Fra fruentimmere til Kvinder i opbrud på Arken
OmtaleSkrevet af: Fine Spind14. mar 2022

Fra fruentimmere til Kvinder i opbrud på Arken

Udstillingen Kvinder i opbrud på Arken fortæller kvindefrigørelsens historie gennem kunsten. Den viser hvordan kunstnere gennem de seneste 150 år har udfoldet og udfordret kønsroller, normer og identiteter
Fra fruentimmere til Kvinder i opbrud på Arken</br>Laure Prouvost, Vi vil made dig sammen-fontæne (i anledning af global opvarmning), 2019 (detalje).</br>Foto: © Laure Prouvost, Courtesy Lisson Gallery.
Laure Prouvost, Vi vil made dig sammen-fontæne (i anledning af global opvarmning), 2019 (detalje).
Foto: © Laure Prouvost, Courtesy Lisson Gallery.
Gennem 117 kunstværker af danske og internationale kunstnere giver udstillingen et højaktuelt kig ind i kunsthistoriens og vores egen tids kvindeskildringer: Fra impressionistiske portrætter til performativ kropskunst. Fra frodige nøgenstudier til kritiske undersøgelser af historieskrivningen.

”Kvinder i opbrud giver et bredt historisk indblik i 150 års vestlig kunsthistorie – og viser skiftende tiders positioner og modpositioner i skildringer af kvinder. I en tid, hvor der bliver skrevet ny kunsthistorie for øjnene af os, er udstillingen unik med sit lange, historiske tilbageblik, som viser, hvordan begreber, opfattelser og kunsten har forandret sig over tid”, siger ARKENs seniorkurator og samlingschef Dorthe Juul Rugaard.

Fra kampen om uddannelse til #MeToo

Hvad vil det sige at være kvinde i dag? Hvem kan være kvindelig? Hvem definerer det kvindelige? Og er femininitet overhovedet kønsspecifikt? Vores begreber om kvinder og kvindelighed er konstant i forandring og til debat. Udstillingen Kvinder i opbrud fortæller kvindefrigørelsens historie gennem kunsten, og den udforsker vores tid, hvor nye perspektiver og opfattelser af kropsidealer, kønsidentitet og femininitet tegner debatten.
Startskuddet til kvindebevægelsen lød allerede omkring 1870: Nye tanker om kvindefrigørelse – og et nyt kunstsyn – betød, at flere kvindelige kunsterne fik mulighed for at udøve deres kunst og udstille. Ordet ’kvinde’ kom ind i det danske sprog og erstattede det gammeldags ’fruentimmer’. Udviklingen gav håb om nye tider for kvinders rettigheder og roller. Siden har utallige kunstnere gjort op med traditionelle skildringer af kvinder, og de har været med til at nuancere og udvide synet på køn og kønsidentitet. Siden 2017 har #MeToo, som den afroamerikanske aktivist Tarana Burke startede i 2006, vist, at kvinders ret til egen krop er en kamp, der ikke er kæmpet til ende endnu.

Fra Marie Krøyer til Laure Prouvost

Kvinder i opbrud præsenterer værker fra slutningen af 1800-tallet og op til den nyeste samtidskunst og tæller både maleri, skulptur, fotografi, film og installation. Man kan opleve værker af Marina Abramović, Dara Birnbaum, Louise Bourgeois, Bolette Berg og Marie Høeg, Arvida Byström, Claude Cahun, Kate Cooper, Ditte Ejlerskov og EvaMarie Lindahl, Paul Gauguin, Guerrilla Girls, Sophie Holten, Kirsten Justesen, Birgit Jürgenssen, Marie Krøyer, Johannes Larsen, Marie Laurencin, Vilhelm Lundstrøm, Ana Mendieta, Berthe Morisot, Emilie Mundt, Frida Orupabo, Lene Adler Petersen, Laure Prouvost, Pipilotti Rist, Cindy Sherman, Apolonia Sokol, Andy Warhol, Tabita Rezaire, Sif Itona Westerberg, Cajsa von Zeipel og mange flere.
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind