Litteraturen kan give håb og lindring

Litteraturen kan give håb og lindring

Bøgernes verden rummer et væld af livshistorier, som kan give os håb i en svær tid. Københavns Biblioteker har sat en særlig podcast i verden, som fokuserer på litteratur, der giver mening, når alt synes svært
InterviewLitteraturSkrevet af: Fine Spind08. jan 2021
Sponsoreret indhold:
Livet går videre. Det gør det jo. Det skal man bare ikke sige til nogen, der lige har mistet deres livs store kærlighed. Forrige år udgav Puk Qvortrup sin debutroman ‘Ind i en stjerne’, som er hendes egen historie om dengang, hun som 26-årig og højgravid mistede sin mand og faren til hendes to-årige søn. Han døde, mens han var i gang med at løbe et maraton, og ‘Ind i en stjerne’ begynder lige efter det, hvor det gør allermest ondt. Lige der, hvor Puk er på en hospitalsstue med en livlig baby i maven og en far ved siden af, som barnet aldrig kommer til at møde.
Litteraturen kan give håb og lindring</br>Puk Qvortrups roman Ind i en stjerne begynder der, hvor det gør allermest ondt.</br>Foto: Marie Nyeng
Puk Qvortrups roman Ind i en stjerne begynder der, hvor det gør allermest ondt.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Puks forlag ville gerne have, at Puk selv indlæste romanen som lydbog. Men da hun blev spurgt, kunne hun slet ikke forestille sig, at hun skulle lægge stemme til og tale om, hvad der var sket, når bogen engang kom ud. Ja, faktisk kunne hun slet ikke overskue, at bogen skulle udkomme, så hun sagde i første omgang nej - det var simpelthen for svært. Men hun besluttede sig for, at hun ville kunne tale om den og historien bag, så hun pakkede sig sammen og installerede sig i et lille lydstudie i en forstad til Odense. “Så sad jeg der med papir til at tørre øjnene og vand til at fugte stemmen og græd i et lydstudie. Jeg optog om og om igen, til optagelsen var uden snøft,” fortæller hun. Så hvis du vælger at høre ‘Ind i en stjerne’ som lydbog på bibliotekernes gratis e- og lydbogstjeneste eReolen, så er det faktisk Puks egen stemme, du får i øret.
Litteraturen kan give håb og lindring</br>Litteraturformidler Anja Brygmann læser i hvert afsnot af podcasten Litterær lindring et stykke litteratur op, hvor vi møder mennesker, som for eksempel er ramt af en følelse af utilstrækkelighed, tab eller skam.</br>Foto: Københavns Biblioteker
Litteraturformidler Anja Brygmann læser i hvert afsnot af podcasten Litterær lindring et stykke litteratur op, hvor vi møder mennesker, som for eksempel er ramt af en følelse af utilstrækkelighed, tab eller skam.
Foto: Københavns Biblioteker

Ingen kan hjælpe alle, men alle kan hjælpe én

Litteratur kan lindre. “Når vi mister modet, bliver bange, taber ansigt, så står romanerne som tålmodige klipper i reolen klar til at tilbyde ord for alt det svære og til at fortælle os, at vi ikke er alene.” Sådan åbner podcastserien ‘Litterær lindring’, som Københavns Biblioteker udgiver underpodcasten. Den er en del af deres podcast-platform ‘Kundskabens hotel’. I serien ‘Litterær lindring’ læser litteraturformidler Anja Brygmann i hvert afsnit et stykke litteratur op, hvor vi møder mennesker, som for eksempel er ramt af en følelse af utilstrækkelighed, tab eller skam. Lige når det hele er ved at falde helt fra hinanden, møder de en udstrakt hånd. Anja Brygmann og hendes medtilrettelægger Anne Jeppesen fik ideen til podcasten sidste forår, da bibliotekerne første gang måtte lukke ned, så vi ikke gik rundt og smittede hinanden med corona mellem hylderne. De ville gerne finde og formidle litteratur, som gav håb i en svær tid. “En af os havde lige læst Ingvild Rishøjs novelle ‘Ingen kan hjælpe alle’, hvor moralen er, at ingen kan hjælpe alle, men alle kan hjælpe én, og det rammede ret perfekt ind, hvad vi gerne ville med vores podcast,” fortæller hun. Podcasten skulle nemlig vise, at der er håb og muligheder i det der med at hjælpe andre. Samtidig var det også vigtigt for Anja Brygmann, at det ikke kom til at virke patetisk med hjælpsomheden. “Nogle gange kan godhed i litteratur eller hjælpsomhed godt fremstå patetisk eller sentimentalt. Men hvis man stiller det op ved siden af lidelse og smerte i en bog, så bliver det til gengæld håbets fineste vogter. Håbet står sin prøve på den yderste grænse, hvor alt andet er tabt,” siger Anja Brygmann.
Litteraturen kan give håb og lindring</br>Puk Qvortrup har lige siden, hendes mand døde vidst, at hun skulle skrive bogen, men jeg ville vente, til jeg et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var i stand til at se skønheden og håbet, som fandtes midt i sorgen.</br>Foto: Marie Nyeng
Puk Qvortrup har lige siden, hendes mand døde vidst, at hun skulle skrive bogen, men jeg ville vente, til jeg et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var i stand til at se skønheden og håbet, som fandtes midt i sorgen.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

En livsbekræftende sørgelig historie

Puk Qvortrups bog begynder mere sørgeligt, end man kan forestille sig, og når man bliver revet med af den, kan man let komme til at fælde en tåre allerede på de første sider. Hun fortæller, at det var vigtigt for hende, at den skulle skrives i datid, så hun også kunne give plads til noget mere håbefuldt. “Lige siden han døde, har jeg vidst, at jeg skulle skrive bogen, men jeg ville vente, til jeg et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var i stand til at se skønheden og håbet, som fandtes midt i sorgen. I ugerne og månederne efter hans død føltes det respektløst at tale om lykken og glæden, som stadig fandtes i mit liv, for hvordan skulle jeg kunne føle decideret lykke, når han var død?” Puk satte sig ikke ned for at skrive en livsbekræftende bog, men det er den blevet. “Jeg skrev den fra et sted med meget liv og meget håb; et nyt sted. Ikke fra den mørkeste sorg men fra et sted, hvor jeg var kommet op i lyset igen,” fortæller hun. Derfor er sorgen i hendes bog også beskrevet med lysglimt, der bryder gennem de tætte trækroner og sorgens slør, mens hendes to børn vokser, og hun skal klare livet som alene voksen. Da hun skrev bogen, var hun blevet gift igen og havde fået sit tredje barn.

Når vi føler, at vi ikke slår til

I litteraturen kan vi finde nogle nye livshistorier, som vi kan læne os op ad og lade os inspirere af. Vi kan finde historier som Puks, der er næsten ubærligt sørgelige, men som viser os et menneske, der vælger at tro på livet og satse på at være lykkelig, selvom hun har mistet sin store kærlighed. Litteraturformidler Anja Brygmann synes, det er noget af det væsentligste, når vi taler om litteratur, som kan give os håb. “Mange af os går rundt og tænker, at vi ikke slår til i livet, og at vi ikke har fundet ud af, hvordan vi skal være, eller hvordan vi skal gøre - eller der er svære situationer, hvor vi simpelthen ikke ved, hvad vi skal stille op med os selv. Og dér er litteraturen en kæmpe ressource, som kan hjælpe os,” siger hun. Men hun tænker ikke, at vi kun skal læse, fordi vi har noget, der skal lindres, eller fordi vi gerne vil modvirke depression og den slags. “Det er ikke den direkte hjælp i litteraturen, der er hovedformålet. Litteraturen giver os også oplevelser med sproget, som udvider vores horisont, og det synes jeg er vidunderligt. Folk søger nogle gange litteratur, som kan gøre noget bestemt for dem, og jeg er jo nok af den opfattelse, at litteraturen bare er god i sig selv. Vi behøver ikke at læse den, fordi den skal hjælpe os med noget bestemt, men jeg tænker, at det er en vidunderlig sidegevinst, som bare er i den kunstform. Altså det her med, at man kan finde lindring, man kan finde spejling, og man kan finde håb.”

I ‘Litterær lindring’ læser Anja Brygmann uddrag op fra udvalgte bøger og kobler temaet sammen med noget personligt fra sit eget liv. “Det var et meget bevidst valg, at der skulle være en eller anden personlig kobling til mig, ikke fordi jeg er specielt interessant, men mere fordi det er en måde at tilbyde andre at hægte sig på litteraturen som de mennesker, de er. Det er en måde at lave et legalt tolkningsrum, hvor man gør opmærksom på, at det jeg her fortæller dig, det kan komme dig ved på en personlig måde, som du meget gerne må sætte i spil,” fortæller hun.

Når forfatteren selv læser op

Det er også en af grundene til, at hun elsker at læse op. Faktisk har hun også en fælleslæsningsklub, hun læser med efter metoden Guidet fælleslæsning på biblioteket, hvor man læser op sammen og taler om det, der bliver læst. Det er et af de tilbud, som biblioteket har. De stiller lokaler til rådighed for læseklubber og giver mulighed for, at man kan bestille eksemplarer af den samme bog til en hel læseklub på én gang. “Når man læser op, og det bliver mundtligt, så er der er en personlig vilje i formidlingen. Hvis man læser en bog, så skal man selv gøre meget af arbejdet med det, man får fra sproget. Hvis der er noget, der bliver læst op, så får man noget forærende.” Hun fortæller, at mange forlag i disse år satser på lydbøgerne, fordi et stort publikum har taget dem til sig. Mange læser, mens de kører bil eller ordner alt muligt praktisk, fordi det simpelthen passer meget godt ind i vores effektive livsstil, at vi kan fordybe os, mens vi også laver noget andet. Samtidig er mange forfattere også begyndt selv at indlæse deres bøger, som Puk Qvortrup har gjort det og forfattere som Karen Fastrup og Leonora Christina Skov. “Det giver også lydbøgerne en anden autenticitet, fordi der er én til én overensstemmelse mellem sprogets afsender og stemmens afsender. En forfatter vil altid vide, hvordan sproget skal farves, eller hvor betoningen skal ligge, når han eller hun selv indlæser sin bog,” fortæller hun. På eReolen kan man søge direkte på oplæsere, hvis man har fundet sig en favorit-oplæser, for som Anja Brygmann siger, så er både nogle forfattere og nogle skuespillere helt fænomenale til at læse op. Hun fremhæver Karen Fastrup, som har indlæst sine egne bøger og Lars Mikkelsen, som har indtalt et væld af forfatteres lydbøger.

Københavns Biblioteker udsender hver måned et nyhedsbrev, hvor der er rig mulighed for at hente mere inspiration til, hvilke bøger og forfattere, man skal kaste sig over - både nye og ældre.

Puk Qvortrup skriver på en ny bog

Nu hvor Puk Qvortrups roman ‘Ind i en stjerne’ har levet sit eget liv et stykke tid, og hun er dybt inde i arbejdet med sin næste bog, synes hun, at det har givet noget vigtigt til hendes roman, at hun selv indlæste den som lydbog. “Jeg tror også, at det ville være underligt at høre en anden læse min personlige historie op. Det tror jeg, at jeg ville have det svært med,” siger hun. Men hun kan sagtens forestille sig, at den bog, hun lige nu arbejder intenst på, skal læses op af en professionel indlæser. Den er nemlig ikke selvbiografisk. Selv fremhæver Puk forfatterne Naja Marie Aidt, Peter Laugesen, Tine Høgh og Mads Mygind som fantastiske oplæsere. Hun har hørt Naja Marie Aidt læse op fra ‘Carls bog’, der handler om hendes søn, som hun mistede. “Jeg kan ikke høre hende læse op uden at få tårer i øjnene. Det har jeg fået hver gang, jeg har hørt hende læse op. Hun læser med en enorm indlevelse. Når jeg hører det, så er det jo ikke bare fiktion mere, så er det jo også en mor, som har mistet et barn, som jeg hører læse op, hvor man ikke kan skille de to ting ad og det har gjort et rigtig stort indtryk på mig.”

Man kan lytte til eller læse Puk Qvortrups ‘Ind i en stjerne’ på bibliotekernes bogstreamingssite eReolen.

Du kan finde ‘Litterær lindring’ og Københavns Bbibliotekers andre litteraturpodcasts i din foretrukne podcast-afspiller eller på ’Kundskabens Hotel’

Hver måned udsender Københavns Bbiblioteker også nyhedsbrevet ‘Litterær luksus med inspiration til nye og ældre bøger, bibliotekarernes varmeste anbefalinger, forfatterinterviews og litterarturevents. Du tilmelder dig nyhedsbrevet og kan finde tidligere udgaver her
Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind