Anmeldelse: Maja Lee Langvads Dage med galopperende hjerte
★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Stress-litteratur

ArtikelLitteraturSkrevet af: Andreas Vinther Jensen24. mar 2017

Dage med galopperende hjertebanken er Maja Lee Langvads efterfølger til den kontroversielle gennembrudsbog HUN ER VRED, der i 2014 satte kritikken af transnational adoption på dagsordenen i Danmark.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Maja Lee Langvads nye bog, Dage med galopperende hjertebanken er et forsøg på at finde et fast holdepunkt midt i et sygdomsforløb.

Bogen er blevet til i en skriverus, forfattet på kun fem uger som et manisk forsøg på at skrive sig ud ad den stresssygdom, der ramte Maja Lee Langvad i efterdønningerne af HUN ER VRED. Foredrag, debatter og oplæsninger tog opmærksomheden fra det, hun egentlig ønskede: at skrive.

Det er der kommet en meget følsom bog ud af. Maja Lee Langvads bog er sårbar og fortæller en vigtig historie om et menneske, der først alt for sent fik sagt fra.

Læs også interview med Christina Hagen DET USTYRLIGE OG DET USMAGELIGE

Tre i én

Dage med galopperende hjertebanken er opbygget af en række korte tekststykker; den længste på seks sider, de korteste på én linje. Tekststykkerne sammenfletter bogens tre fortællinger på elegant vis: Livet med stress; et spirende kærlighedsforhold; og en række optegnelser om det at skrive.
Maja Lee Langvads bog fortæller en vigtig historie om et menneske, der først alt for sent fik sagt fra.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Isak Hoffmeyer
Dage med galopperende hjertebanken er forfattet på kun fem uger.
Foto: PR-foto / Gyldendal

Den del af bogen, der handler om stresssygdommen, har dagbogskarakter. Maja Lee Langvad skriver den ene optegnelse efter den anden om, hvad hun gør for at blive rask igen. Gåture i Landbohøjskolens Have, aflyste oplæsninger og telefonopkald, der aldrig bliver til noget er hendes hverdag. Hun er “i gang med det, man kunne kalde for en human detox” og isolerer sig fra andre mennesker.

Det gælder desværre også hendes store kærlighed, “Du’. Hovedpersonen har været på fem dates med ‘Du’, da bogen begynder, og hun kan ikke tænke på andet. ‘Du’ bliver til endnu en stressfaktor, der må skabes en afstand til, hvis helbredelsen skal lykkes.

Læs også anmeldelse: SYGE TANKER FRA SANATORIET

Blanding af fiktion og virkelighed

Eller som bogens hovedperson udtrykker det: ”Du skal ikke tage det personligt, at jeg har vendt mig mod skriften i stedet for mod dig. Ensomheden er ikke et valg, men en forudsætning for at nå dig.”

Selve det at skrive, bliver tematiseret i bogen. Det er hovedpersonens eneste sikre holdepunkt, en måde at lukke sig inde i sig selv for til sidst at kunne bryde ud til omverdenen.

Og det er præcis sådan, Dage med galopperende hjertebanken fungerer. Man bliver i tvivl om, hvad der er sandhed og hvad der er fiktion i bogen; hvor meget der er ren, rå, uredigeret dagbog, og hvor meget der er opdigtet. Man kan spørge, om det overhovedet giver mening at skille virkelighed og digtning ad i sådan en bog. Maja Lee Langvad har skrevet sig selv, sin sygdom, sin forelskelse og sin skrivepraksis ind i sit værk. Hun har gentaget sit liv på skrift for at tage det tilbage fra sygdommen.
Da Maja Lee Langvad havde udgivet sin gennembrudsroman HUN ER VRED, blev hun ramt af stress.
Foto: PR-foto / Forlaget Gladiator - Sara Katrine Thiesen
Dage med galoperende hjerte giver et smukt poetisk billede af en folkesygdom.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Isak Hoffmeyer

Litteratur og/eller selvterapi?

Dage med galopperende hjertebanken er fra start til slut et terapeutisk projekt for forfatteren. Den gør sig interessante overvejelser over litteraturens helende funktion og med sin sårbare tekst giver den et smukt poetisk billede af en folkesygdom.

Bogens største problem er dog, at den til tider går fra selvbevidst sårbarhed til selvcentreret navlepilleri. Det er interessant og vigtigt at høre om, hvordan det stressramte liv udspiller sig, og hvordan man kan bruge skrivningen som en helende praksis. Desværre bliver bogen nogle gange til ren selvterapi, hvilket forfatteren da også godt ved, når hun skriver: “Jeg gider ikke længere at skrive for at blive forstået af andre end mig selv.”

Da bliver bogen uvedkommende, lukket om sig selv og bryder ikke sygdommens favntag. Bogen går fra litteratur til ren selvcentrering.

Fakta:

Dage med galopperende hjertebanken er Maja Lee Langvads fjerde bog.

Tidliger har hun udgivet: Find Holger Danske (2006), Find Holger Danske Appendix (2014) og HUN ER VRED. Et vidnesbyrd om transnational adoption (2014).

Bogen udkom på Gyldendal d. 23. februar 2017.

160 sider / 199,95 DKK
Facebook
Del på facebook

Andreas Vinther Jensen

Kulturjournalist og anmelder
Andreas Vinther Jensen er uddannet cand.mag. i filosofi med tilvalg i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i Søren Kierkegaards æstetik. Andreas holder af litteratur, der kan skabe billeder og modsigelser, og hans reoler er fyldt med alt fra Homer og Hölderlin til Amalie Smith og Olga Ravn. Han har undervist på Krabbesholm Højskole og har skrevet for bl.a. Baggrund.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind