Historien om Søren Kragh Jakobsen - en central kulturpersonlighed i generationer
NyhedSkrevet af: Elisabeth Saugmann03. nov 2020

Historien om Søren Kragh Jakobsen - en central kulturpersonlighed i generationer

Søren Kragh Jakobsen har premiere på sin nye spille film den 3. december. Men allerede nu er han aktuel i en ny biografi ‘Superbenzin & Kærlighed’
Historien om Søren Kragh Jakobsen - en central kulturpersonlighed i generationer</br>I bogen Superbenzin & Kærlighed fortæller Søren Kragh Jacobsen ærligt og glansbilledfrit om vejen frem til filmens verden, der tog sin start i den vilde hippietid, da han studerede film i Prag fra 1969 til 1970 som en slags blind passager.</br>Foto: PR-foto / Peroples Press
I bogen Superbenzin & Kærlighed fortæller Søren Kragh Jacobsen ærligt og glansbilledfrit om vejen frem til filmens verden, der tog sin start i den vilde hippietid, da han studerede film i Prag fra 1969 til 1970 som en slags blind passager.
Foto: PR-foto / Peroples Press
Corona eller ej. På lørdag den 8. november er der bog festival med masser af litteratur og forfattere på programmet i Arnold Busck i Købmagergade i København. Det sker efter gældende COVID-19 regler. Klokken 12.15 er der en samtale med musikeren og filminstruktøren Søren Kragh Jakobsen, som er aktuel i ny biografi, ‘Superbenzin & Kærlighed’ på forlaget PeoplesPress, skrevet af Espen Strunk. Der er et begrænset antal pladser, men man kan også høre Søren Kragh-Jacobsen i et stream fra festivalen senere på dagen.

Søren Kragh-Jacobsen, der har en lang, alsidig karriere som instruktør og sangskriver, har i fem årtier leveret lyd og billeder til den danske hverdags-historie. Han har på tilsyneladende legende vis skrevet sig ind i vores kulturarv med særlige film samt sange med ørehænger-status. De fleste danskere kan skråle med på ”Mona-sangen” og huske dogmefilmen ‘Mifunes sidste sang’ fra 1999, der blev hans internationale gennembrud. Han vandt blandt andet Sølvbjørnen ved Berlinalen i Berlin.

Filmaktuel med Jesper Christensen i hovedrollen

Søren Kragh Jakobsen har præget mange menneskers liv igennem mange år. Det er et stykke tid siden, han sidst lod høre fra sig, men i næste måned er han filmaktuel for første gang i en årrække med filmen ‘Lille sommerfugl’. Arbejdet med den nye film fortæller han om om i ‘Superbenzin & Kærlighed’, der generelt går meget tæt på kunstneren, som blev født ind i et arbejdermiljø i 1947. Dengang havde ingen forudset, at lærlingen Søren Kragh-Jacobsen skulle blive en af sin tids store, danske kulturpersonligheder, der satte nye standarder for dansk børne- og ungdomsfjernsyn med uforglemmelige TV-produktioner som ‘Omsen & Momsen’. I bogen fortæller han ærligt og glansbilledfrit om vejen frem til filmens verden, der tog sin start i den vilde hippietid, da han studerede film i Prag fra 1969 til 1970 som en slags blind passager. Det kunne man dengang, da er var høj karse og bred ymer. Han fortæller det som noget af et eventyr. Men ikke Disney.

Søren Kragh-Jacobsen har modtaget tre Bodil’er og en Emmy. Og han har beredt vejen for en række danske stjerner som bl.a. Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle og Tomas Villum Jensen. Bogen følger ham også privat. Han er bosat i København, gift med skuespilleren Cæcilie Nordgreen, som han har to sønner med. Og som fortæller er han en reflekteret, følsom sjæl, der ryger ud i op- og nedture med kærlighed, dejlige unger, alvorlig sygdom i familien og en slags udmattelsessammenbrud, han har rejst sig fra og lavet en ny film.

Først og fremmest er han ingen namedropper, hvilket ville have været ulideligt. Han fortæller først og fremmest, hvordan det hele føltes undervejs, imens det skete. Næste skalp er den nye film, ‘Lille Sommerfugl’. Men der vil også være en række bog-møder rundt om i landet med Søren Kragh-Jacobsens. For eksempel kan man opleve ham ”live” ude i den håndholdte virkelighed den 24. november kl. 19 i Grenå Boghandel.

Fakta

‘Superbenzin & Kærlighed’ er udkommet på forlaget Peoples Press

Spillefilmen ‘Lille Sommerfugl' har biografpremiere den 3. december

Facebook
Del på facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind