6 anbefalinger til kultur, der fejrer mangfoldigheden - anbefalinger og tendenser uge 33

Anbefalinger og tendenser #33

6 anbefalinger til kultur, der fejrer mangfoldigheden. Denne uge byder på kultur og arrangementer under temaer om mangfoldighed, kønsidentitet og kærlighed. Her dykker vi ned i tendenserne og anbefaler dig de bedste kulturtilbud til din uge
OmtaleAlt det andetSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen16. aug 2021

Regnbueflag og fejringer af mangfoldighed

Den største mangfoldighedsfestival i Danmark, Copenhagen Pride, bliver afholdt i denne uge. Og i år er København vært for WorldPride og LGBT+ sportsstævnet EuroGames. Det betyder, at du i år får muligheden for at deltage i verdens største, globale Pride-event, når den løber af stablen fra den 12. til den 22. august i København. Men Priden breder også regnbuer ud over resten af landet med en lang række begivenheder, som markerer eventet og skaber fokus på køn og seksualitet. Det tilbagevendende event, Pride, hylder mangfoldigheden og fejrer dem, der kæmper for lige rettigheder og muligheder for alle – uanset kønsidentitet eller seksuel orientering. Det handler om retten til at være lige netop den, man er.
Anbefalinger og tendenser #33</br>Fra Københavns Kriminal- og Politiret, Justitskontoret Pådømte sager oktober 1907, nr. 229. Rigsarkivet</br>Foto: PR-foto / Københavns Museum
Fra Københavns Kriminal- og Politiret, Justitskontoret Pådømte sager oktober 1907, nr. 229. Rigsarkivet
Foto: PR-foto / Københavns Museum
I medierne og kulturen er stemmerne også blevet flere og repræsentationen er blevet mere realistisk og varieret. Det blomstrer lige nu med kunst og kultur, som er lavet af queerpersoner og/eller handler om, hvordan det er at være LGBT+ person. I denne uge dykker vi på redaktionen ned i alle de kulturtilbud og arrangementer, du denne uge kan opleve, som fejrer Pride-eventet, hylder mangfoldigheden og behandler køn, kærlighed og identitet som temaer.
Anbefalinger og tendenser #33</br>Mikkel Arndt på scenen i Det Kgl. Teaters forestilling Regnbuefar.</br>Foto: PR-foto Det Kgl. Teater – Camilla Winther
Mikkel Arndt på scenen i Det Kgl. Teaters forestilling Regnbuefar.
Foto: PR-foto Det Kgl. Teater – Camilla Winther

Hvad skal du opleve?

Teaterforestillingen ‘Regnbuefar’

Det Kongelige Teater inviterer dig med på en nervepirrende tour de force med en homoseksuel mand, der gerne vil være far. Kom med på fertilitetsafdelinger, på akavede babydates med kommende regnbuemødre og til vilde rave-fester i Berlin, når 42-årige Mikkel forsøger at opnå drømmen om at lave en regnbuefamilie. Forestillingen er en blanding af dagdrømme og autofiktion. Det er en hjerteskærende og morsom monolog af Mikkel Trier Rygård, som er inspireret af hans egne oplevelser i regnbuemiljøet. ‘Regnbuefar’ har fået fire stjerner af Politiken, som beskriver forestillingen som “den moderne families ironman”. Oplev stykket på den lille scene i Det Kongelige Teaters skuespilhus.

Spilleperiode fra d. 13. til d. 21. august, København

 

1000 års queerhistorie

I august kan du gå rundt på Københavns Museum og lytte til 1000 års queerhistorier i København og få et indblik i livet “uden for tidens norm” igennem historien. Museet markerer WorldPride 2021 ved at fortælle historier om mennesker, der afviger fra de gældende normer i samfundet. Fra Vikingetiden til i dag. Ved hjælp af din mobiltelefon kan du høre historier og blive klogere på, hvordan det har været at være queer gennem historien. Lyt til historier om mænd, der mødes på volden. Eller om to kvinder, der lykkedes med at blive gift med hinanden i begyndelsen af 1700-tallet. Husk blot at medbringe din mobiltelefon, så du kan scanne QR-koderne til udstillingen.
Udstilling fra d. 9. til d. 31. august, Københavns Museum

Biograffilmen ‘Supernova’

I biograferne lige nu kan du se filmen ‘Supernova’, som følger et homoseksuelt par, Sam og Tusker, som tager på tur i deres autocamper gennem det engelske landskab. De forsøger at få det bedste ud af en hjerteskærende nyhed: At Tusker er blevet diagnosticeret med tidlig demens. De vil nu derfor have noget ud af hvert eneste sekund, de har sammen, før han mister sin hukommelse. Og de vil skabe de sidste minder sammen på deres romantiske tur. ‘Supernova’ er et romantisk drama, som behandler det svære emne med hjertevarme og med en overvejende let og morsom tone. Filmen handler om demens. Men den handler også om queer-kærlighed og om, hvad det egentligt betyder at elske, og hvor meget man må ofre for hinanden. I filmen spiller Colin Firth og Stanley Tucci hovedrollerne som de to mænd, der får sat kærligheden på prøve og må finde ud af, hvordan deres fremtid nu skal se ud sammen.

Premiere fra d. 12. august, biografer i hele landet

Kvindemuseet er blevet til Museet KØN

I januar skiftede Kvindemuseet i Aarhus navn til Museet KØN. Det har skabt en heftig debat, som historiker Gry Jexen og museumsdirektør Julie Rokkjær Birch taler om i podcasten “Kvinde Kend din Historie”. De snakker om navneskiftet på musset. Men også om, hvor komplekst det er at få kvinder repræsenteret i historien, og hvorfor kvinder bør repræsenteres på alle museer. Og ikke blot på “Kvindemuseet”. Lyt til podcasten og besøg Museet KØN for at blive klogere på problematikken om navneskiftet og opleve spændende udstillinger om kønskultur, kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet.

Se mere om Museet Køn her

Lyt til podcasten på Podimo

Besøg museet 10:00-17:00 tirsdag-lørdag og 10:00-16:00 søndag, Aarhus

Teatermonologen ‘Girls & Boys’ på Aarhus Teater

En kvinde fortæller om sit på overfladen lykkelige ægteskab. Hun fortæller om sin forelskelse i den mand, hun gifter sig med. Om fantastisk sex. Om sin flotte karriere og sit eget firma. Om deres flotte hjem og om deres to livlige børn, en pige og en dreng. Men i teatermonologen med skuespilleren Nanna Bøtcher i hovedrollen bliver du efterhånden trukket ind i et mørke, når virkeligheden viser sig at være langt fra perfekt. Med ‘Girls & Boys’ byder Aarhus Teater på en dramatisk monolog om, hvad det vil sig at være mand og kvinde i dag. Den trækker tråde fra græske tragedier og er skrevet af den britiske manuskriptforfatter, Dennis Kelly. Forestillingen er instrueret og oversat af Sigrid Johannesen, som både har skrevet og instrueret flere teaterstykker på Sort/Hvid.

Spilleperiode fra d. 12. august til d. 8. september, Aarhus Teater
Anbefalinger og tendenser #33</br>Forfatterne til novellesamlingen BØSSEDANMARK: Tomas Lagermand Lundme, Mads Ananda Lodahl, Dennis Agerblad og Nikolaj Tange Lange. Udgivelsesdato 16. august 2021. </br>Foto: Camilla Lohmann
Forfatterne til novellesamlingen BØSSEDANMARK: Tomas Lagermand Lundme, Mads Ananda Lodahl, Dennis Agerblad og Nikolaj Tange Lange. Udgivelsesdato 16. august 2021.
Foto: Camilla Lohmann

Novellesamlingen ‘Bøssedanmark’ 

En homoseksuel mand kan også være landmand. Og han kan bo på Lolland, Allinge, Hvide Sande eller København. Det vil fire forfattere gerne fortælle med novellesamlingen ‘Bøssedanmark’, som udkommer i dag. Bogen skildrer historier om homoseksuelle mænd fra hele Danmark og viser, hvor mangfoldigt livet som homo er. Det er lokale bøssehistorier, tyve fortællinger fra tyve forskellige steder i Danmark. De viser, at ikke alle homoseksuelle flygter til storbyerne, fordi det er for svært at være homo i en mindre by. Bag bogen står forfatterne Thomas Lagermand Lundme, Nikolaj Tange Lange, Mads Ananda Lodahl og Dennis Agerblad, som hver har skrevet fem noveller til samlingen. Fælles for alle novellerne er, at hovedpersonen, ligesom forfatterne selv, er homoseksuel.

Bogen udkommer den 16. august på forlaget Vild Maskine
Anbefalinger og tendenser #33</br></br>Foto: PR-foto / Københavns Museum
Foto: PR-foto / Københavns Museum
Topfoto: PR-foto / Københavns Museum
Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind