Freakshow de falske freaks Nicole Rødtnes-Ellen Holmboe

Når alting bliver vendt på hovedet – at være normal i en verden af freaks

ArtikelLitteraturSkrevet af: Ida Moestrup Jessen01. mar 2016

I Nicole Boyle Rødtnes og Ellen Holmboes Freakshow - de falske freaks bliver posen rystet og normalitetsbegrebet udfordret. Bogen er første skud i en serie på 4 bøger og er netop nu nomineret til Orla-prisen 2016, hvor børn rundt om i landet kan stemme på deres favoritbog.


“De kalder mig smutter. Lyder det ondt? Sådan er det ikke ment. Ikke i min familie. Velkommen til familien van Schabts Rædsels- og Raritetskabinet. Stedet, hvor man er en freak, hvis man ikke er en freak. Mit navn er Norm, og jeg er den eneste normale i en familie af fjerdegenerations-freaks. Men som min mor altid siger: Det kan jo være, du vokser fra det.”

Sådan indledes bogen, og citatet indkapsler meget rammende bogens essens: at føle sig forkert i den kontekst, man befinder sig i. Med Freakshow sætter Rødtnes og Holmboe fokus på dét at være normal, og hvad det egentlig betyder. På den måde er bogen en oplagt mulighed for at tale om forskellighed, om at høre hjemme et sted, og den kan samtidig være med til at bryde med det tabu, det kan være, at tale om fysiske skavanker.

LÆS OGSÅ: EN BRUN BJØRN I DET HVIDE UDKANTSDANMARK

Forside illustration til Freakshow 1: De falske freaks
Foto: PR foto - Forlaget Alvilda
Forside illustration til Freakshow 2: Den gale samler
Foto: PR foto - Forlaget Alvilda

Reduceret til popcorn-sælger og altmuligmand

Drengen Norm er den eneste normale i familien van Schabt, og derfor kan det ikke blive til mere end en tjans som popcornsælger og altmuligmand i familiens freakshow. Norms adaptivbror, Birk, er, i modsætning til Norm, en sand freak. Under kunstnernavnet, Trædrengen, og med hud, der ligner bark og føles læderagtig, optræder han først i showet som ”den fantastiske trædreng,” – men også han må kæmpe for sin plads i hierarkiet – for han kan ikke så meget andet end at vinke, og så daler man altså i freak-sejhed. Der er også Norms far, Goliat, der er 2,5 meter høj og hans ældre brødre, de sammenvoksede tvillinger, Jan og Linus, der til sammen går under navnet Janus. Ja, alle i familien har en eller anden sej feature. Undtagen Norm. Så er scenen ligesom sat.

Familiens hemmelighed må bevares

Freakshowets stjerne er Ariel, Norms søster, hvis ben er vokset sammen på langs, så fødderne stritter ud som en halefinne, hvilket – i cirkusskæret – får hende til at se ud som den smukkeste havfrue. Men hemmeligheden må bevares, og derfor er Ariel og alle de andre i familien forment adgang ud i virkeligheden – kun Norm må færdes ude, for han er alligevel så almindelig.

Da Ariel alligevel bryder ud, sætter det en lavine i gang, da hun opdager, at et konkurrerende show – Freak Factor – er kommet til byen, og familien van Schabt må tage deres tilværelse op til revision. Deres status som sande freaks er under angreb fra udefrakommende falske freaks, der ikke er født med særheder, men som selv fabrikerer dem.

LÆS OGSÅ: MOAS MOR ER EN FISK

Forside illustration til Freakshow 2: De oversavede damer.
Foto: PR foto - Forlaget Alvilda
Forside illustration til Freakshow 3: Den haleløse havfrue
Foto: PR foto - Forlaget Alvilda

At være fanget i en havfrues krop eller score lavt i freak-faktor

Historiens nerve er Norm og Ariels indbyrdes søskendeforhold, der synliggør, hvordan de begge har følelsen af, at være fanget i den forkerte krop. Mens Norm higer efter at stige lidt i Freak-graderne, er der ikke noget Ariel hellere vil, end at være normal. Norm kæmper med tankerne om, hvorvidt hans mor ville have fravalgt ham som adoptivsøn, hvis han ikke havde været hendes søn af kød og blod, mens Ariel drømmer om muligheden for at leve et almindeligt ungdomsliv med venner og kærester. Hun er nemlig blevet forelsket. Her refereres kraftigt til H.C. Andersens velkendte ”Den Lille Havfrue”, der som bekendt gennemgår en kraftig transformation, hvilket blot tilføjer endnu et lag til fortællingen. Hvor langt vil du gå for at være normal?

Skønt miks af Liguster-symbolisme og variationer over freakyficeringer

Bogen er en kavalkade af skægge hændelser, levende beskrivelser af de forskellige artisters særheder og hjemmebryggede, finurlige udtryk som ”freaskelov”. Symbolikken er desuden til at skære i, når den kedelige inspektør og regelrytter går under navnet ”Hr. Liguster” – hvor kedelig kan man blive?

FAKTABOKS:

Freakshow – de falske freaks er nomineret til Orla-prisen 2016 – børnenes egen bogpris. Der kan frem til d. 18 april stemmes på http://www.dr.dk/Ultra/Orlaprisen.

Bogen anbefales fra 9 år

Bogen udgives på Forlaget Alvilda.

Facebook
Del på facebook

Ida Moestrup Jessen

Se Idas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind