Aarhus Jazz Festival fylder byen med musik fra d. 9.-16. juli
OmtaleSkrevet af: Fine Spind07. juli 2022

Aarhus Jazz Festival fylder byen med musik fra d. 9.-16. juli

Ved den 34. udgave af Aarhus Jazz Festival er jazzen for alvor tilbage som vi kender den, med internationale navne, nye initiativer, masser af stemning og god musik over hele byen. Festivalen foregår fra den 9.-16. juli
Aarhus Jazz Festival fylder byen med musik fra d. 9.-16. juli</br>Tv: Thomas Sejthen / Foto: Hreinn Gudlaugsson
<br />Th: Årets festivalplakat / Anya Winqvist</br>Foto: Hreinn Gudlaugsson og Anya Winqvist
Tv: Thomas Sejthen / Foto: Hreinn Gudlaugsson
Th: Årets festivalplakat / Anya Winqvist
Foto: Hreinn Gudlaugsson og Anya Winqvist
Aarhus Jazz Festival har som en af få festivaler, gennemført en festival hvert år under corona-pandemien - dog i nedskalerede udgaver. I år er der igen fuld tryk på kedlerne, og der præsenteres hele 320 koncerter på 41 spillesteder i hele byen.

Festivalen åbner for fuld musik

Åbningsweekenden byder bl.a. på street parade med Aarhus Jazz Festival Brass Band lørdag 9/7 mellem 11-13.30 og en række pop-up koncerter rundt omkring i byens gader. Man kan også opleve den brasilianske verdensstjerne Eliane Elias & Aarhus Jazz Orchestra i Musikhuset Aarhus (10/7 19:30), Pierre Dørge & New Jungle Orchestra på turkis (10/7 20:00) eller Kathrine Windfeld Sextet i Maritza Salen (9/7 20:00). HeadQuarters har udover koncerter også Late Night Jazz Jam hver aften og i Helsingør Theater (Den Gamle By) præsenteres sangerinden INDRA og børnejazz med Admiral Awesome og live-tegneserie. Der er musik over hele byen både ude og inde fra Klostertorvet og Flemming Bamse Jørgensens Plads til Casa V58, Aros, Erlings Jazz- og Ølbar og mange flere. Vanen tro tyvstarter en del spillesteder på jazzløjerne, så man allerede fra fredag 8. juli kan få jazztørsten stillet.

De internationale navne er tilbage

Efter et par år med corona-aflysninger byder dette års jazzfestival igen på et bredere udvalg af internationale navne. I Musikhuset Aarhus kan man bl.a. opleve den brasilianske pianist og sanger Eliane Elias sammen med Aarhus Jazz Orchestra. Her optræder også den amerikanske sanger Melody Gardot, guitarlegenden Lee Ritenour med Dave Grusin og den prisvindende engelske saxofonist og rapper Soweto Kinch i selskab med det aarhusianske ensemble Blood Sweat Drum + Bass.

På Dokk1 kan man høre den amerikanske stjernepianist Josh Nelson og italienske Enrico Pieranunzi, på Det 3. Rum spiller den verdensberømte bassist Greg Cohen og på Gyngen guitaristen Jonathan Kreisberg. Saxofonisten Jerry Bergonzi kan opleves flere gange i løbet af jazzugen på forskellige spillesteder. Det eksperimenterende norske storband Trondheim Jazz Orchestra indtager turkis med komponist og saxofonist Signe Emmeluth i front ved en multisanselig koncert, hvor lyd og lys fortolker oplevelsen af det fysiske i musikken.

Byen vokser og initiativerne bobler frem

Der er gang i den hos byens jazzaktører i disse år, og det sætter også sit præg på Aarhus Jazz Festival. En af de tydelige tendenser er, at flere og flere dele af byen byder på jazzmusik. Der er stadig flest koncerter at finde i midtbyen, hvor alle spillestederne ligger i gåafstand, men du kan i dag også finde jazzen i Gellerup, Hasselager, Sydhavnen og på Aarhus Ø. Blandt årets nytilkomne i jazzfestivalfamilien er Zanders Bar ved Klostertorvet, Generationernes Hus på Aarhus Ø, Aarhus Hostel i Hasselager og Kulturkollektivet i Gellerup.

De seneste år er flere nye initiativer som eksempelvis Bazarjazz og den internationale SHARE improfest blevet en del af festivalen, og i 2021 blev Givisme/Aarhus Jazztømmerflådes nyskabte arrangement med festlig stemning og udadvendte koncerter på Flemming Bamse Jørgensens Plads nomineret til Årets Koncertoplevelse ved Danish Music Awards Jazz. Disse arrangementer er også at finde på årets festival. Samtidig lanceres et nyt samarbejde mellem Musikhuset Aarhus og Aarhus Jazz Orchestra med titlen Musikhuset Swinger. Pga. Aros' udbygning The Next Level kan det ikke lade sig gøre at afholde det traditionsrige Ridehuset Swinger, men jazzpublikummet behøver altså ikke at fortvivle. Musikhuset Swinger byder på intet mindre end 17 koncerter fordelt på tre forskellige scener i Musikhuset og Musikhusparken, masser af gode sager til ganen, børnejazzbio, spændende aktiviteter i den nye jazzcontainer KISSA og den skønneste festivalstemning - alt sammen med fri entré.

Årets jazzplakat

Kunstplakaten af Anya Winqvist emmer af varme og rytme. Letbanen tøffer ind gennem byen på vej til jazzfest. Skinnerne er også strengene på en kontrabas, og det er den aarhusianske jazzbassist Jesper Carlsens instrument, man kan genfinde på plakaten. Anya Winqvist fortæller, at da hun sidste år var til jazzfestival, var det som om, livet var vendt tilbage efter coronaen. "Der var liv og lys og varme allerede, når man var på vej ned i byen for at komme til koncert. Det er den stemning, jeg har forsøgt at få frem i årets plakat," siger hun.

Der vil under Aarhus Jazz Festival 2022 være koncerter her:

ARoS Aarhus Kunstmuseum, Café Gaya, Café Gemmestedet, Café Støj, CasaV58, Dayyani Residence, Det 3. Rum, Det Jyske Musikkonservatorium, Dokk1, Domen – Bylivshuset – Pier 2, Erlings Jazz- & Ølbar, fairbar, Flemming Bamse Jørgensens Plads, Gellerupscenen, Generationernes Hus, Gyngen, Hantwerk, HeadQuarters, Helsingør Theater – Den Gamle By, Information Vest - E&P Huset, Jazzboat – Havnepladsen, Klostertorvet, Knud's Kiosk, Langenæs Kirken, LULA, Maritza Salen, Musikhuset Aarhus, Musikhusparken, Palmehaven – Institut for X, A-huset – Institut for X, Radar, Ridehuset, Salling ROOFTOP, Skt. Lukas Kirke, Tir Na nÒg, turkis, VinDanmark, Waxies, Zanders Bar, Aarhus Domkirke, Aarhus Hostel, Aarhus Internationale Sejlsportscenter

Se information og oversigt over jazzfestivalens koncerter på www.jazzfest.dk
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind