Dugfriske tal: Museer manglede hver 3. gæst i 2021
NyhedSkrevet af: Fine Spind31. jan 2022

Dugfriske tal: Museer manglede hver 3. gæst i 2021

Det er afgørende, at publikum vender tilbage til museerne nu. Sådan lyder meldingen fra organisationen Danske Museer, som samtidig kan fortælle, at museerne havde langt færre besøgende i 2021 end normalt
Dugfriske tal: Museer manglede hver 3. gæst i 2021</br>To af de tre gratier på Thorvaldsens Museum i København</br>Foto: seier+seier - cc licens
To af de tre gratier på Thorvaldsens Museum i København
Foto: seier+seier - cc licens
To år med corona er ikke gået ubemærket hen over museerne, og også sidste år måtte museerne se langt efter mere end hver tredje museumsgæst: En dugfrisk undersøgelse fra ODM viser, at besøgstallet i 2021 lå næsten 40 % under 2019 – det seneste år inden coronapandemien, hvor mere end 15 millioner besøgte de danske museer.

Nils M. Jensen, direktør i ODM: ”Det er godt, at museerne samlet set ser ud til at være kommet igennem de sidste to år med skindet på næsen. Men der er ingen tvivl om, at det har tæret - både økonomisk, udviklingsmæssigt og på de ansattes tryghed. Og mange museer ser ind i endnu et svært år. Turisterne mangler fortsat, og hvornår kommer gæsterne tilbage? Det er klart, det fortsat vækker bekymring. Heldigvis er der også fortrøstning og optimisme at spore. Men det er afgørende, at gæsterne vender tilbage nu."

Museer begrænser økonomisk tab med støtte udefra

Næsten alle museer fik færre besøgende i 2021 end i 2019, og halvdelen af museerne har tabt mindst en tredjedel af det normale gæstebud – flere har mistet over halvdelen.
Trods mindre udsving ligner 2021 og 2020 (to corona-år) alt i alt hinanden.
50 % af museerne angiver, at de forventer en noget eller meget lavere omsætning i 2021 set i forhold til 2019. Trods det angiver 3 ud af 4 museer, at de forventer, at regnskabet for 2021 går i nul eller blot giver et lille under- eller overskud.
Museerne angiver besparelser, fondsmidler, lokale hjælpepakker og statens generelle hjælpepakker som årsager til, at økonomien ikke ser værre ud, end den gør.

2022 imødeses med både bekymring og fortrøstning

Over halvdelen af museer med 50 % eller derover i offentlig driftsstøtte nikker således genkendende til udsagnet: ”Jeg er fortrøstningsfuld. Selvom vi igen skulle få et år med lukninger og restriktioner, så viser erfaringen fra de sidste to år, at vi nok skal klare os.” Det samme gælder kun en tredjedel af museerne med under 50 % offentlig finansiering.

Omvendt vælger 4 ud af 10 i sidstnævnte gruppe - med højere egenindtjening - udsagnet: ”Jeg er bekymret. Hvis vi igen får et år med lukninger og restriktioner, så bliver det meget svært at få enderne til at mødes.” Blandt museerne med større grad af offentlig finansiering gælder det kun hver sjette.
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind