Louise Juhl Dalsgaard har skrevet roman om alt det livet er, når det handler om at dø

Alt det livet handler om, når det handler om at dø

OmtaleLitteraturSkrevet af: Marie Nyeng06. juni 2019

Louise Juhl Dalsgaard er en af de mange forfattere, som for tiden dykker ned i livets svære sider i deres bøger. Den 15. juni udkommer hendes nye roman Alle dage tilbage

I efteråret gik Louise Juhl Dalsgaard en tur med sin mor i skoven, det var i oktober. Undervejs bukkede moren sig ned og samlede et blad op fra jorden. Det var slimet, halvsort, godt på vej til at formulde.
"Stadie IV," mumlede hun, "det er dén vej, det går." Så rejste hun sig og gik videre.

Louise Juhl Dalsgaards mor fylder firs i juni og er ifølge Louise selv frisk som en havørn. Alligevel er hendes mor dødeligt bevidst om, at livet har en udløbsdato, og at den ikke er så fjern, som den var engang. Det er dén vej, det går.

Omslag på bogen Alle dage tilbage
Foto: PR-foto
Louise Juhl Dalsgaard
Foto: PR-foto
I sin nye bog Alle dage tilbage har Louise Juhl Dalsgaard skrevet om alt det, livet handler om, når det handler om at dø. Det er hendes anden roman, som kommer små to år efter, at hun i sin debutroman Det der og det der, som var en fortælling om psykisk sårbarhed og en langstrakt kamp mod anoreksi. Her skrev hun hudløst ærligt om kampen tilbage til livet, om indlæggelser og at blive døgnovervåget af unge lægestuderende, der tjente til føden, mens hun afstod fra at spise sin.

For et lille år siden døde en af Louise Juhl Dalsgaards gode veninder og kolleger. Hun var over firs og de sidste uger, tilbragte hun syg på hospice, hvor Louise besøgte hende. “Det var i slutningen af maj, og varmen var trykkende. Hun lå i en hospitalsseng på en lille terrasse og suttede på isterninger for ikke at tørre ud i munden. Fuglenes fløjt lød som en kliché,” husker Louise Juhl Dalsgaard. De talte om en novelle af Tove Jansson, Louise lige havde læst.
“Hun så på mig og konstaterede: Jeg kommer nok aldrig til at læse igen. Det eneste hun havde tilbage af livet, var at dø, konstaterede hun forbandet klarsynet,” fortæller Louise Juhl Dalsgaard.
Næste gang Louise så sin veninde var til hendes begravelse. Den nye roman Alle dage tilbage tilbage tager udgangspunkt i alt det, der følger med, når vi tænker på at livet slutter.

“Det er svært for mig alene at tænke tanken. Hvad så med min mor? Hvor gør hun af tankerne, af sin angst, sin sorg ved at skulle herfra?,” spørger Louise Juhl Dalsgaard.
Hun mener, at vi heldigvis er begyndt at være meget mere åbne omkring sorg og tale mere sammen, når vi mister. Men samtidig mener hun også, at vi tit glemmer, at sorgen også er enorm, når de gamle, som har levet et helt liv, dør. “Jeg synes sjældent, vi taler om, når ældre mennesker dør. Den sorg, der følger med, men også tiden op til. Vi taler ikke om de ældres egen angst for at dø. Sorgen ved at skulle se i øjnene, at "det var dét". At resten af teksten er mindeord.”

Fakta:

Louise Juhl Dalgaards anden roman Alle dage tilbage udkommer på forlaget EC Edition den 15. juni.

Hun skriver også på sin litterære blog Destory
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind