Anbefalinger og tendenser #45

Anbefalinger og tendenser #45

Kort og godt Skrevet af: Fine Spind 30 Oct 2020

Anbefalinger og tendenser #45

Halloween og allehelgens er ikke kun for børn. En række kulturinstitutioner har taget traditionen til sig og laver særlige arrangementer. Bl.a. Den Frie Udstillingsbygning i København, og så er der litteratur ude i en skov ved Aarhus. Vi har også set nærmere på børnebøger om store personligheder
Anbefalinger og tendenser #45</br></br>Foto: Daniel Lincoln
Foto: Daniel Lincoln
Se store billeder her →

De levende og de døde


Uanset, om vi kalder det halloween eller Allehelgensaften, er det tid til at skræmmes og mindes. Ifølge gammel overtro er Allehelgensaften det tidspunkt, hvor det er lettest for døde og mørke eksistenser at vende tilbage til jorden for at hævne sig på de levende.
Adam Christensen Smoke Moon kan opleves i Den Frie Udstillingsbygning i København.
Foto: PR-foto / Den Frie Udstillingsbygning - Adam Christensen
Forfatter Jens Blendstrup udpensler klimakrisens ubekvemme realiteter i en skov i Aarhus efter mørkets frembrud.
Foto: Mariana Gil
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Den Frie Udstillingsbygning i København inviterer i weekenden indenfor til udstillingen ‘Ghosthouse’, hvor udstillingsbygningen er omdannet til et spøgelsestog, helt bogstaveligt. De besøgende placeres i vogne, og skubbes rundt i udstillingen. Værkerne er fulde af illusion og horror og fælles for dem er, at de omdanner det velkendte til noget uhyggeligt. Blandt de repræsenterede kunstnere er både den danske surrealist Wilhelm Freddie og performance kunstner Esben Weile Kjær.
Edgar Allen Poe novelle ‘Den sorte kat’ kan opleves i teaterudgave på teatret Gruppe 38 i Aarhus.
Foto: PR-foto
Allehelgen er også den tid på året, hvor vi dvæler ved mørket og måske føles fraværet af dem, som ikke længere er med os.
Foto: Nicolas Saulnier

I Aarhus kan man mærke uhyggen sprede sig i en musikalsk iscenesættelse af den klassiske Edgar Allen Poe novelle ‘Den sorte kat’ på teatret Gruppe 38. I forestillingen, som er for voksne, møder man et menneske, der hjemsøges af sine ugerningers ofre og som har noget vigtigt på hjertet. Skuespiller Niels Anders Manley er akkompagneret af cellist Benedikte Borum på scenen.

Hvis man virkelig gerne vil skræmmes, kan man også vælge at lade sig konfrontere med vor tids største skrækscenarie; den nært forestående klimaapokalypse. I en urovækkende performance vil forfatter Jens Blendstrup udpensle klimakrisens ubekvemme realiteter og tvinge os til at se dem i øjnene. Kunstner og anmelder Trine Rytter Andersen byder velkommen i billedkunstner Jørn Rønnaus stemningsfulde skovstykke nær Tivoli Friheden i Aarhus, hvorefter Jens Blendstrup indtager scenen i en vild allehelgensperformance.

Allehelgen er også den tid på året, hvor vi dvæler ved mørket og måske føles fraværet af dem, som ikke længere er med os, pludseligt særligt tungt. I den danske kirke mindes man på Allehelgensdag dem, man har mistet og mange kirker har oplæsning af navnene på dem, der er døde i sognet i løbet af året. Davidskirken på Østerbro i København afholder for eksempel en mindegudstjeneste for børn, som har mistet, og Tornbjerg Kirke i Odense afholder ‘Jeg-savner-dig-koncert’, for alle, som af forskellige årsager føler savn og sorg.

Overblik

Udstillingen ‘Ghosthouse’ i Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads 1, 2100 København Ø. Vises fra den 27. til 31. oktober, 2020.

Teaterforestilling ‘Den sorte kat’ på Teatret Gruppe 38 (for voksne), Irma Pedersens Gade 222, Aarhus C. Fredag den 30. oktober 2020, kl. 19.30.

Jens Blendstrup og klimaapokalypsen i Jørn Rønnaus skovatelier, Skovbrynet 53, 8000 Aarhus C. Lørdag 31. oktober 2020, Kl. 20.00 - 21.30.

Mindegudstjeneste for børn i Davidskirken, Koldinggade 11, København Ø. Søndag den 1. november 2020, kl. 14.

‘Jeg-savner-dig-koncert’ i Tornbjerg Kirke, Skærmhatten 1, Odense SØ. Fredag den 30. oktober 2020, kl. 19.30.
‘Tove - en lille digter’ af Line Jensen.
Foto: PR-foto / Forlaget Grønningen 1
Serien ‘Små mennesker, store drømme’ indeholder blandt andet en bog om David Bowie til de mindste.
Foto: PR-Foto/ Forlaget Albert

Verdens store helte i børnehøjde

De seneste år har vi set et voksende antal biografier om kendte personligheder, skrevet til børn, ramme boghylderne. Blandt andet er serien ‘Små mennesker, store drømme’ henover de sidste år blevet oversat og udgivet i Danmark. I serien findes billedbøger til børn fra fire til otte år, om så forskellige skikkelser som Simone de Beauvoir, David Bowie og Coco Chanel.

I kølvandet på serien, som er udviklet af den spanske forfatter Maria Isabel Sanchez Vegara, er der også kommet en række danske bud på biografier i børnehøjde. Senest har illustrator Line Jensen udgivet bogen ‘Tove - en lille digter’, en historie om Tove Ditlevsens liv og opvækst modereret til højtlæsning for børn, med små smagsprøver af Ditlevsens digtning. Forsker og tidligere forsanger i Magtens Korridorer, Johan Olsen, har også i år udgivet bogen ‘Kompasnålen, der bevægede sig’ om den danske videnskabsmand H. C. Ørsted. I rækken af udgivelser, bare fra i år kommer også Vibe Termansens bøger ‘Spillemand’ og ‘Fuld af liv om henholdsvis Kim Larsen og Natasja. Og sidste år kom ‘Margrethe - En lille dronning’ af Louise Rosenkrands.

Fælles for alle børnebiografierne er deres finurlige og gennemførte illustrationer og en ambition om at inspirere de yngre generationer til at følge deres drømme.

Overblik

Serien ‘Små mennesker, store drømme’ er udgivet på dansk af Forlaget Albert.

‘Tove - en lille digter’ af Line Jensen er udgivet af Forlaget Grønningen 1.

‘Kompasnålen, der bevægede sig’ af Johan Olsen er udgivet af Politikens Forlag.

‘Spillemand - Kim Larsen’, og ‘Fuld af liv - Natasja’ af Vibe Termansen er udgivet af Gads Forlag.

‘Margrethe - en lille dronning’ af Louise Rosenkrands er udgivet af Forlaget Grønningen 1.
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind