Undervandsorkestret Between Music er gået konkurs
NyhedSkrevet af: Fine Spind20. jan 2022

Undervandsorkestret Between Music er gået konkurs

Undervandsorkestret Between Music er gået konkurs, efter at internationale forsikringsselskaber har nægtet at betale et skadeskrav på 4,7 millioner kroner
Undervandsorkestret Between Music er gået konkurs</br>AquaSonic koncert. Der spilles på undervandsinstrumentet rotacorda.</br>Foto: Ambra Vernuccio
AquaSonic koncert. Der spilles på undervandsinstrumentet rotacorda.
Foto: Ambra Vernuccio
Between Music har siden 2016 turneret verden rundt med deres undervandskoncert AquaSonic. Fra Australien til Nordnorge og fra Hong Kong til Rusland har musikerne sunget og spillet på deres specialbyggede instrumenter nedsænket i fem store akvarier.

Paradoksalt nok er det en stor vandskade, der har sendt Between Music til tælling. I forbindelse med en koncert på et kunstgalleri i Tyskland i 2019 opstod der om natten læk i en vandtank, og 1500 liter vand løb ud og forvoldte skader i et restaurantkøkken under galleriet.

Between Music var blevet hyret til at udføre koncerten i en helt særlig opsætning, som gjorde det nødvendigt at ændre på de sikkerhedsforanstaltninger som ellers altid er fast procedure i Between Music’s opsætninger. Galleriet var forinden gjort fuldt ud bekendt med denne konsekvens.

“Vores forsikringsselskab havde fortalt os at vi var forsikret for denne type skader. Ligeledes havde galleriet forinden opsætningen konsulteret med deres eget forsikringsselskab. Derfor kom det som et chok, at begge forsikringsselskaber alligevel nægtede at dække skaden. Da restaurantens forsikringsadvokater ikke kunne få penge ud af hverken vores eller galleriets forsikringsselskaber, har de i stedet stævnet os,” siger Robert Karlsson, innovativ leder af Between Music.

“De tyske advokater har hele tiden vidst at når først konkursboet er gjort op og alle dyre sagsomkostninger vedrørende konkursen er betalt, så er der ikke noget tilbage til dem som vandskaden havde konsekvenser for. Alligevel har de valgt at stævne os og dermed ødelægge et ellers velfungerende kunstnerisk kompagni,” udtaler Laila Skovmand, kunstnerisk leder af Between Music.

“Som almennyttig forening har vi ikke midler til at få prøvet vores sag ved en tysk domstol eller betale en stor millionerstatning - det tror jeg ikke der er nogen danske kunstkompagnier der har. Derfor er det dybt beklageligt at der ikke er andre udveje end at begære konkurs,” siger Robert Karlsson.

Den unikke undervandskoncert har taget over ti år at skabe og er udviklet i samarbejde med forskere, instrumentbyggere, fridykkere og andre specialister fra hele verden. Undervandskoncerten har høstet stor international anerkendelse og orkestrets videoer er flere gange gået viralt. New York Times har kaldt koncerten for “spell-binding” og mange store medier som bl.a. BBC, Discovery Channel og Al Jazeera har lavet reportager om projektet.

For Between Music er konkursen et enormt slag. Efter en lang corona-krise var der igen begyndt at komme efterspørgsel på koncerter, og orkestret arbejdede med planer om en bæredygtig vand- og fredsfestival som skulle turnere verden rundt, og hvor lokale ildsjæle og internationale forskere skulle aktiveres i samtaler og kunstneriske oplevelser med og om vand.

“Det livsværk som vi har investeret flere års hårdt arbejde på at udvikle og realisere er revet ud af hænderne på os. Nu og her må vi komme os over chokket og derefter kigge på hvordan vi kan fortsætte vores kunstneriske visioner, som vi synes er for vigtige til at opgive,” udtaler Laila Skovmand.

Konkursen betyder, at Between Music mister både akvarier og instrumenter, men flere af orkestrets medlemmer arbejder på at redde så meget som muligt gennem en kommende crowdfunding.

“Vi har brugt hundredvis af timer på at lære at spille på disse specialbyggede undervands-instrumenter. De har ingen værdi for andre, men er uvurderlige for os. Det er forfærdeligt at miste dem,” siger musiker Nanna Bech, der håber, at Between Music kan genopstå i en ny form.
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind