MAMO er et forunderligt kulturhus i en privat lejlighed på Vesterbro

MAMO - Museet for Andre Menneskers Overskud er et forunderligt kulturhus i en privat lejlighed på Vesterbro

InterviewAlt det andetSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft07. jan 2019

Under navnet MAMO - Museet for Andre Menneskers Overskud, har Nina Poulsen forvandlet sin lejlighed på Vesterbro til museum, forfattersalon, foredragssal, spillested, skriveskole og meget mere. Et spraglende og levende bevis på det bedste, der kan ske, hvis man tør række hånden ud til sine medmennesker.

Nina Poulsens lejlighed er et specielt hjem på mange måder. Efter en skilsmisse stod Nina Poulsen for nogle år siden med tre børn, en tom lejlighed og ingen penge. Derfor er alt i hjemmet skaffet gratis fra venner, bekendte og facebooks mange grupper, hvor folk giver deres gamle genstande væk gratis.

“Alt hvad du ser her,” siger Nina Poulsen og peger rundt i den store spraglede stue på Vesterbro i København.
“Det hele er noget, vi har arvet fra folk. Vi har ikke købt noget, men har fået det. Både fra folk vi kendte og fra nogen vi ikke kendte. Potteplanter, knive og gafler, sengetøj og håndklæder. Alt.”

Langsomt, men sikkert begyndte Nina og hendes børn at fylde lejligheden med ting og sager, og med tiden begyndte Nina også at dokumentere de mange genstande, de fik foræret, og ikke mindst de historier, der ofte knyttede sig til dem.

“Når folk ikke bare smider deres gamle ting til storskrald, så er det fordi, de har lidt flere følelser for de der ting. Så de vil gerne fortælle, at det er deres faster, der har broderet betrækket på stolene, eller at Bent Fabricius Bjerre engang har spillet på det her klaver,” fortæller Nina Poulsen

“Det gav også mig lyst til at fortælle om de her ting. Så jeg begyndte at tage billeder af tingene og skrive om dem på Facebook.”

På den måde startede det som Nina har navngivet MAMO - Museet for Andre Menneskers Overskud, og med tiden er MAMO blevet meget mere end bare en dokumentation af ting og deres historier. Som ethvert andet museum afholder Nina nemlig også andre arrangementer.
Alt i Ninas lejlighed har hun fået foræret af andre mennesker. Også skeer og gafler.
Foto: Nina Poulsen
Til koncerter og foredrag i Ninas stue oplever man en anden nærhed, end i mange andre kulturhuse.
Foto: Nina Poulsen

Nærvær i at bryde rammerne

Selv kalder Nina Poulsen MAMO for et hjem til ting og ideer, som folk ikke ved, hvor de ellers skal gå hen med. Det gælder de mange ting og genstande, der kendetegner lejlighedens indretning, men også de mange arrangementer, der efterhånden afholdes og er blevet afholdt blandt dem.

“Der er mange mennesker, der har en idé eller et foredrag, som de ikke ved, hvor de skal holde. Idéen er der, men de ved ikke, hvor de skal få plads til den.”

Hos Nina og MAMO får idéerne lov til at folde sig ud. De seneste år har hun lagt hus til alt fra foredrag til bogreceptioner og intime koncerter. Ud af de mange, som har optrådt på MAMO kan nævnes Laura Reznek og Ursidae fra Canada. Laura kommer igen i slutningen af februar. Laursen og Anne Eltard kvartet har også givet koncert. Desuden har filosof og skribent Tine Byrckel holdt foredrag.

Der sker noget specielt, når folk mødes til den slags arrangementer i mere private omgivelser, som i Ninas stue. Folk bliver mere nærværende og opmærksomme.

“Der er en anden nærhed, varme og hygge. Det gør stemningen anderledes, end hvis man sad eller stod på et spillested,” siger Nina Poulsen.

“Kulturbegivenheder og kulturinstitutioner er ofte defineret ved nogle helt faste forventninger til, hvad der skal ske, og hvem der gør hvad. Spillereglerne er givet på forhånd. Når man bryder med de rammer, er der ikke er nogen, der har sagt, hvad man skal, og hvad man må og ikke må. Derfor bliver folk ekstra opmærksomme.”
I Ninas lejlighed afholdes der alt fra koncerter til foredrag og samtalesaloner.
Foto: Nina Poulsen
Reoler, symaskine, plakat og bøger. Alt sammen skaffet gennem andre menneskers overskud.
Foto: Nina Poulsen

Næste idé er en skriveskole

Det er dog ikke kun andre folks idéer, der får plads til at folde sig ud hos MAMO. Også Ninas egne projekter får frit spil i lejligheden. Det seneste i rækken er MAMO’s Søndagsskriveskole.

Jeg drømmer om at skrive bøger, men får altid skudt mine egne skriverier ned, inden jeg rigtig er kommet i gang,” siger Nina Poulsen.

“Derfor har jeg længe gerne ville finde en skrivegruppe, hvor man kan forpligte hinanden til at få skrevet og få noget feedback. Så man kan sparre med andre og få et spark bagi, når der er brug for det.”

Der findes mange skriveskoler rundt omkring, men de fleste var enten for dyre og passede ikke ind i Ninas kalender. Derfor tog hun sagen i egen hånd, og startede en skriveskole selv. Hun begyndte at skrive rundt til en række forfattere for at høre, om de kunne have lyst til at komme en enkelt søndag og give noget feedback på en skrivegruppes tekster.

“Nu har der jo været snakket meget om kreative uddannelser og de magtrelationer, der opstår sådan nogle steder. Så jeg tænkte, at jeg godt kunne lide ideen om at få feedback fra flere forskellige forfattere. Så kommer man ikke alle sammen til at skrive på lige præcis den måde, en enkelt forfatter nu synes er godt.”

Inden for et par timer havde flere af de adspurgte forfattere takket ja til at komme. Derfor går MAMO’s Søndagsskriveskole i luften til foråret. Her vil skrivegruppen mødes hver anden uge, og en gang om måneden får de besøg af en forfatter, som giver feedback til deltagerne i gruppen. Forfatterne Martin Glaz Serup, Iben Mondrup, Peter Adolphsen, Andrea Hejlskov, Pablo Llambias, Julie Top-Nørgaard og Maja Elverkilde er nogle af dem, som vil komme forbi skriveskolen og bidrage med deres erfaringer og feedback til skolens deltagere. Og man skal skynde sig, hvis man vil nå at være med som deltager i skriveskolen," fortæller Nina Poulsen.

“Der er stadig nogle få pladser, men der har været rimelig stor efterspørgsel på at være med, og det kan jeg godt forstå. Jeg synes selv, det er et supergodt tilbud og glæder mig helt vildt!”
Et museum skal selvfølgelig også have en udstillingsmontre.
Foto: Nina Poulsen
Klaver, som Bent Fabricius Bjerre har spillet på.
Foto: Nina Poulsen

Når man tør række hånden ud

Når Nina Poulsen fortæller, kan man ikke lade være med at tænke over alle de positive ting, der kan ske, hvis man tør lukke op og række hånden ud til andre mennesker. Og for Nina selv var hele idéen med at kalde sit hjem for et museum også en måde at vende en ubehagelig situation til noget, der gav hende styrke.

“Der er jo en eller anden sårbarhed i at bede om hjælp. Så er det rarere at gøre det til noget andet. At have en eller anden stolthed i at sige, vi er nogle, der har en samling, i stedet for at sige vi er nogle, der ingenting har,” siger Nina Poulsen.

“At twiste tingene og på den måde finde styrke i en situation, som ellers godt kunne være svag, skrøbelig eller ydmygende.”

Det er hele MAMO i Nina Poulsens lejlighed et farverigt og levende bevis på.

Fakta:

Nina Poulsen er uddannet antropolog. Hun har primært beskæftiget mig med kunst, globalisering og økonomisk antropologi.

Du kan følge med i begivenhederne hos MAMO - Museet for Andre Menneskers Overskud på facebooksiden her
Facebook
Del på facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind