Katrine Stochholm re-komponerer Barndommens Gade

Katrine Stochholm re-komponerer Barndommens Gade

På Lyd+Litteratur Festival i Aarhus fejres Anne Linnets populære Tove Ditlevsen-album med en egenartet hyldestkoncert
InterviewMusikSkrevet af: Kasper Marius Nørmark21. sept 2021
For 35 år siden udkom Anne Linnets succesfulde album Barndommens Gade. Linjer som ”Jeg er din barndoms gade, jeg er dit væsens rod,” blev hurtigt hvermandseje og har været det nærmest lige siden.

Tove Ditlevsens ikoniske roman Barndommens Gade blev filmatiseres i 1986, og det var i den forbindelse af Anne Linnet udgav sit album. Her gjorde Anne Linnet brug af forfatterens digte, og hun skabte et af de mest kendte danske musikalbums i krydsfeltet mellem musik og litteratur nogensinde.

I anledningen af dets 35 års jubilæum har Lyd+Litteratur Festival sat Katrine Stochholm til at genskabe sangene og spille musikken live i en unik fejring på festivalen.
Katrine Stochholm re-komponerer Barndommens Gade</br>Katrine Stochholm har re-komponeret Anne Linnets musik til Tove Ditlevsens tekster fra det ikoniske album Barndommens gade. </br>Foto: Mads Emil Smed Kjær
Katrine Stochholm har re-komponeret Anne Linnets musik til Tove Ditlevsens tekster fra det ikoniske album Barndommens gade.
Foto: Mads Emil Smed Kjær

Et genbesøg på Barndommens Gade

Katrine Stochholm har tidligere udgivet musik med Under Byen, hvor hun var stiftende medlem og sangskriver, og i eget navn, senest med det anmelderroste album ‘Verden Består Af Samlinger Af Stykker’. Og nu er hun altså lige straks klar med denne hyldest til Anne Linnets folkekære udgivelse.

“Barndommens Gade betyder rigtig meget for mig, det har albummet gjort, fra jeg var barn og helt frem til i dag. Alle kendte de sange dengang, det var en anden tid, hvor der slet ikke var så meget musik at vælge imellem, som der er nu. Jeg kan huske, at vi lavede gymnastik til musikken, og jeg kan huske Anne Linnet i sin stribede blazer i musikvideoen til titelnummeret, og at jeg havde lyst til at være sammen med børnene, der danser til sangen,” fortæller hun.

I sit arbejde med Barndommens Gade har Katrine Stochholm skrevet helt ny musik til Tove Ditlevsens ord – det hele med den største respekt for sin sangskriverkollega.

Anne Linnet er en kunstner, jeg er vendt tilbage til i forskellige faser gennem hele livet. Et album som Barndommens Gave har givet dybde og mening. Det er virkelig stærkt. Som kunstner har Anne Linnet altid gjort, hvad der har passet hende, og på den måde repræsenterer hun en skamløshed og et mod, der inspirerer,” fortæller hun.

Det blev et dogme for Katrine Stocholm, at hun gerne ville skrive musikken på kort. Så derfor måtte hun gå med sine første idéer og har dyrke det umiddelbare i sin kreative proces. “Og så er jeg gået efter at indfange en bred vifte af stemninger med sange, der er melankolske, og sange, der er skøre og frække.”

På festivalen spiller hun musikken sammen med Steffen Lundtoft Jensen fra Lowly på trommer, live-programmør Kenneth Nørby Andersen og korsangerinderne Michelle Elmhøj Pedersen og Sofie Christiansen.

Katrine Stochholm re-komponerer Barndommens Gade</br>Katrine Stoccholm i styling med Von Essen kjole</br>Foto: Mads Emil Smed Kjær
Katrine Stoccholm i styling med Von Essen kjole
Foto: Mads Emil Smed Kjær

Ord, der spejler livet

Det har betydet meget for Katrine Stocholmat at lave de nye fortolkninger, fordi teksterne er fyldt med minder. “Tove Ditlevsen beskriver barndommens stemninger så fint og vedkommende. Og i mit arbejde med sangene fra Barndommens Gade har jeg haft nogle meget særlige øjeblikke, hvor ordene virkelig ramte plet i forhold til hændelser i mit eget liv. For nylig mistede jeg min bedstemor, kort efter hendes 100 års fødselsdag. Hun fik konstateret uhelbredelig kræft og døde få uger senere. Men hun var klar til at dø og holdt fast på, at vi ikke måtte græde.

Der var en renhed i sorgen, og det var smukt og meget intenst at arbejde med musikken til sangen For Sidste Gang, som beskriver døden uden det triste og uhyggelige og som den naturlighed, den er, i dagene lige efter min bedstemors begravelse.”

Også sangen “Sovende Pige” havde en tekst, som beskriver stemninger, som Katrine Stocholm kunne relatere til. “Tove Ditlevsen indfanger den sørgmodige stemning, der kan opstå, når man putter sit barn. Det er fredfyldt at sende sit barn ind i søvnens land, men man kan også rammes af en ængstelighed for, om man gør det godt nok. På den måde taler Tove Ditlevsen jo lige ind i en meget aktuel debat om moderskab, hvor de svære følelser, man også kan opleve som forælder bliver aftabuiseret, fortæller hun.

Katrine Stocholm interesserer sig ikke genre, når hun skriver musik. Istedet laver hun det, hun har lyst til. “Når jeg skriver nye sange, bestræber jeg mig altid på at komme godt rundt i følelsesregisteret, så musikken indeholder både vemod, styrke og livskraft. J Det er sådan, jeg altid arbejder, og det er sådan, jeg er gået til mit arbejde med ‘Barndommens Gade’. Det har været fantastisk at blive spurgt, om jeg ville lave projektet, og jeg ser meget frem til at præsentere resultatet.”

Fakta

Lyd + Litteratur Festivalen byder på to aftener i spændingsfeltet mellem musik, litteratur og lydkunst.

Festivalen finder sted fra d. 1. - 2. oktober på Radar i Aarhus og tøttes af Aarhus Kommune og Statens Kunstfond

Til festivalen kan du opleve musik og litteratur fra nogle af tidens store kunstnere, blandt andet Ida Marie Hede & Cisser Mæhl, Tine Høeg & Simon Brinck og Katrine Stochholm.

Program for Lyd+Litteratur festivalen 2021

Fredag d. 1. oktober kl. 19:00:

Mouritz/Hørslev Projektet

Tine Høeg & Simon Brinck

Ida Marie Hede & Cisser Mæhl

Lørdag d. 2. oktober kl. 19:00

Singvogel & Hanne Højgaard Viemose

Katrine Stochholm

∀ Nabla ∀

Læs mere om Lyd+Litteratur Festivalen her 

Køb billetter her 

Topbillede: Mads Emil Smed Kjær
Facebook
Del på facebook

Kasper Marius Nørmark

Se Kaspers artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind