Den prisvindende film Sameblod sætter fælleseuropæiske værdier til debat

Den prisvindende film Sameblod sætter fælleseuropæiske værdier til debat

Kort og godt Skrevet af: Fine Spind 31 Dec 2017

Den prisvindende film Sameblod sætter fælleseuropæiske værdier til debat

Den 10. og 11. januar kan du se to gratis film til Europæiske Filmdage i Cinemateket. Filmene Sameblod og Western var begge nomineret til LUX-prisen, der vælges af Europa-Parlamentets medlemmer
Den prisvindende film Sameblod sætter fælleseuropæiske værdier til debat</br>De tre nominerede film til LUX-prisen: BPM (fr), Sameblod (se) og Wester (de)</br>Foto: PR-foto - LUX Film Prize
Foto: PR-foto - LUX Film Prize
Se store billeder her →
De tre nominerede film til LUX-prisen: BPM (fr), Sameblod (se) og Wester (de)
Europa-Parlamentets filmpris, LUX-prisen, er i år blevet uddelt for ellevte gang. Prisen har til formål at støtte europæisk film og kultur og at fremme debatten om europæiske værdier. I samarbejde med Europa-Parlamentet i Danmark og Creative Europe Denmark har Cinemateket de seneste år præsenteret de film, som eksperter i europæiske film har udpeget til finalen. Europæiske Filmdage 2018 finder sted den 10.-11. januar.

Cinemateket i København viser to af årets finalister; det subtile tyske drama Western og den danske koproducerede vinderfilm Sameblod fra Sverige. Begge film vises gratis med en kort introduktion, og publikum bydes på et glas efter forestillingen. Den tredje nominerede film til LUX-prisen var franske 120 BPM, som først forventes at få dansk premiere i løbet af foråret 2018.

En gribende identitetskamp i ingenmandsland

Sameblod bliver vist den 10. januar og er historien om den 14-årige samepige Elle Marja, som lever et traditionelt vildmarksliv med sin familie. Da hun kommer på kostskole og udsættes for racebiologiske undersøgelser, fyldes hun af så meget skam, at hun stikker af til Uppsala og udgiver sig for at være svenske Christina. Men fornægtelsen af familiens kultur har sin pris gennem hele Elle Marjas liv.

Sameblod er en effektiv indføring i et mørkt kapitel af Sveriges historie. Instruktøren Amanda Kernell formidler præcist, hvordan det er at befinde sig i et identitetsmæssigt ingenmandsland, hvor det er en kamp at finde et sted at høre til.

LÆS VORES ANMELDELSE AF SAMEBLOD HER

http://finespind.dk/index.php/artikler-og-billedserier/380-sameblod-filmanmeldelse-om-30-ernes-racistiske-sverige

Da Sameblod vandt LUX-prisen i november, var det de to hovedrolleindehavere fra filmen Lene Cecilia Sparrok og Mia Sparrok, som tog imod prisen, der blev overrakt af Europaparlamentets formand Antonio Tajani. Lene Cecilia Sparrak sagde i sin politiske takketale:

“Vi er her stadig, vi eksisterer endnu. Hver dag oplever vores folk effekten af kolonialistisk og racistisk tænkning, såvel som klimaforandringer. Der skal bygges en stor vindmøllepark i Norge, i det sydlige Lapland, som kommer til at påvirke os dybt. Ifølge FN er vores sprog næsten udryddet. At modtage denne pris føles som en gengældelse for de ældre generationer af samere, som er blevet behandlet som lavere borgere - og vi håber, at EU sætter en stopper for det, så vi allesammen kan stoppe med at tænke i os og dem.”

LUX-Prisen har til formål at udbrede kendskabet til den europæiske historie, og de fælleseuropæiske værdier på tværs af landegrænserne. Derfor består prisen af assistance til at oversætte og undertekste vinderfilmen til EU’s 24 officielle sprog samt hjælp til at distribuere filmen i Europa.

De nominerede film til LUX-prisen udvælges af et panel bestående af diverse filmfolk fra europa; instruktører, producere, filmredaktører etc. Juryen består af Europa-Parlamentets 751 medlemmer. Kun medlemmer, som har set alle tre shortlistede film, er berettiget til at stemme.

Fakta:

Eurpoæiske Filmdage i Cinemateket, København:
10. januar: Sameblod
11. januar: Western

Læs mere om LUX-prisen på www.luxprize.eu
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind