Manu Sareen børnebøger forfatter | Iqbal Farooq

Ministeren, der skrev børnebøger

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Marie Nyeng06. jan 2016

Fine Spind har talt med Manu Sareen om hans børnebøger og om, hvordan man skriver børnebøger, mens man er minister. Hans første bog om nørrebrodrengen Iqbal Farooq er netop blevet filmatiseret

"Kirkeministeren har sagt, at alle helligdage bliver fjernet." Og efter denne meddelelse går det løs i en af Manu Sareens børnebøger om Iqbal Farooq, Iqbal Farooq og den jyske forbandelse. Onkel Rafiq bliver kidnappet af Mørkets fyrste. Iqbal, hans lillebror Tariq og Hr. Wibrandt og Christian Visander Arundi Jacobsen fra opgangen sætter afsted i en gammel Mazda 626 for at finde onklen.

Manu Sareen blev børnebogsforfatter på en opfordring. Som en protest mod daværende kulturminister Brian Mikkelsens kulturkanon, lavede han det, han selv kalder en "perker-kanon".

"Brian Mikkelsens præmis var, at indvandrere skulle lære noget af hans litteraturliste. Så tænkte jeg, at Mikkelsen også skulle lære noget af vores," siger Manu Sareen.

På Manu Sareens liste var forfattere som Zadie Smith, Hanif Kureishi og fra Sverige Jonas Hassen Khemiri. Men det var ikke lykkedes ham at finde nogle danske forfattere med indvandrebaggrund til listen. Efter at være blevet kontaktet af et forlag kastede Manu Sareen sig selv ud i at prøve det der med at skrive børnebøger. Hans første bog om nørrebrodrengen Iqbal Farooq blev på den måde født ud af en politisk reaktion på en kulturministers initiativ.

Manu Sareen i valgkamp på Nørrebro.
Foto: PR-foto / Det Radikale Venstre Hovedstaden
Kirkeministeren afskaffer alle helligdage i Iqbal Farroq og den jyske forbandelse.
Foto: PR-foto / Pollitikens Forlag

"Det var et projekt at vise minoritetslitteratur. Men det var også vigtigt for mig at vise, at danske familier kunne læse om indvandrere i sådan en helt almindelig eller måske lallet kontekst og ikke kun i den politiske kontekst."

Efterhånden trådte det politiske projekt i baggrunden for Manu Sareen. "Jeg fandt ud af, at det jo var skide sjovt at skrive litteratur for børn, jeg nød det virkelig. Samtidig faldt det mig nemt"

LÆS OGSÅ: Interview: Kim Leine er begyndt at skrive børnebøger om sine oplevelser på Grønland

Huset på Nørrebro

Iqbal Farooq har som Manu Sareen indiske rødder. Han bor ved Blågårds Plads sammen med sin mor, far og søskende.
"Iqbal er jo mig, da jeg gik i 7. klasse. Det er der ikke nogen tvivl om, universet bygger på mine egne erfaringer," siger Manu Sareen.

De andre beboere i opgangen på Nørrebro spiller alle vigtige roller i de forskellige bøger om Iqbals eventyr. Alle personerne er nogen, Manu Sareen kender på en eller anden måde i virkeligheden. Den yoga- og røgelsesglade Christian Visander Arundi Jacobsen i stueetagen er en af hans gode venner, ligesom den ældre, gnavne og noget skeptiske Hr. Wibrandt er bygget over hans ven Thure Wibrandt.

"Jeg havde brug for nogle mennesker, som jeg kunne hænge karaktererne op på i starten, for der anså jeg sådan set ikke mig selv for at være forfatter."

Nørrebro hårdt ramt af fordomme

Nørrebro og især opgangen får et landsbyagtigt præg i Manu Sareens bøger. Det er dog ikke noget han bevidst har arbejdet på at tilføre stedet. Han har ladet historierne foregå i en bydel, som han selv har boet i gennem mange år, en bydel som mange i hele landet har mange forestillinger om.

Foto: PR-foto / Pollitikens Forlag
Manu Sareens forfatterskab startede som en protest, men det blev til noget, han ikke kan undvære.
Foto: PR-foto / Manu Sareen

"Folk har nogle sindssyge fordomme om Nørrebro. Det er helt vildt. Det kan jeg jo også se, når jeg tager til Jylland og andre steder og snakker med børn, forældre og lærere. Der er ihvertfald brug for at få et anderledes billede af Nørrebro. Det er helt sikkert," siger Manu Sareen.

Han mener selv, at bøgerne er med til at skabe en anden fortælling, som er lidt mere kærlig, end hvad mange, som ikke kender Nørrebro indefra, forestiller sig.

Ud over bøgerne om Nørrebrodrengen Iqbal har Manu Sareen også udgivet en række bøger, hvor han leger med kulturhistorie og eventyr. I bøger som Hvad fætter gør er altid det rigtige og Klods-hassan har han omskrevet kendte eventyr til en nutidig kontekst, hvor fætre kan bytte en fantastisk slikautomat til en pose med rustne søm og skruer.

I bøgerne Mohammed og Grete og Rødhætte og Mohammed sidder en voksen og læser eventyr op for drengen Mohammed, som har rigtig mange gode spørgsmål og forslag til handlingen undervejs.

LÆS OGSÅ: Interview med Sigurd Barrett: “Et folk er defineret af sine fortællinger"

Minister og børnebogsforfatter

Manu Sareen var selv kirkeminister, da bogen, hvor kirkeministeren afskaffer alle helligdage udkom. Når ens arbejde kræver så meget tid og energi, som det kræver at være minister, så er det svært at skrive ved siden af. For de fleste ville det nok være umuligt. Men Manu Sareen har gjort det.

Det at skrive er en kreativ proces, det må man bare erkende, fortæller han.

"Jeg har brug for ro, fordybelse og tid for at nå ned til den kreative nerve. Og det eneste du ikke har mulighed for som minister det ro, tid og fordybelse, det kan jeg godt love dig for. Du sidder på en tiger, og så bliver du bare smadret af sted. Så jeg synes det er en virkelig dårlig cocktail."

Iqbal Farooq blev til som en protest mod Brian Mikkelsens litteraturkanon.
Foto: PR-foto / Pollitikens Forlag
Danmarks første minister med udenlandsk baggrund interviewes af international presse.
Foto: PR-foto / Det Radikale Venstre Hovedstaden

"Men på den anden side er det vigtigt for mig at have mulighed for at lave noget kreativt, og i mit tilfælde har det at skrive børnebøger også været en form for eskapisme, som jeg har kunnet bruge til at komme ind i en ren og lys verden."

Forfatteren, der skrev en bog på vej til Thailand

Så når politikeren Manu Sareen holdt ferie, fik han også skrevet børnebøger. Nogle af Mohammed-bøgerne og nyfortolkningerne af eventyr har han siddet og skrevet i et fly på vej til Thailand.

"En af mine venner er pilot, så jeg sidder tit ude i cockpittet, hvor der ikke er nogen, der kan forstyre én. Så sidder jeg med computeren i de der ti - tolv timer. Det er vildt meget i min verden. Det er virkelig luksus. Jeg har faktisk to gange skrevet en bog på vej til Thailand og tilbage igen oppe i cockpittet."

Og mere tid skal der ikke til, når man arbejder hurtigt mener Manu Sareen:
"Jeg er sådan en meget struktureret forfatter. I Iqbal-bøgerne er alle kapitlerne mere elle mindre lige lange, for når jeg når 20000 anslag, så stopper jeg, uanset hvad, jeg har nået."

Normalt sætter han en dag af til hvert kapitel. Hver bog har tretten kapitler, og så planlægger han simpelthen, hvornår han skriver.
"Jeg har arbejdet 60-70 timer om ugen hele mit liv. Og når man gør det, så er det bare fedt at gøre det på den måde, at være så struktureret."

På research med børnene

Alle Manu Sareens historier indeholder kulturhistorie, selvom der er fart over feltet.

"Det er jeg meget bevidst om. Jeg synes, man skal kende sin historie," siger han

Derfor har noget af det, han har brugt meget tid på sammen med sine egne børn, været at gå på museum.
"Vi har brugt sygt meget tid på museer i København. Jeg bruger meget tid på det, så børnene kender deres historie, og får den forklaret. Det er vigtigt for mig både i forhold til bøgerne og i virkeligheden, at man kender sit ophav, og ved hvordan tingene hænger sammen."

Eventyr i ny fortolkning er også en del af Manu Sareens forfatterskab.
Foto: PR-foto / Pollitikens Forlag
I december havde filmatiseringen af den første Iqbal Farooq bog premiere.
Foto: PR-foto / Miso Film

Han har gennem tiden taget sine børn med på Rosenborg Slot, Kronborg eller i Tivoli. Så har han sammen med dem talt om, hvad man kunne finde på skulle ske i historierne.


"Det er superhyggeligt. Og det er også en god måde at være sammen med børnene på, synes jeg."

LÆS OGSÅ: Interview med Ib Spang Olsen “Alt det folk kan være, kan jeg være som tegner"

Alt skal gøre en forskel

Selvom det at være politiker og endda minister og børnebogsforfatter på én gang måske ikke er den mest oplagte kombination, mener Manu Sareen alligevel, der ligger de samme drivkræfter bag for ham.

"Jeg tror, at jeg har været slave af to ting i mit liv. Det ene er altid at søge at få anderkendelse. Det andet er at gøre en forskel. De to ting har jeg så åbenbart prøvet at kombinere både med politik og med skriveri og med alt muligt andet."

Oprindelig var Manu Sareen socialpædagog og den fortid spiller helt sikkert en rolle i det han selv betragter som en af de største anerkendelser:

"Det bedste jeg ved er, når jeg får mails fra forældre, som skriver, at deres børn har aldrig villet læse, men nu er de begyndt at læse pga mine bøger. Det er helt klart mine ynglingsmails. Det er virkelig fedt."

 

Fakta

Manu Sareen debuterede som børnebogsforfatter i 2006 med Iqbal Farooq og den sorte pjerrot, som i december havde premiere i en spillefilmsudgave med manuskript af René Toft Simonsen.

Manu Sareen er oprindelig uddannet socialpædagog. Han har siddet i Københavns Borgerrepræsentation fra 2002-2011 og var fra 2011-2015 medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre.
Fra 2014-2015 var Manu Sareen minister for børn, integration, ligestilling og sociale forhold. Fra 2011-2014 var han minister for kirke og ligestilling og minister for nordiske samarbejder.

Han har selv tre børn på 18, 16 og 11 år.

Iqbal Farooq blev i 2008 til en billedbog, da Manu Sareen skrev Iqbal Farooq og den lede julestjerne.

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind