Skuespiller Line Rosenstjerne vil gøre op med den stereotype kvinderolle - Q&A

Kvindelige kunstnere er ikke kun prinsesser, ludere og smukke lig

Skuespiller Line Rosenstjerne er lige nu i gang med en stor undersøgelse af, hvordan vi portrætterer mennesker. Mere konkret er det Kvinden Line, hun sammen med en række andre kunstnere portrætterer, så hun ikke havner i en stereotyp kvinderolle
InterviewSceneSkrevet af: Marie Nyeng12. mar 2020
Projektet hedder ‘The Female Gaze’ og frem til den 14. marts skulle man have kunne opleve 4. del af projektet på Kvindemuseet i Aarhus. Den 26. maj - 6. juni, når Coranaen og samfundslammelsen forhåbentlig har fortaget sig for længst, kan 5. del opleves på Teatret ved Sorte Hest i København.
´Vi vil gerne vise, at et menneske har mange forskellige billeder af sig selv'
Foto: Karoline Lieberkind
´Vi ser på, hvordan vi kan portrættere en kvinde, når vi ikke ser hende som et objekt´
Foto: Karoline Lieberkind
Hvad er det, man kommer til at opleve?

“Man kommer til at møde et menneske; nemlig Kvinden Line, som viser verden og publikum forskellige opfattelser af sig selv. Vi vil gerne vise, at et menneske har mange forskellige billeder af sig selv. I 4. del af projektet kommer danser Stephanie Thomasen med, så det er mig og en danser, som optræder i en installation af Nadia Nabil med Karoline Lieberkinds fotos. Vi kalder vores undersøgelser ‘The Female Gaze’ og det bliver jo derved også meget kønnet. Vi ser på, hvordan vi kan portrættere en kvinde, når vi ikke ser hende som et objekt. Det er vores drøm, at det kommer til at handle om et menneske, som man kan spejle sig i – også som mand.”
´Vi har valgt, at der kun skal være kvindelige kunstnere med i projektet´
Foto: Karoline Lieberkind
Skuespiller Line Rosenstjerne vil gøre op med den stereotype kvinderolle
Foto: Karoline Lieberkind

Hvorfor er der kun kvinder med i projektet?

“Vi har valgt, at der kun skal være kvindelige kunstnere med i projektet i denne omgang. Vi kunne også have sat alle mulige andre køn til at undersøge “det kvindelige blik” eller “det menneskelige blik”, og det vil jeg slet ikke afskrive, at vi vil på sigt. Men der ligger også et lille politisk motiv bag, at vi nu lader kvinder kigge på kvinden, for der er stadig kæmpestor forskel på, hvordan vi ser på kunstnere, som er kvinder og kunstnere, som er mænd. Du vil ofte tænke på en kunstner som en mand, hvis du ikke siger kvindelige kunstner. Du vil ofte tænke, at den mandlige kunstner er en dygtigere kunstner end den kvindelige. Kunst solgt af mænd bliver stadig solgt langt dyrere end kunst skabt af kvinder. Lønninger er højere for mænd end for kvinder indenfor kunstfagene. Derfor tænkte vi, at i den her undersøgelse lader vi kvinder få ordet.”

Begrænser stereotyper mulighederne for at lave kunst - og kan man gøre noget andet?

“Stereotyper er jo super tryghedsgivende. Vi er jo gennem mange århundreder blevet opdraget til at forstå verden igennem de her forenklede billeder. Så at skulle gøre noget andet, end det vi er vant til er enormt krævende og udfordrende. I den her proces prøver vi på at være modige nok til at bryde nogen af de her rammer. Men det er vildt svært, og vi falder i alle sammen hele tiden. Det er jo ikke kun mænd, der portrætterer med “det mandlige blik”, hvor kvinden er til for, at man kan begære hende. Det er lige så meget kvinder, der låser kvinder i de her roller. Vores projekt ‘The Female Gaze’ er en undersøgelse af, om vi kan være mere nuancerede i vores portrættering af den her kvinde."

 

Fakta:

Se mere på kvindemuseet.dk

og på www.sortehest.com/

 

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind