Galleri Art Expo - Interview med Sarah Høi

Kunst skal gøre dig glad

Sponsoreret indholdROOTSkrevet af: Marie Nyeng16. aug 2018

Galleri Art Expo er et galleri med kunst for alle. Sarah Høi, som driver galleriet sætter en ære i at finde den helt rigtige kunst til sine kunder

Lige udenfor Hørning, syd for Aarhus ligger Danmarks største kommercielle galleri - målt på kvadratmeter - Galleri Art Expo. En idyllisk bondegård med stråtækt tag, en brostensbelagt gårdsplads og en park af en have, som går lige ned til en sø. Her bor Sarah Høi, sammen med sin mand og deres tre døtre på 5,6 og 7 år.

Hun er gallerist for 68 kunstnere og råder over 9 udstillingsrum, hvor hun spiller forskellig musik, som passer til stemningen i de forskellige værker.
Maleri af Kjeld jørgen Jensen
Foto: Marie Nyeng
Sarah Høi, indehaver af Galleri Art Expo
Foto: Marie Nyeng

Sarah Høi byder velkommen på gårdspladsen klædt i en blomstret lys elegant kjole, perleørenringe og det blonde hår løst sat op. Hun låser døren op til galleriet hver morgen klokken 8, og så maler hun selv indtil galleriet åbner klokken 11.

Sarah har drevet galleri i over 19 år - først med stor kommerciel succes i Aarhus - siden købte hun den fredede gård i Hørning sammen med sin mand. De satte gården i stand, og hun åbnede først det ene af sine gallerilokaler på gården, mens hun samtidigt drev sit galleri på Skanderborgvej i Aarhus videre. Med tiden rykkede hun hele biksen til Hørning, hvor hun nu har sit helt eget lille kunstunivers, hvor folk også kommer for at nyde kaffe og madkurv ved søen.

Fællesnævner for alt, hvad Sarah Høi har i sit galleri er, at det er glade ting.

“Den kunst, jeg sælger, skal ikke pille indvoldene ud af folk,” siger Sarah. Hun mener nemlig, at der er stor forskel på, hvilken kunst, der skal hænge på museer, og hvad man skal hænge op i sin stue.

“Derhjemme skal kunsten smile og sige godmorgen.”

Hun nævner en af hendes mere end 60 kunstnere, Annette Torrilds malerier som et godt eksempel på værker, der er fulde af farver og godt humør. “Der er så meget skraldebang, at man næsten skal have solbriller på for at se på dem.”

Kunst skal kunne mærkes i maven

Mens vi går gennem galleriets største sal, stopper Sarah op ved Jannie Klosters malerier, som hun fortæller, at mange unge par har fået i bryllupsgave. Nogle af dem står på gulvet, mens andre hænger på væggen. De har forskellige baggrundsfarver men alle det samme motiv; naturalistiske birketræer med kroner af myriader af hjerter og små symbolske ord i klar rød, blå, grøn og gul. “Enten elsker folk dem - eller også er det slet ikke dem,” siger Sarah.

Når man hænger et maleri op eller stiller en skulptur midt i sin stue, skal man vælge noget, der gør noget godt for én. Kunst har nemlig et formål, mener Sarah. Man skal kunne mærke sin kunst i maven, og den skal gøre én glad.

Hun oplever, at stadig flere og flere går efter det helt unikke og langtidsholdbare. Og så er der også kommet flere mænd på banen.

“Unge mænd går lige så meget op i indretning som deres koner, og det giver lidt stridigheder. De kommer herind i galleriet og fortæller, at de har haft det her nye hus i tre år, og de har bare ikke kunnet finde noget, der lige passede til de bare vægge. Det tager så ofte ikke mere end en halv time - tre kvarter, så er de blevet uvenner herinde, fordi de slet ikke er enige om, hvad de skal have op at hænge.”

Så går de måske efter et kompromis, men så kommer Sarah lidt efter sine kunder. Hun er nemlig overbevist om, at hvis man som par vælger kunst efter laveste fællesnævner, så får man noget, der er ligegyldigt. “De får noget op på den bare plet, og så tænker de ikke mere over det. Men der er en kæmpe værdi i at få et maleri op på væggen, som man kan mærke nede i maven, og som giver en følelse, man gerne vil have. Den er så meget mere værd, end at den anden får ret.”

Sarah foreslår, at hvis man ikke kan blive enige, så skal man dele væggene imellem sig, så kan den ene tage stuen og den anden køkkenet. Et maleri kan godt vokse på én, så det er bedre, at de vælger noget, som betyder noget for i hvert fald den ene.”

Hos Sarah kan man derfor også altid låne kunstværkerne med hjem, inden man køber - og så giver hun en kop kaffe, når man kommer tilbage. “Folk bliver simpelthen så overraskede over, at jeg låner dem kunstværker for tusindvis af kroner med hjem på deres glatte ansigt, når de ikke er enige. Jeg plejer at sige, tag dem begge med hjem og prøv - og så sker det ofte, at de ikke kan undvære nogen af dem og køber begge.”
Skulptur af Nano Lopez
Foto: Marie Nyeng
I bagrunden værker af billekunstner Rie Brødsgaard og hængestole af Rayimonds Cirulis. De to stole hedder Bios Lucid og Bios Hide.
Foto: Marie Nyeng

Den bedste bryllupsgave

Andre gange er de par, Sarah får ind i galleriet mere end enige om, hvad de skal have med hjem. Sarah fortæller om engang, hvor der var nogle forældre, hvis søn skulle giftes. De ville ikke give det unge brudepar en slowjuicer eller havemøbler, som ellers var det, der stod på ønskesedlen. De ville give dem noget, de kunne have hele livet.

De kom ud i galleriet med nogle slukørede unge mennesker, som skulle vælge deres bryllupsgave. De kom dog ikke mere end et par meter ind i galleriet, før de havde fået øje på det maleri, som det skulle være. Problemet var bare, at det kostede 16.000 kr, og de havde kun fået 8.000 kr. til at købe for.

Faren i familien fandt et andet lidt mindre maleri, som var indenfor budget. Men ingen af de andre i familien kunne dog slippe det første maleri. Moren havde opdaget, at en af cafeerne på maleriet, var deres stamsted, og det unge par kunne udpege det sted, de mødte hinanden. Bedstefaren, som de også havde med, kunne stå og tælle vinduer op til sin gamle arbejdsplads i Stiftens bogtrykkeri.

Forældrene endte med at doble deres købesum - og det unge par fik en helt særlig gave.
Skulpturer af Vivi Bendixen og maleri af Claus Brøndum
Foto: Marie Nyeng
Malerier til venstre af Henriette Lorentz og til højre malerier af Jesper Sørensen. Hesten af bronze er lavet af Nano Lopez fra USA
Foto: Marie Nyeng

Danmark halter bagefter

Sarah serverer kaffe for os i forskellige kopper, som selvfølgelig også er til salg. Når folk igen og igen spørger, hvor man kan købe de flotte kopper, så sørger Sarah for at få dem på lager.

“Danmark halter altså lidt bagefter, når det gælder kunst og kunsthåndværk,” udbryder Sarah og sætter sig igen ned ved langbordet.

“I mange år har vi hyldet dansk design. Tag nu bare sådan noget som Mega Mussel, det er jo masseproduceret på en fabrik i Thailand. Hvorfor ikke støtte den lokale kunsthåndværker nede på hjørnet her i Hørning, der har lagt tid, sjæl og kærlighed i hver eneste kop?”

Et ægtepar kommer ind med et maleri og straks er Sarah med raske trin hos dem. “Goddag med jer - skal I kigge på rammer i dag?” Og ja, det skal parret. Sarah tager med det samme et par eksempler frem. “Ja den her minder vist om det, I fik sat på det sidste billede.” Man kan tydeligt høre, at Sarah kender sine kunder og er hurtig til at fornemme, hvad de godt kan lide.

På 1. salen har Sarah viet en hel afdeling til glaskunst. “De små snapseengle er utrolig populære som værtindegaver, og de holder jo også meget bedre end den der buket blomster, man ellers havde købt.” Sarah mener, at mange andre gallerier føler sig for fine til at have glasting i deres galleri, fordi de er for billige. Men Sarah synes, at det er fantastisk at se glade mennesker gå ud af døren med en lille rød pose i hånden, selv om de måske ikke lige var klar til at kaste en stor pose penge efter et maleri. “Jeg har rigtig mange små keramik- og glasting. De starter ved 50 kroner, så jeg har kunst for alle.”

Se også www.galleri-artexpo.dk
Galleri Art Expo
Søvejen 35
8362 Hørning

Rakubrændt hvalros i Keramik af Tage Størup
Foto: Marie Nyeng
Snapseengle af John Poulsen
Foto: Marie Nyeng
Udendørs skulpturer af Tage Pedersen
Foto: Marie Nyeng
Skulptur af Nano Lopez
Foto: Marie Nyeng
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind