af lydinstallationer og performan-

ces. Stedet er aldrig tilfældigt: CTRL + ALT + DEMENS foregår langt fra de skrå brædder ude blandt folk. Det er steder fra den virkelige verden, der omdannes til rum, som publikum træder ind og ud af under deres vandring.

Når forestillingen genopsættes i september, udfordres formatet endnu en gang, for det bliver igen i nye omgivelser - blandt andet i Aarhus Domkirkes tårn og på Kvindemuseet.
Rasmus Malling Skov i forestillingen CTRL + ALT + DEMENS
Foto: Sisse Dupont
Sara Fink Søndergaard
Foto: Esquives Photography
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

"Hey, skal I i teateret eller hvad?”

I forestillingen spiller Sara Fink Søndergaard sig selv på besøg hos sin demensramte bedstemor - en scene, der ved stykkets første opsætning foregik i Bruuns Galleris p-kælder. Det er udfordrende at sætte en forestilling op i sådan nogle omgivelser, men Teater Fluks bruger det til at illustrere scenekunstens spændvidde og til at trække nyt publikum til.

“Vi havde nogle gode guides rundt om i storcenteret, der passede folk på shopping op og

spurgte: ’Hey, skal I i teateret eller hvad?’ Vi har haft gamle og unge som publikum – folk, som ellers ikke ville være gået i teateret eller ikke have set vores slags teater,” fortæller Sara Fink Søndergaard.
Rasmus Malling Skov i forestillingen CTRL + ALT + DEMENS
Foto: Sisse Dupont
Sara Fink Søndergaard og Rasmus Malling Skov leder Teater Fluks. Her i Aarhus Domkirke, hvor CTRL + ALT + DEMENS blandt andet sættes op i september
Foto: Esquives Photography
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Mellem fakta og personlig fortælling

Rasmus Malling Skov og Sara Fink Søndergaard har brugt lang tid på at læse lægelige og socialvidenskabelige undersøgelser om demens. Ud fra den viden har de lavet en lydinstallation, som er en fortolkning af, hvordan demens føles. Den møder publikum som det andet stop i vandringen rundt i forestillingen.

“Fakta skal aldrig være målet i sig selv, men den kan give en lyst og en forundring. Og vi kan alle lide at blive forundret,” siger Rasmus Malling Skov.

I forestillingen bruger Teater Fluks også den personlige fortælling som et greb. Det er især Sara Fink Søndergaard, der benytter sig af det, når hun mindes, hvordan hendes bedstemor stille forsvandt ind i demensens tåger.

“Det åbner noget i folk, når de fornemmer, at historien er ens egen. Der er pludselig en sprække til skuespilleren selv,” fortæller hun.

Alligevel er balance mellem det personlige og det faktuelle et kodeord. Forestillingen danner nemlig ud fra den en forbindelse mellem den almengyldige skæbnesnor i begyndelsen og den intime fortælling om bedstemoren i slutningen. Den ene pol eksisterer ikke uden den anden i forestillingen CTRL + ALT + DEMENS.

Rasmus Malling Skov siger: “Jeg har nogle gange tænkt, at hvis vi sad i DR, ville vi være ovre i Undersøgende journalistik og ikke i DR Drama – men vi ville nok alligevel bygge bro.”

Fakta:

CTRL + ALT + DEMENS spiller 4.-9. sept, 12.-15. sept og 19.-22. sept.
Se præcise spilletidspunkter og link til booking på www.teaterfluks.dk

Facebook
Del på facebook

Anne Harbo Frandsen

Kulturjournalist og skribent
Anne Harbo Frandsen er uddannet i Tysk sprog, litteratur og kultur. Til daglig læser hun på Cand.Public-uddannelsen på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har boet i Tyskland ad flere omgange og er især vild med det mangfoldige Berlin. Hun holder af litteraturens verden, historieformidling og det skæve og skøre inden for kunst og kultur.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind