De to danske kunstnere Larissa Sansour og Jane Jin Kaisen er begge med på Venedig Biennal

De to danske kunstnere Larissa Sansour og Jane Jin Kaisen er begge med på Venedig Biennale 2019

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Fine Spind21. sept 2018

Larissa Sansour skal udstille i den danske pavillon på Venedig Biennalen i 2019. Samtidig skal Jane Jin Kaisen udstille i den koreanske pavillon

Selvom der de seneste år er skudt store kunstbiennaler og -triennaler op i hele verden, så står den ældste, Venedig Biennalen, stadig som en af de allerstørste internationale kunstbegivenheder. I år er to danske kunstnere repræsenteret i to forskellige nationale pavilloner.

Larissa Sansour er udvalgt af Statens Kunstfond til at udstille i den danske pavillon. I den koreanske pavillon skal danskt adopterede Jane Jin Keisen udstille sammen med de to kunstnere Hwayeon Nam, Siren Eun Young Jung.
Larissa Sansour udstiller i den koreanske pavillon på Venedig Biennalen i 2019.
Foto: PR-foto
Jane Jin Kaisen udstiller i den koreanske pavillon på Venedig Biennalen i 2019.
Foto: Guston Sondin-Kung
Larissa Sansour arbejder især med identitet og tilhørsforhold i sin kunst. Hendes værker indholder ofte både video, fotografi, installation og skulptur og tager ofte udgangspunkt i et science fiction univers. De handler om aktuelle politiske problemstillinger men tematiserer også mere almenmenneskelig forhold. Larissa Sansour er født 1973 i Østjerusalem og bor og arbejder nu i London og er dansk statsborger.

Larissa Sansour fortæller, at hun ser det som en stor ære at repræsentere Danmark i Venedig.

“Det har altid været en stor drøm for mig at udstille i Giardini, og det er en helt særlig følelse at få lov til at udvikle en serie nye værker netop til den danske pavillon.”

Et af de første værker, som hun viste på stor internationale udstillinger var videoværket Tank fra 2003, som fokuserer på palæstinenseres levevilkår i Palæstina. Den seks minutter lange video viser en gruppe af fredsaktivister, som forsøger at forhindre en israelsk tank i at køre frem.

God kunst starter samtaler

Det er Statens Kunstfond, der står for at udpege den kunstner, som skal udstille i Den danske pavillon i Giardini under Venedig Biennalen, hvor 29 lande har hver deres nationale udstillingssted.

Lisette Vind Ebbesen, udvalgsformand i Statens Kunstfond fortæller, at de har valgt Larissa Sansour, fordi hun i sin kunst beskæftiger sig med problemstillinger, der er relevante, ikke kun i Danmark men også i resten af verden.

“God kunst fungerer som igangsætter for en samtale, og det mener vi, at Larissa Sansour netop formår at gøre på en vedkommende måde i sin kunst,” siger hun.

I Korea er det også det statslige Arts Council Korea, som udpeger kunst til at repræsentere landet. Og til Venedig Biennalen i 2019 har deres udpegede kurator Hyunjin Kim valgt at lave en gruppeudstilling, som fokuserer på fortællinger om kvinde og køns-diversitet, der bryder med og rekonstruerer tideligere tiders forståelse af modernisering i Østasien. Og det er under det tema Jane Jin Kaisen skal udstille.

Adopteret fra Korea i den koreanske pavillon

Jane Jin Keisen er født på JeJu Island i Korea, som i folkemunde kaldes Honeymoon island, fordi det er et yndet rejsemål for nygifte par. Hun blev siden adopteret af danske forældre og bor arbejder i dag i København og på øen JeJu i Korea.

I sin kunst arbejder Jane Jin Kaisen med at skabe rum for kristisk reflektion og dialog. Hun arbejder både med eksperimenterende fortællinger i spillefilmsformat, videoinstallationer og performativ videokunst. Hun bruger også ofte fotografi og tekst i sine værker, hvor hun både bruger sin egen historie som adopteret og arbejder mere abstrakt med temaer som hukommelse, traumer, migration og med, hvordan personlige og kollektive historier kan smelte sammen. Hun ser det også som en meget stor ære at skulle udstille i den koreanske pavillon og siger:

"Den kuratoriske vision for Pavillonen engagerer emner, som optager mig meget. Det er fantastisk at få muligheden for at præsentere et helt nyt værk, som jeg har arbejdet på gennem flere år i den kontekst."

Udover de nationale pavilloner, består Venedig Biennalen også af en hovedudstilling, der i 2019 er kurateret af Ralph Rugoff, og som viser mere end 100 internationale kunstnere under titlen ”May You Live in Interesting Times”. Venedig Biennalen foregår fra fra den 11. maj og frem til 24. november 2019.

Fakta:

Larissa Sansour er uddannet fra Maryland Institute College of Art og New York University, USA, og har været gæstestuderende på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Jane Jin Kaisen er uddannet på Det Kgl. Danskekunstakademi og har en MFA fra University of California i Los Angeles.

Hun har tidligere være fellow på Whitney Museum of American Art Independent Study Program.

Hun er lige nu igang med at færdiggøren en PhD Det Kgl. Danske Kunstakademi / Københavns Universitet.

Den hollandske kurator Nat Muller er udpeget som kurator for udstillingen i den danske pavillon.
Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind