Danseforestilling om delebørns verden der deles i halve og kvarte af Danseteatret Gazart

Ny danseforestilling om delebørns verden der deles i halve og kvarte

OmtaleSceneSkrevet af: Marie Nyeng16. jan 2020

‘En hel er en halv og to kvarte’, som spiller på Zangenbergs Teater fra den 31. januar til 9. februar er en forestilling om at leve i flere familier

Danseteatret Gazarts nye forestilling ‘En hel er en halv og to kvarte’ handler om at flytte frem og tilbage og bære på tung bagage, blive glemt og glemme, have hjemve, og være to steder på én gang. Og om hvorfor svømmetøjet bare altid ligger hos den forkerte. Men også om dobbelt jul og fødselsdage, bonusforældre, et helt nyt værelse og store forandringer.

Foto:
Foto:
Forestillingen tager udgangspunkt i det at være delebarn og konstant opleve at flytte sig rundt, glemme ting, føle sig glemt og hele tiden opleve sin verden delt op. Skilsmisse bliver opfattet som noget ret normalt, og det er da også 1/3 af alle danske børn, der oplever at deres forældre går fra hinanden, men for det enkelte barn er det ofte en tragedie og kan medføre følelsesmæssige rutsjeture. Ofte opleves det meget ensomt. Forestillingens koreograf og skaber Tali Razga synes, at det er et vigtigt emne at tale om.
“Rigtig mange børn har det helt inde på livet. Når man snakker om skilsmissefamilier eller utraditionelle familiestrukturer, handler det tit om konflikter. De mange problemer der er med at bo flere forskellige steder, men der kommer også gode ting, ved disse familiekonstellationer,” siger hun.
Forestillingen handler derfor ikke kun om skilsmisse men også om de forskellige familiekonstellationer, der eksisterer – og de kan se vidt forskellige ud.
"I vores forberedende workshops, bad jeg vores dansere tegne deres stamtræ; med deres forældre, søskende, bedsteforældre, onkler, tanter, fætre og kusiner, både de hele og de halve. Vi havde alle vidt forskellige familiestrukturer," fortæller Tali Razga. "Nogle kommer fra en ren kernefamilie, men de fleste af os kommer fra familier, med flere familier inde i sig."

En visuelt univers af byggeklodser og kasser

Scenografien kommer til at bestå af byggeklodser, som er møblerbare, og som hele tiden kan bygges op, brydes ned, flyttes rundt og skabe nye verdener og virkeligheder. På den måde afspejler de børnenes virkelighed, som hele tiden pakkes sammen og pakkes ud et nyt sted. Det bliver en fysisk arbejdsom forestilling, fordi det er fysisk hårdt at være delebarn. Man må ofte slæbe ting med frem og tilbage, og ens ting ligger tit de forkerte steder. Der kan hurtigt komme rod i hovedet, og den fysiske og mentale bagage bliver gradvist splittet ad.
“Med denne forestilling vil vi tilbyde et visuelt univers, som indbyder til egne tolkninger og forståelser og fælles refleksion,” siger Tali Razga.

Med brug af musikalske og fysiske virkemidler og scenografiske konsekvenser forstørrer, forvrænger, åbner og nuancerer forestillingen vinkler på skilsmisse, og hvordan det opleves. Også for børn, som måske ikke har et sprog og kognitiv forståelse for det, de oplever og for at skabe samklang og større forståelse i samspil med deres voksne omsorgspersoner. Det er en forestilling, som kan opleves på mange niveauer alt efter alder, og som giver plads og opmærksomhed til fælles refleksioner over både sorg, savn, vrede, afmagt, kærlighed.
Tali Razga fortæller:
“Det vigtige er for os at give plads til alle følelserne, skabe billeder, som hver enkelt kan spejle sig i, scener som visualiserer følelser man måske ikke har ord for endnu, og at tilbyde genkendelighed i følelsesuniverset på en måde så børn, som ikke har oplevet skilsmisse, også kan relatere til det.”

Fakta:

Forestillingen er skabt af dansekompagni GAZART, der i over 10 år har lavet danseforestillinger for børn og unge. EN HEL ER EN HALV OG TO KVARTE er for børn fra 5 år og opefter og spiller på Zangenbergs Teater, d. 31. januar – 9. februar 2020.

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind