Børneteater i særklasse: Historien om huset, der blev til en prik på Gruppe 38 fra den 18.

Fantasistimulerende børneteater i særklasse

ArtikelSceneSkrevet af: Barbara Rousset Thomsen26. feb 2018

Teatret Gruppe 38’s Historien om huset, der blev til en prik er et eventyr, der på scenen bringes til live af tre historiefortællere ved hjælp af flotte lydbilleder, smukke skyggespil og stærk timing
★ ★ ★ ★ ★ ☆

I forestillingen Historien om huset, der blev til en prik får publikum fortalt eventyret om pigen Solvej, der forlader sit hjem i bare vrede. Det er en dejlig sommerdag, og idyllen er på sit højeste, men da Solvejs lillebror og storebror får et jordbær mere end hende, går det galt. Solvejs mor kan ikke se problemet, og i manglen på forståelse og retfærdighed farer Solvej afsted. Hun går så langt, at når hun til sidst vender sig om, så er hendes hus lige så lille som en prik. På sin rejse gør Solvej sig erfaringer med følelsen vrede. Hun lærer, at selvom vreden kan være uhyggelig og kold, så er den ikke kun destruktiv. Solvej får grædt ud og ser, at hendes vredestårer også kan få græsset og smukke blomster til at gro. Til sidst vender hun hjem til sit hus og sin familie, og det hele ender lykkeligt som i et rigtigt eventyr.
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Lars K
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Olivier Guillemain

Fantasistimulerende børneteater

De tre historiefortællere, Bodil Alling, der særligt stod for at fortælle eventyrets ord, og Søren Søndberg og Søren la Cour, der havde styr på lydeffekter og rekvisitter, fortalte om Solvejs rejse ved at bruge alt fra et blåt plastikrør, en halv saks, et syltetøjsglas uden syltetøj til de to mænds skaldede hoveder. De kreerede fantasifulde landskaber på et bord på midten af scenen, der kastede smukke skyggebilleder op på et lærred bag dem . På den måde billedliggjorde de fortællingen på scenen, så både børn som voksne blev gjort opmærksomme på det fantastiske håndværk, der ligger bag teatrets fortællinger.
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Lars K
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Olivier Guillemain
Håndværket bag denne forestilling appellerede på fineste vis også til de voksnes fantasi. Mens historien langsomt gik sin gang, blev fantasien gjort virkelig på scenen igennem de tre fortælleres håndværk. Der blev appelleret til både det meget fantasifulde sind, der kan forestille sig historier fra blot den første sætning. Men også barnet – og den voksne – der har brug for at få stimuleret fantasien i højere grad, for at kunne se fortællingen for sig, kunne følge med: netop fordi smukt skyggespil, musik, lydbilleder og rekvisitter akkompagnerede fortællingen og pustede liv i forestillingens eventyr.
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Lars K
Foto: PR-foto / Teatret Gruppe 38 - Grafik: Claus Helbo

Solvejs dannelsesrejse

Selvom der blev taget hensyn til det sind, hvor fantasien skal stimuleres mere end hos andre for at kunne spire, blev forestillingen aldrig for lang eller tung i aftrækket. Der blev grinet hos de store og observeret hos de små alle forestillingens 40 minutter igennem på grund af den skarpe timing og god fornemmelse for levende historiefortælling på scenen. Eventyrets hjem-ude-hjem model var tydelig i historien om Solvej og var som en mindre dannelsesrejse. I hendes møde med vreden og erfaringen med, at den kan gøre os nok så splittergal og rasende, men ligeledes kan gå over, lærer både børn og voksne om, hvordan vrede føles og sætter sig i kroppen. Eventyret italesætter en så elementær følelse som vrede, og lader os skabe både erfaring og genkaldelse med følelsen på smuk og lærerig vis. Det gør Historien om huset, der blev til en prik til børneteater i særklasse.

Fakta:

Historien om huset, der blev til en prik spiller fra d. 23. februar- 7. marts 2018 på Teatret Gruppe 38 i Aarhus. Forestillingen udgør anden del af trilogien I al respekt for verden, der behandler de mest fundamentale følelser: frygt, vrede og kærlighed. Denne gang er det vreden, der er i fokus.

Varighed: 40 minutter

Aldersgruppe: Børn fra 8 år og voksne

Medvirkende: Bodil Alling, Søren Søndberg og Søren la Cour
Instruktør: Catherine Poher
Skabt af: Catherine Poher, Bodil Alling, Søren Søndberg, Søren la Cour, Sara Topsøe-Jensen, Agnès Limbos, Philippe LeFebvre, Olivier Guillemain, Lars K. Olesen, Marie Netterstrøm
Plakatkunstner: Claus Helbo
Facebook
Del på facebook

Barbara Rousset Thomsen

Kulturjournalist og anmelder
Barbara Rousset er cand.mag. i Dramaturgi fra Aarhus Universitet. Hun har en stor interesse for autenticitetens rolle i nutidens scenekunst, og hvordan kunst – især scenekunst - kan være et redskab til social forandring. Derfor er hendes primære udgangspunkter, når hun anmelder, interviewer og skriver, at afmystificere og skabe transparens omkring hvilke refleksioner og forandringer det givne kunstværk ønsker at skabe hos sin modtager og i det samfund, værket afsendes til.
Se Barbaras artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind