Speedwayens store legender i ny dokumentarfilm om fjendskab og venskab

Venskab og fjendskab på speedway-banen

InterviewAlt det andetSkrevet af: Mathias Guldberg14. juni 2019

Dokumentarfilmen Kongernes fald skildrer tre jyske drenges drømme om gashåndtag, mudder og verdensmesterskaber og de personlige fjendskaber og rivaliseringen, der fulgte med

Et af filmens første skud er af en øde mark nær Brovst i Nordjylland under en gråskyet himmel. Det var her det hele begyndte for Hans Nielsen, tidligere vinder af VM i speedway, faktisk den mest vindende dansker i sporten nogensinde. Han følte sig allermest i live, når han kørte rundt i bakkerne på sin knallert.

Den fåmælte nordjyde Hans Nielsen ville ligesom den kække charmetrold Erik Gundersen fra Esbjerg være verdensmester i speedway. De havde begge set det spektakulære løb i fjernsynet, hvor Ole Olsen vandt VM i speedway for første gang i 1971. Og siden tre gange til i løbet af 70’erne. For de to knægte var Ole Olsen som en græsk halvgud på knallert.
Foto: PR-foto / Camera film
Foto: PR-foto / Camera film

Jagten på en treer

Det var også instruktør Mads Kamp Thulstrups minder om at se speedway på TV som dreng i 80’erne, der gav ham ideen til filmen. Verdensmesterskabet blev afholdt på én aften, hvor alle de bedste kørere var samlet. Og Mads Kamp Thulstrup husker det som sindssygt medrivende.

Mads Kamp Thulstrup har tidligere instrueret sportsdokumentarerne ... Og det var Danmark og Jernhårde Ladies og ledte efter en god historie, der kunne udgøre treeren i en trilogi. Som dreng noterede han sig konflikten mellem Gundersen og Olsen på den ene side og Nielsen på den anden, og det gik nu op for ham, at ingredienserne til en tredje sportsfilm var til stede her: ”Dels var der en saftig sport, men vigtigst af alt var der et menneskeligt drama,” fortæller Mads Kamp Thulstrup. Der var en historie om at føle sig elsket eller det modsatte. Med andre ord sad Mads Kamp Thulstrup med en universel problematik, som overskred speedwayens verden, og ville gøre filmen større end et indslag i sportslørdag om, hvem der vandt.
Foto: PR-foto / Camera film
Foto: PR-foto / Camera film
Fra venner til fjender

Med en kombination af interviews med de tre hovedpersoner, arkivklip med videooptagelser, private fotos og avisoverskrifter fortæller filmen Kongens fald historien om, hvordan de to unge disciple først gav Ole Olsen følgeskab ved træningsanlægget i Wolverhampton i England og siden hen baghjul. I 1983 blev Ole Olsen dansk landstræner. Og derfra udvikler filmen sig til et trekantsdrama, da Ole Olsen tager Erik Gundersen under sine vinger og fryser Hans Nielsen ude. Filmen viser, at Hans Nielsens og Ole Olsens temperamenter ikke faldt i hak. Mens Gundersen med Olsens hjælp vinder verdensmesterskaber på stribe, bliver luften mellem dem koldere og koldere. Nielsen allierer sig derfor med Olsens gamle rival og mentor, Ivan Mauger fra New Zealand, og bryder med sin skæbne som den evige toer. På tragisk vis ender Gundersen med at køre sit sidste løb i 1989. Han kører galt og må kæmpe for sit liv og sin førlighed. Ulykken minder konkurrenterne om, at livet trods alt er større end speedway.

Samtidig skildrer filmen et stykke danmarkshistorie fra en tid, hvor man kunne trække hundredtusind publikummer på speedway-arenaerne, og havde tv-nyheder om danske sejre, så man næsten kunne lugte brændstoffet og høre de brummende accelerationer.

Sport på film

Sportens enkle regler fascinerer Mads Kamp Thulstrup. I sporten vender mennesket tilbage til en slags urinstinkt, der står i kontrast til vores civiliserede og kultiverede verden. Det handler om at vinde og slå de andre. Sporten repræsenterer naturen, der trækker i os, mener Mads Kamp Thulstrup, hvilket ifølge ham også forklarer, hvorfor sport har så mange tilskuere: ”Det trigger et eller andet indeni hovedet på os. Noget vi er ved at glemme.”

Målet som instruktør var at finde ind til et filmisk nu og undgå en flad genfortælling, så filmen ikke ville blive et ”Husker du” program. Mads Kamp Thulstrup ville give publikum følelsen af, at det er her og nu det foregår. ”Vi skulle tilbage i de situationer, jeg har udvalgt til filmen og dyrke dem ned i mindste detalje, så vi kunne smage og høre, hvad de oplevede,” fortæller han. Clashet imellem gammelt materiale og en moderne tilgang til det, syntes han, var en interessant udfordring. De gamle optagelser skulle sættes ind i en ny ramme, hvor der skulle skrues op for filmiske virkemidler som klip, lyd og musik.

Samtidig mener Mads Kamp Thulstrup, at sport er en taknemmelig størrelse at arbejde med som filminstruktør, fordi alle er med på præmissen om, at det handler om at vinde. Samtidig findes der en overflod af materiale. ”I 70’erne skød man på 16mm film, der knitrer så lækkert, og i 80’erne gik man over til de her grimme videoformater, som opfører sig på en helt anden måde, men det synes jeg er vildt charmerende. På den måde blev filmen også en teknisk tidsrejse gennem to årtier.”

Fakta:

Instruktør Mads Kamp Thulstrup er født i 1975 og blev uddannet ved Den Danske Filmskoles Instruktørlinje i 2005.

Mads Kamp Thulstrup har instrueret sportsdokumentarerne Jernhårde Ladies fra 2010 og ... Og det var Danmark fra 2008, der vandt Gulddokken ved CPH:DOX i 2008. Han har også instrueret drama for DR, blandt andet Arvingerne, Bedrag og Livvagterne.

Kongernes fald havde premiere torsdag d. 6. juni og kan ses i biografer landet over.
Facebook
Del på facebook

Mathias Guldberg

Journalist

Mathias er uddannet cand. public på Aarhus universitet og har en bachelor i litteraturvidenskab og idéhistorie.

Han er særligt optaget af kultur, der stiller filosofiske spørgsmål til eksistensen. Derudover har han en forkærlighed for lyrik og outsiderkunst.

Se Mathiass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind