SPOR festival vil have os til lytte mere til verden og hinanden

SPOR festival vil have os til lytte mere til verden og hinanden

Fra onsdag den 27. april -1. maj fylder SPOR festival Aarhus med lyd og kunst oplevelser helt uden sidestykke. Festivalen er Nordens førende festival for lyd – og tonekunst
OmtaleMusikSkrevet af: Marie Nyeng21. apr 2022
Med sit hidtil største program indtager SPOR festival Aarhus fra den 27. april til den 1. maj 2022. SPOR har siden 2005 sat fokus på eksperimenterende musik og lydkunst med deres årlige festival i Aarhus. Der er også en SPOT Festival i Aarhus, men det er noget helt andet.
Den årlige SPOR Festival præsenterer den slags musik, som man kan blive helt i tvivl om er musik - eller om det i virkeligheden er mere perfomance. Lige fra det helt melodiøse til vilde eksperimenter. Bag SPOR festival står Anne Marqvardsen og Anna Berit Asp Christesen. Sammen bestræber de sig på at at præsentere festivalens publikum for de nyeste tendenser indenfor lyd – og tonekunst. De ønsker både at sikre en bred diversitet i programmet, og samtidigt arbejder de tæt sammen med de respektive kunstnere i deres kuratering.
SPOR festival vil have os til lytte mere til verden og hinanden</br>På Bora Bora kan man opleve Mushroom, som er et kraftfuldt musikalsk udsagn og værk, som blander instrumentalt teater, performance, scenografi, video og elektroakustisk musik. </br>Foto: PR-foto / SPOR Festival - Niklas Ottander
På Bora Bora kan man opleve Mushroom, som er et kraftfuldt musikalsk udsagn og værk, som blander instrumentalt teater, performance, scenografi, video og elektroakustisk musik.
Foto: PR-foto / SPOR Festival - Niklas Ottander
I år kalder de SPOR et lydmekka fyldt med soniske landskaber, der vil gøre op med forestillingen om dem og os. På festivalen kan man opleve både elektronisk musik, musik fra klassiske instrumenter og det, de kalder livets toner.

SPOR festival foregår i år på teatret Bora Bora, spillestedet turkis, Sankt. Lukas Kirke, Spanien, Godsbanen, Åen, Dokk1, Glaspavillonen, Væksthuset og ARoS.

Kim Mejdahl og hans Liljegrotte

En af årets kunstnere er Kim Mejdahl, som sidste år deltog i DR2-programmet Kunstnerkolonien. Under festivalen går han på scenen på Aarhus´ nye spillested turkis for at uropføre hans nye lydværk ‘Liljegrotten', som også er udkommet som et samlet album. Værkets sange er lavet ud af optagelser fra næsten tusind anonyme udstillingsgæster fra Kim Mejdahls soloudstilling med samme titel i København, og udgør tilsammen Danmarks største fællesskabte lydværk. Liljegrotten tager os gennem en skæbnesvanger og mytisk rejse, der undersøger hvordan klimakrisen lyder som musik.
SPOR festival vil have os til lytte mere til verden og hinanden</br>Åen ved Ceresparken kan man opleve lydværket Sirenesang af Ragnhild May. En bronzeskulptur, der forestiller et havfruehoved og et lydværk, der er inspireret af de mange forskellige afbildninger af havfruer i både græsk og romersk kunst.</br>Foto: PR-foto / SPOR Festival
Åen ved Ceresparken kan man opleve lydværket Sirenesang af Ragnhild May. En bronzeskulptur, der forestiller et havfruehoved og et lydværk, der er inspireret af de mange forskellige afbildninger af havfruer i både græsk og romersk kunst.
Foto: PR-foto / SPOR Festival

Gratis demokratisk kunst til folket

Man kan også opleve en gruppe kunstnere, som på en anden måde stiller skarpt på natur, kultur og køn i udstillingen ‘Sound Art In Public Spaces’. Kunstnerne Kathy Hinde, Mikhail Karikis, Dawn Scarfe, Saša Spačal og Ragnhild May Gennem lader os komme tættere på vores miljø, hinanden og de organismer, der er omkring os gennem deres sanselige og overraskende musik – og lydinstallationer i byrummet. Udstillingen ‘Sound Art In Public Spaces’ er kurateret af den portugisiske kurator, dokumentarist og forsker Raquel Castro. Hans mission er at vise byen som et rum, der er inkluderende og til for alle. Derfor er alle oplevelserne under ‘Sound Art In Public Spaces’ gratis.
SPOR festival vil have os til lytte mere til verden og hinanden</br>Olga Szymula har skabt et intimt overgangsritual med animation, performance og eksperimenterende elektronisk musik. Det er inspireret af japansk kultur og romanen The Woman in the Dunes af Kobo Abe.</br>Foto: PR-foto / SPOR Festival
Olga Szymula har skabt et intimt overgangsritual med animation, performance og eksperimenterende elektronisk musik. Det er inspireret af japansk kultur og romanen The Woman in the Dunes af Kobo Abe.
Foto: PR-foto / SPOR Festival

Musik, kunst og mennesker

Verden omkring os og menneskene i den bliver også undersøgt i værket Mushroom, der er det første kunstneriske møde mellem James Black og Scenatet. Scenatet er et ungt københavnerbaseret eksperimenterende ensemble, som er grundlagt Anna Berit Asp Christensen, som også er en af hovedkræfterne bag SPOR-festivalen. Ensemblet beskæftiger sig med en blanding af musik og konceptkunst, og ofte har de overraskende elementer i deres performances, som ikke er spillet på instrumenter, men som taler til kroppen og sanserne, mens de undersøger forholdet mellem musik, kunst og mennesker. I deres optræden på SPOR undersøger de sammen med James Black begreberne kontrol og manipulation gennem intense og nærmest trancelignende tilstande.

Listen over kunstnere og koncerter, musik – og lydinstallationer og udstillinger er lang på årets SPOR festival - og man kan helt sikker møde noget, man aldrig havde forventet at opleve i det omfattende program, som kan findes her: https://www.sporfestival.dk

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind