Tendenser og anbefalinger #36 - Vi holder af hverdagen
NyhedSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen06. sept 2021

Tendenser og anbefalinger #36 - Vi holder af hverdagen

6 anbefalinger til kultur, der tager hverdagen med ind i kunsten. I denne uge dykker vi ned i alle de kulturtilbud, der sætter lys på de små ting og de situationer, udfordringer og spørgsmål, som vi alle møder i hverdagslivet
Tendenser og anbefalinger #36 - Vi holder af hverdagen</br>Tine Høeg fik stor opmærksomhed med bogen Tour de Chambre. På torsdag læser hun op fra bogen på Bakkehuset i København og den 18. september får bogen premiere som teater.</br>Foto: Fine Spind - Teodora Biberovic
Tine Høeg fik stor opmærksomhed med bogen Tour de Chambre. På torsdag læser hun op fra bogen på Bakkehuset i København og den 18. september får bogen premiere som teater.
Foto: Fine Spind - Teodora Biberovic
“Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen”. Sådan starter Dan Turèlls digt 'En hyldest til hverdagen', hvor han skriver om dagens første kop kaffe, huslejeopkrævninger, opvask og morgenkys. Om forudsigelighed og rutiner, hverdagslykke og irritationer. Han skriver om sin egen hverdag, men også om en hverdag, som mange af os kan genkende fra vores eget liv.

Ligesom mange andre kunstnere, musikere, filminstruktører, manuskriptforfattere og forfattere skildrer han den tid, og de dage, som vi alle har mest af i livet: hverdagen. Kunstnere bruger genstande fra hverdagen og skildrer hverdagslivet med alle de situationer, problematikker og spørgsmål, som vi alle kender til, og som får os til at grine eller nikke genkendende. I redaktionen sætter vi i denne uge fokus på al den kultur og de arrangementer, du kan opleve rundt i hele Danmark, som behandler hverdagslivet som tema.

Balstyrko koncert

For snart 12 år siden udkom Balstyrko med deres første og eneste album 'Jagten på noget'. Albummet blev til en nyklassiker indenfor dansk musik, med en helt unik lyd blandet af tilbagelænet triphop, dansk visesang og reggaerytmer og Ane Trolles karakteristiske vokal. Nu drager den Københavnske trio på genopdagelsesrejse og giver både koncert i Aarhus og København. Her kan du opleve Balstyrkos comeback og lytte til deres storhits som ‘Intet stopper her’, ‘Roennebaer’ og ‘Kaffe MDMA’, som alle sammen kredser om dagligdagens eksistentielle spørgsmål. Sangene indeholder feltoptagelser fra musikernes hverdag, alt fra kødsovs, der koger på et komfur, ild i brændeovnen og et æggeurs monotone tikken.

Koncert med Balstyrko, på Store VEGA i København, den 8. 9. september kl 20:00Train i Aarhus, den 11. september kl. 21:00

‘FOR LUDWIG [RE:BIRTH]’ danseforestilling

Mandag og tirsdag kan du opleve danseforestillingen ‘FOR LUDWIG [RE:BIRTH]’ på BORA BORA - Dans og visuelt teater i Aarhus. Forestillingen tager udgangspunkt i Ludwig van Bethovens musik. Sammen med en kombination af bevægelse, krop, teknologi, performance art, poetiske scenebilleder og lyd-landskaber skaber forestillingen en utroligt smuk, sanselig og rørende fejring af livet. ‘FOR LUDWIG [RE:BIRTH]’ danseforestillingen handler om fællesskab, og den handler om fejringer af livets små og store begivenheder. Om alt fra de helt små ting i hverdagen til de skelsættende overgange og tærskler i tilværelsen, om følelsen af at høre til eller føle sig ensom eller fremmedgjort. Forestillingen zoomer ind på individet og fremhæver de indre følelser, fremfor selve fejringerne eller forsamlingerne. Den fokuserer på minimalismen frem for materialismen og forsøger at nå ind til essensen af livets fejringer.

Danseforestillingen ‘For Ludwig’, d. 6. og 7. september kl 19:30, på BORA BORA i Aarhus

Aarhus portrætter

På Dokk1 i Aarhus kan du opleve aarhusianerne helt tæt på til fotoudstillingen 'Aarhus Portætter. Her fremstiller og udstiller 10 internationale fotojournaliststuderende fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole portrætter af byens borgere. Over to dage vil de studerende og deres undervisere oprette en redaktion, hvor de vil møde og portrættere byens borgere, hvorefter fotografierne bliver ferniseret og udstillet på Dokk1 i to uger. Med udstillingen vil de studerende vise helt almindelige aarhusianere, der lever deres hverdag i byen, og vise den mangfoldighed som hverdagen i Smilets By har at byde på.

Fotoudstillingen Aarhus Portætter, udstilles fra den 2.- 16. september, på Dokk1 i Aarhus

Mennesker, mummitrolde og livet i almindelighed

På Avedøre Bibliotek og Kulturhus i Hvidovre bliver du inviteret ind i Tove Janssons forunderlige verden og virke i udstillingen ‘Mennesker, mummitrolde og livet i almindelighed’. Her kan du opleve noget af alt det, som den finsk-svenske kunstner og professor er kendt for. Udstillingen byder blandt andet på hendes filosofiske, livskloge og eventyrlige mummi-univers. Men også på noget af alt det andet, som hun er kendt for. Alt fra at være anerkendt kunstmaler til at være forfatter til flere romaner og noveller.

Tove Jansson udstilling, udstilles fra den 1. september - 15. oktober, på Avedøre Bibliotek og Kulturhus i Hvidovre

Hverdag på kollegiegangen

Tine Høegs bog ‘Tour de Chambre’ bliver til et teaterstykke på Det Kgl. Teater. Det er en tankevækkende og morsomme fortælling om venskab, forelskelse og om hvor stor forskel, der er på hverdagen, når man er ung, og når man prøver på at blive voksen.

Asta er i trediverne og forsøger kejtet at finde sig til rette i en verden af voksne. Hun skriver på sin anden roman, men kan ikke få hul på den.

Da hun modtager en invitation til en mindehøjtidelighed, presser en fortælling fra fortiden sig på. En fortælling fra kollegietiden, hvor hun var hemmeligt forelsket i veninden Mais kæreste, August. Teaterstykket får premiere den 18. september.

Det litterære museum Bakkehuset på Frederiksberg afholder arrangementsrækken 'Sommeroplæsninger', hvor de lader toneangivende danske forfattere stå på scenen. På torsdag kan du her opleve Tine Høeg og høre hende læse op fra ‘Tour de Chambre’.

Sommeroplæsning med Tine Høeg, den 9. september kl. 16:00, på Bakkehuset på Frederiksberg

Forestillingen Tour de Chambre på Det Kgl. Teater
Forestillingen kommer også på turné i en stor del af landet

Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind