Gamle gulvbrædder som kunst: Udstilling med Marianne Markvad & Lisbeth Thingholm INTERVIEW

Gamle gulvbrædder kan også være kunst

InterviewKunst og UdstillingerSkrevet af: Teodora Biberovic25. nov 2018

Kunstnerne Marianne Markvad og Lisbeth Thingholm bruger gamle gulvbrædder, fotografi og skabsdøre i deres udstilling 2 x TRÆ i Mellemrummet på Godsbanen i Aarhus

Lisbeth Thingholms kunst handler meget om det nære hverdagsliv, for det er det, som inspirerer hende. Det kan eksempelvis være legetøj – et dukkehus, actionfigurer og tøjdyr, som hun på forskellig vis bruger i sin kunst. På samme måde tager Marianne Markvad udgangspunkt i det, hun ser omkring sig, og hun er fascineret af det urbane rum. Storbyen er for hende ikke blot æstetisk, men afspejler også menneskets måde at opfatte og leve livet på.

“For mig er det en fortælling om mennesker og deres muligheder. Jeg ser egentlig arkitektur som et grundvilkår for mennesker. For det er indenfor de rammer, at vi har vores handlerum,” fortæller Marianne Markvad.
Lisbeth Thingholms værk Retro og trend, snit i plade og sengegavl.
Foto: Lisbeth Thingholm
Lisbeth Thingholm henter inspiration til sine værker fra hverdagen.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Teodora Biberovic
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Når hverdagen bliver uhyggelig

Lisbeth Thingholm overfører sine fotografier til andre materialer, enten ved at tegne eller snitte. Det kan blandt andet være på lærred, genbrugstræ eller noget så dagligdags som en voksdug. Selvom hendes motiver er hentet fra hverdagen, og derfor meget genkendelige, er de oftest så sirligt tegnet eller snittet i træ og i så store formater, at det får en foruroligende virkning. Hverdagen fordrejes til noget næsten uhyggeligt og grotesk i Lisbeth Thingholms værker, så der opstår nye betydninger og tanker.

“Jeg tager udgangspunkt i det nære – det, jeg ser omkring mig. Men så får jeg nogle tanker i en mere storpolitisk retning og fletter det ind i mine værker,” siger Lisbeth Thingholm. Med sirlige detaljer og en blanding af humor og alvor, kommenterer Lisbeth Thingholm på kulturelle og samfundsmæssige forhold. “Jeg arbejder med kultur- og naturproblematikken. Det er problematisk, at vi er så mange mennesker i dag, at der ikke er plads til naturen og klodens dyr.”
Marianne Markvads værker fra udstillingen Homeparty i 2016.
Foto: Marianne Markvad
Marianne Markvad er særligt inspireret af urbane rum. Med sine værker stiller hun kritiske spørgsmål til de liv, vi fører.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Teodora Biberovic
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Marianne Markvad rejser rundt i storbyer og fotograferer. Hun er særligt opmærksom på byens former, farver og skygger. Billederne printer hun ud hjemme og overfører til træ, og bruger dem til at skabe tredimensionelle collager. Marianne Markvad arbejder ikke kun med lag-på-lag i fysisk forstand, hun arbejder også med at frembringe flere lag af betydning i billedet. Hun sammensætter by-billederne på kryds og tværs i collagen og forvrænger selve byens udtryk. Med sine værker stiller Marianne Markvad på den måde kritiske spørgsmål til de liv, vi fører, og de rum vi lever i. “Er der mulighed for at påvirke det sted, vi lever? Er der rum til, at vi kan sætte vores eget præg, og skal vi bo så tæt?” spørger Marianne Markvad, og tilføjer, at det ikke er så underligt, at der er kriminalitet i tæt bebyggede områder, hvor mennesker ikke har mulighed for at udfolde sig. “Jeg vil gerne have, at man er mere bevidst om byen, og hvad den gør ved os.”
Marianne Markvad overfører billeder til træ, og bruger dem til at skabe tredimensionelle collager.
Foto: Marianne Markvad
Lisbeth Thingholms værker er så sirligt tegnet eller snittet i træ og i så store formater, at hverdagsmotivet fordrejes til noget uhyggeligt.
Foto: Lisbeth Thingholm

Genbrugstræ giver værket nyt liv

Selvom Marianne Markvad og Lisbeth Thingholms kunsteriske udtryk kan virke langt fra hinanden, har de alligevel meget tilfælles. De tager begge udgangspunkt i fotografiet og fordrejer billedet, så nye fortællinger opstår – og så er de begge to rigtig glade for genbrugstræ. ”Vi samler jo ting op fra gaden.Træet får en værdi igen, og samtidig er det en kommentar til vores overforbrug af Jordens ressourcer. Vi kyler simpelthen for meget ud,” siger Lisbeth Thingholm.

Genbrugstræet bidrager også med sin egen fortælling i kunstværkerne. Det er især træets slid, for eksempel et søm, der stikker ud, eller malingrester, som puster nyt liv i værkerne. “Der er stoflighed i træet, og det har en historie med sig,” siger Marianne Markvad og peger, “altså de der gulvbrædder, der kan jeg ikke lad være med at tænke – hvem har boet på det?”

For Marianne Markvad handler det også om, at genbrugstræ giver hende noget tilfældighed i arbejds-

processen, som gør, at hun arbejder mere intuitivt. På udstillingen 2 x TRÆ har de to kunstnere netop lagt vægt på, at intet er fastlagt og alt kan ske. Marianne Markvad siger: “Vi udstiller i et projektrum, som opfordrer til, at udstillingen gerne må have forsøgskarakter.”

Fakta:

Fællesudstillingen 2 x TRÆ i Mellemrummet på Godsbanen i Aarhus har fernisering den 30. november kl. 16 og kan opleves til den 20. december 2018.

Andre fællesudstillinger af Marianne Markvad og Lisbeth Thingholm var Baglandet i 2014 og Home Party i 2016.
Facebook
Del på facebook

Teodora Biberovic

Kulturjournalist og skribent
Teodora Biberovic har en bachelorgrad i Litteraturhistorie med tilvalg i Kognitiv Semiotik fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun arbejdet meget med fransk litteratur og eksistentialismens grundtanker. Derudover har hun en stor kærlighed til de satiriske og realistiske fortællinger fra 1800tallets England.
Se Teodoras artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind