Mere end gavlmalerier vil give Aarhus flere gavlmalerier

Nye vartegn i byen

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Marie Nyeng21. apr 2017

Mere end gavlmalerier vil give Aarhus flere gavlmalerier. De inddrager naboerne i den kreative proces.

Ulrik Myrtue står lige nu på en lift 10 meter oppe i luften i Skt. Annagade i det centrale Aarhus. Han er i gang med at lægge sidste hånd på et gavlmaleri i sort og knækket hvid.

Inden han gik i gang med pensler og oliemaling, ringede han og resten af gruppen bag Mere end gavlmalerier på dørene hos naboerne til gavlen. For hvad, kunne de egentlig godt tænke sig, skulle være en del af deres daglige udsigt?

“Vi vil gøre gavlmalerierne til et fælles projekt for det område, som de skal være en del af,” fortæller kunsthistoriker Sasha Rose Richter.

Når naboerne er med

Mere end gavlmalerier holdt en lille workshop for naboerne og de folk fra kvarteret, som kom forbi. De kunne komme med ønsker til gavlen og selv tegne forslag. Et af de forslag, som er kommet med, er en 5-årig drengs tegning af et powerfelt fra Ninjago.

“For de fleste er det bare en krusedulle, men for børnene i kvarteret er det noget af det, de leger hele tiden,” siger Sasha Rose Richter.

Ulrik Myrtue skaber gavlkunst i Skt. Annagade - i 10 meters højde.
Foto: Foto: Mariana Gil
Ulrik Myrtue og Sasha Rose Richter er en del af projektet Mere end gavlmalerier.
Foto: Foto: Mariana Gil

Flere af de voksne i workshoppen var mest optagede af, at gavlen ikke skulle være kridhvid, for det ville ikke passe til huset og kvarteret.

Det var Ulrik Myrtue, der tog initiativ til at danne Mere end gavlmalerier. Ønsket var, at give unge kunstnere mulighed for at arbejde i det helt store format. Gruppen skulle være dem, der fik projekter med gavlmaleri til at lykkes.

Skal vi mødes ved mågekysset

“Vi er selv rigtig glade for mange af de gavlmalerier, som er i byen og bruger dem som fikspunkter,” siger Sasha Rose Richter og fortæller, at man jo sagtens kan spørge folk i Aarhus, om vi ikke skal mødes ved Mågekysset, som er et kendt gavlmaleri af Hans Krull.

Ulrik Myrtue og Sasha Rose Richter bruger selv de aarhusianske gavlmalerier som fikspunkter.
Foto: Foto: Mariana Gil
I Skt. Annagade har gadens beboere været inkluderet i processen om deres nye vartegn.
Foto: Foto: Mariana Gil

På gavlen i skt. Annagade har Ulrik Myrtue ladet sit eget slogan blive en del af maleriet: “Planter giver sundhed.” Det er en lille vegansk propaganda, fortæller Sasha Rose Richter. For Ulrik Myrtue er lige nu meget optaget af den veganske livsstil. Lørdag den 22. april er der fernisering på gavlmaleriet i Skt. Annagade, og gaden får dermed sit helt eget vartegn.

Hvis nogen skulle undre sig over, hvorfor maleriet ikke går helt op til kip, så skyldes det som så meget andet misforståelser. Huset var på papiret kun 12 meter højt. Den særlige type lift, som kan komme ind mellem de to huse i gaden, var kun 10 meter, men huset var altså 18 meter højt. Og man kunne ikke bruge en lift, som stod foran huset, for så ville der ikke kunne blive leveret varer til Brugsen.

FAKTA:

Der er fernisering for gavlmaleriet i Skt. Annagade lørdag den 22. april kl. 15.

Gruppen bag projektet Mere end gavlmalerier består i øjeblikket af:

Sasha Rose Richter, Ulrik Myrtue, Mikkel Elming og Xenia Brown Pallesen. Du kan se mere på projektets facebook-side eller instagram-profil.

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind