Iben Hjejle som Danmarks oversete videnskabspioner i 'Jordens indre' på Folketeatret

Iben Hjejle som Danmarks oversete videnskabspioner

OmtaleSceneSkrevet af: Cathrine Birn17. nov 2019

Folketeatret er netop nu aktuel med forestillingen ‘Jordens indre’. En autentisk fortælling om én af de vigtigste, men også mest ukendte forskere på dansk jord

Teaterstykket ‘Jordens Indre’ handler om Danmarks ukendte jordskælvsforsker Inge Lehmann, der i 1936 gjorde en banebrydende opdagelse. Hun kunne i en ellers mandsdomineret akademisk verden påvise, at jordens indre kerne er fast.

“Du skulle vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med - forgæves,” siger Inge Lehmann i stykket, spillet af Iben Hjejle. Hun skrev videnskabelige artikler om sine opdagelser men fik i første omgang ingen anerkendelse for sit arbejde. Først sent i karrieren blev hun tildelt æresdoktorgraden på Columbia Universitetet i New York og modtog som den første kvinde nogensinde den geofysiske pris William Bowie-medaljen.

Til trods for den internationale anerkendelse har hun i Danmark været ukendt for de fleste. Forsvundet ud af Danmarkshistorien. I 2017 fik hun i København et monument placeret på Frue Plads ved siden af en buste af Niels Bohr. Men for instruktør på forestillingen, Geir Sveasss, er det ikke nok.

“Når jeg peger på monumentet over Inge Lehmann, er der ingen, der ved, hvem hun er. Jeg er så glad for at kunne være med til at fortælle mere om denne seje, begavede og helt utrolige kvinde,” fortæller instruktøren.

Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri
Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri

Iben Hjejle og Jesper Lohmann på rollelisten

Iben Hjejle spiller den opsigtsvækkende kvindelige forsker, Inge Lehmann, der kæmper mod det danske forskermiljøs fordomme. Jesper Lohmann spiller fysikeren Niels Bohr. Han skal repræsentere alle de modarbejdende mandlige kolleger, Inge Lehmann møder på sin vej.

Da Inge Lehmann gør sin banebrydende opdagelse, er der ikke meget anerkendelse at spore hos Niels Bohr. Det starter en tvivl hos den ellers selvsikre kvinde. Hvis det, hun har opdaget, virkelig er sandt, så må der jo være en mand, der har opdaget det før hende?

Det er først i det store udland, at tvivlen fordufter og hendes arbejde bliver anerkendt. I USA møder Inge Lehmann den velansete forsker Harold Jeffreys, der i teaterstykket spilles af Troels Malling. Her indleder de et livslangt venskab og en forelskelse. Foruden Troels Malling er desuden Roberta Hilarius Reichhardt og Laura Bro på rollelisten som henholdsvis stuepige og søster til Inge Lehmann.

Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri
Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri

Forskerens lange liv

Inge Lehmann døde i 1993 og blev 104 år gammel. Hun nåede ikke i sin levetid at opnå anerkendelse fra Danmark, selvom hun fortsatte sit arbejde, til hun var langt oppe i årene. Som 99-årig skrev hun sin sidste videnskabelige artikel.

Geir Sveasss siger:

“Kvinden, der dedikerede det meste af sit liv til forskning, og som for overhovedet at få mulighed for at arbejde, pragmatisk undlod at kæmpe for en karriere blandt alle mulige mænd, var internationalt anerkendt og helt ukendt i Danmark. Måske vil teaterstykket føre til, at flere finder vejen til Frue Plads og vil nikke anerkendende foran Inge Lehmanns monument.”

Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri
Foto: Foto: PR-foto / Folketeatret - Thomas Petri

Fakta:

‘Jorden Indre’ spilles på Folketeatret fra den 20. november - den 15. december 2019.

Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Troels Malling, Laura Bro og Roberta Hilarius Reichhardt

‘Jordens Indre’ er instrueret af den norsk-danske sceneinstruktør Geir Sveaass, der tidligere har været teaterchef på Aalborg Teater.

Facebook
Del på facebook

Cathrine Birn

Cathrine Birn er uddannet cand.public med en bachelor i Medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun holder af at udforske kulturens mange facetter, om end det er store musikalske arrangementer, tankevækkende forestillinger eller små, skæve kunstplatforme. Hendes hjerter banker for kultur, der kan sætte gang i samfundsdebatten og gøre os klogere på hinanden
Se Cathrines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind