Papir er ikke bare papir - udstilling på Godsbanen – Gitte Lægård og Carsten René Nielsen

Papir er ikke bare papir

Kunstner og designer Gitte Lægård sætter sammen med digter Carsten René Nielsen fokus på hvordan papir kan gøre noget helt særligt ved digte i ny udstilling på Godsbanen i Aarhus
OmtaleKunst og UdstillingerSkrevet af: Marie Nyeng07. dec 2021
Man kan godt selv lave papir. Det kan man faktisk godt. Kunstner og tekstildesigner Gitte Lægård har specialiseret sig i den helt særlige kunst det er at lave håndgjort papir og har i flere år brugt papiret til nyskabende kunstneriske projekter. Nu har hun i samarbejde med digteren Carsten René Nielsen skabt udstillingen ‘Aftryk’ , som bliver vist på Godsbanen i Aarhus. Udstillingen består af 8 digte, som Gitte Lægaard har præget på håndgjort papir og 8 fotoværker, hvor digtene er blevet iscenesat i naturen.
Carsten René Nielsen har i digtene forholdt sig til papirværkernes skrøbelige kvalitet og har ladet begrebet ‘aftryk’ gå igen. På den måde forholder både teksten og det visuelle udtryk sig til projektets titel.
Papir er ikke bare papir</br></br>Foto: Gitte Lægård
Foto: Gitte Lægård

Udlevering af postkort og frimærker

Gitte Lægård går i det hele taget med op i den sanselige og fysiske tilgang i mødet med verden. Derfor får man også redskaber med hjem, når man besøger udstillingen, så man selv kan sende en fysisk hilsen ud i verden. På udstillingen får man nemlig et postkort plus frimærke med sig hjem, så der er ikke nogen undskyldninger for ikke at få sendt et rigtigt julekort i år. Postkortet er en gengivelse af fotoværkerne fra udstillinen printet på genanvendeligt papir fra den anerkendte tyske papirvirksomhed Gmund. Det er Gitte Lægård og Carsten René Nielsen måde at prøve at gøre os bevidste om, hvad materialerne betyder for vores oplevelse.
Et af digtene lyder:
Listen med alt det
der virkelig er
nødvendigt
består kun
af det mest
unødvendige
Papir er ikke bare papir</br>Gitte Lægaard arbejder både med kunst og design. Men i alt hvad hun laver er hun optaget af sanselighed.</br>Foto:
Gitte Lægaard arbejder både med kunst og design. Men i alt hvad hun laver er hun optaget af sanselighed.
Foto:

Sanselighed og eftertanke

Gitte Lægård spænder bredt i sit kunstneriske udtryk og har foruden at designe tekstil til FDB møbler også lavet meget speielle og kunstneriske bogomslag. Det har hun gjort i tæt samarbejde med forlaget Silkefyret, hvor de netop går en dyd ud af at udgive bøger, som er trykt i særlig god kvalitet og med helt særlige typer papir.

Carsten René Nielsen har en poetisk og surrealistisk skrivestil, som står smukt til papirets sanselige, strukturerede overflade. I en digital tidsalder, hvor tingene går stærkt, egner hans små skæve digte sig særdeles godt. De er hurtigt læste, men vækker stof til eftertanke. Senest har han udgivet digtsamlingen ‘Miniatur.
Læs vores anmeldelse af bogen her: Meningsløse små tegninger og digte er blevet til en god bog

Når udstillingen åbner den 11. december bliver det første gang Gitte Lægård og Carsten René Nielsen mødes i virkeligheden. Al kommunikation i forbindelse med udviklingen af værkerne til Aftryk er foregået via brevudvekslinger og Zoom-møder i lockdown-perioden. Til ferniseringen kan man høre dem fortælle om tilblivelsesprocessen af projektet, og Carsten René Nielsen læser desuden digtene op.

Fakta

Udstilling Aftryk vises i Godsbanen foyer i Aarhus fra den 11. december - 31. januar
Fernisering den 11. december kl. 15
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind