Alberte Windings erindringsbog Kastevind er blid og poetisk

Alberte Windings erindringsbog er en blid og poetisk skildring af en svær start på livet

AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Line Møller Christensen28. sept 2018

★ ★ ★ ★ ★ ☆

I sin nye bog Kastevind fortæller Alberte Winding på medrivende vis om sin barndom præget af længsel efter omsorg, sorgen over tabet af sin mor og en søgen efter sin plads i verden. Værket er en fin og ærlig fortælling om en svær start på livet

Alberte Winding, der måske mest er kendt som sangskriver og tekstforfatter, debuterede som forfatter i 2006 og har siden skrevet bøger til både børn og voksne. Den 28. september udkommer hendes første erindringsværk Kastevind.

Kastevind er en fortælling om en barndom præget af længslen efter fraværende forældre og siden af tabet af sin mor, der tager sit eget liv. Alberte Winding beskriver med fragmenter af hverdagsscener den første del af sit liv; fra barndom til ungdom. Det var for hende en overgang karakteriseret af en svær søgen efter en plads i verden og en ro i sig selv. Samtidig er bogen en skildring af en generations opvækst i 60’erne og 70’erne.
Foto: PR-foto / Rosinante & Co
Foto: PR-foto / Rosinante & Co - Les Kaner

En tung barndom

Bogen er på en og samme tid en hjerteskærende og opløftende fortælling om et liv. Det opløftende viser sig i en lyst til livet, som strømmer gennem fortællingen. En fin lethed og optimisme på trods af et svært udgangspunkt. Det er svært at vide, hvorvidt dette bunder i, at forfatteren nu står på den anden side og ser tilbage på et liv, der lykkes.

“Allermest håber jeg, at min mor gav mig noget helt særligt, som jeg har givet videre til mine børn. Og det gjorde hun, hvis jeg tænker mig om. Hun gav mig lysten til at leve, og det virker, som om mine børn går videre med den fakkel tændt. Det er sådan, min historie skal starte.”

Bogen begynder i den tidlige barndom med Alberte, der længes efter sine forældre. Gennem barndommen går tiderne går op og ned, men der er meget, som er svært. Hendes mor har det psykisk svært og deklarerer, at livet er en pest. Forældrene går fra hinanden, og moren tager nogle år senere livet af sig selv. Samtidig har hendes far, Thomas Winding, travlt med sit eget; sit arbejde, sin kunst og sin nye familie. Det er en barndom, der gør det svært for barnet at finde sit ståsted i et liv, der er fyldt med følelser af ansvar og skyld:

“Det hele er min skyld. Det er tungt med den skyld. Jeg er så udmattet, over at vi er fattige, over at vores hjem roder, over at de skændes, over at vi fryser, over at jeg ikke har lommepenge, fordi vi lever på kredit hos købmanden for tiden, over at mine bryster ikke er vokset mere, end de er.”
Foto: PR-foto / Rosinante & Co - Les Kaner
Foto: PR-foto / Rosinante & Co - Les Kaner

Pigen, der er svær at tæmme

Ud af den turbulente barndom vokser en vild pige. Ligeså vild som sin hest Biesa, der i fortællingen fungerer som en spejling af Alberte selv:

“Det har altid været sådan med mig og hesten. Alt det ordentlige, det at få hende skoet eller at fange hende ind efter vinteren og gøre hende mindre vild, er svært for mig. Når hun løber over marken med halen løftet, er hun smuk, og det gør mig langt gladere, det syn, end når jeg selv sidder på hende og kommanderer.” Alberte Winding finder som barn en skønhed i vildskaben, der synes at karakterisere hendes liv.

Beskrivelsen af en kastevind refererer både til det tidlige liv med store udsving fra de voksne, der skulle give tryghed — og samtidig den indre tilstand, som hun befinder sig i. Der er en konstant uro, både når hun forholder sig til sine egne tanker, og når hun tænker på andres forventninger til hende. Det får hende ud i både umotiverede romantiske forhold og politiske engagementer. Alberte Winding skildrer vellykket ungdommens forvirring, hvor, som hun skriver, det vigtigste i livet synes at være, at nogen bliver forelsket i én.

Fra barn til voksen

Fortællingen spejler på en subtil, sofistikeret måde tidens gang. I begyndelsen møder vi en langsom, detaljeret barndom, hvor alt centreres om det nære; hjemmet og forældrene. I bevægelsen over ungdommen og hen mod voksenlivet går tiden hurtigere og fokus vender sig udad. Voksenlivet bliver kort beskrevet med store brede strøg; de store livsbegivenheder, de større refleksioner.

“Jeg overvejer at opsøge en psykolog, for jeg tænker, at min baby kan mærke alle de gamle historier derinde. Dem om en mor, der dør fra sit barn, dem om hesten, jeg ikke kan styre, alle de løse dele, der gør mig uegnet til næsten alt. Især det at være mor”

Kastevind er en erindring fra forfatterens egen barndom, men den formår samtidig at skildre de særlige eksistentielle tilstande, der knytter sig til forskellige livsperioder og til tidens fremadskriden. Barndommens naivitet, ungdommens usikkerhed og voksenlivets eftertænksomhed. Den på mange måder hjerteskærende læsning formår at blive til en opløftende fortælling. En fortælling om at ville livet på trods, om at finde sig selv og om livets forbløffende evne til at give tilbage.

Fakta:

Alberte Winding (f. 1963) er sangskriver og tekstforfatter

Hun debuterede i 2006. Siden har hun udgivet adskillige bøger til børn, unge og voksne

Kastevind udkommer 28. september på forlaget Rosinante

Facebook
Del på facebook

Line Møller Christensen

Kulturjournalist og anmelder
Line Møller Christensen er kandidatstuderende ved Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I sit studie beskæftiger hun sig især med feministisk og økokritisk litteratur. Derudover er hun særlig glad for fransk og nyere nordisk litteratur, der behandler de svære eksistentielle spørgsmål midt i hverdagens tenderende trivialitet.
Se Lines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind