Det er ikke altid en dans på roser at være delebarn – Q&A koreograf Tali Rázga

Det er ikke altid en dans på roser at være delebarn

InterviewSceneSkrevet af: Marie Nyeng25. feb 2020

Tali Rázga er kunstnerisk leder og koreograf i Gazart, som laver fysiske forestillinger for børn. Hun er lige blevet færdig med forestillingen ‘En hel er en halv og to kvarte’, som handler om at være skilsmissebarn.

Forestillingen er med på aprilfestivalen i Holbæk, hvor der er gratis børneteater for alle, og hvor teatrene kommer og køber forestillinger til næste sæson.
Hvad er din personlige indgangsvinkel til at lave en forestilling om at være skilsmissebarn?

“Da jeg selv blev skilt oplevede jeg, hvordan det påvirkede mine børn og mærkede både deres og min egen dybe sorg og frustration, men det var vanskeligt for os at tale om. Jeg fik svært ved at følge med i mine børns liv, deres følelser, bekymringer og glæder, fordi vi pludselig kun var sammen halvdelen af tiden. Jeg mistede en vigtig indsigt og forståelse for mine børns følelsesliv."
Tali Rázga er kunstnerisk leder og koreograf i Gazart
Foto: Søren Meisner
Foto: Søren Meisner
Er vi dårlige til at takle børns behov i et samfund, hvor skilsmisser er blevet almindelige?

“​Ja, det synes jeg faktisk, vi er. En skilsmisse burde sidestilles med et nærtstående familiemedlems død - det er jo en families død. Man har ikke pligt til at oplyse nogen offentlig myndighed om, at man som forældre går fra hinanden, hvis man ikke er gift. Der er ingen, der sikrer barnets tarv i en familie i opbrud. Det, synes jeg, er bekymrende. Når et barn bliver født, bliver det fulgt tæt af en sundhedsplejerske den første tid. Når en familie splittes op, er der ingen, der tjekker op på, om barnet er ok, og jeg synes desværre, jeg har mødt alt for mange børn, som lider under det."
Fra forestillingen En hel er en halv og to kvarte.
Foto: Søren Meisner
Fra forestillingen En hel er en halv og to kvarte.
Foto: Søren Meisner

Hvordan kan vi tale bedre om det?

‘Efter min egen skilsmisse oplevede jeg, at særligt min yngste datter var meget optaget af at høre andres fortællinger om at være skilsmissebarn og de konflikter og dilemmaer, det kan medføre. Vi vil jo gerne spejle os i andre og bekræftes i vores væren i verden. Forestillingen ‘En hel er en halv og to kvarte’ er min måde at spejle delebørns omskiftelige liv på."

Hvordan kan vi bedre tale med børn, når vi har set teater sammen?

“Ved at tale om vores oplevelser, når vi har set en forestilling sammen, kan vi forblive nysgerrige på, hvad vi oplever og føler. Det kan være med til at åbne nogle gode samtaler, vi måske ellers ikke ville have haft. Genkendeligheden, spejlingen af at dét der, det kender jeg godt! Det kan være virkelig forløsende."

Hvordan spejler forestillingen et delebarns hverdag?

“I forestillingen bruger vi flyttekasser som et meget konkret og håndgribeligt udtryk for de mange facetter et liv som delebarn rummer. Vi starter med at lave en sofa af papkasserne på scenen, som senere deles over og til sidst er splittet i enkeltstående kasser, hvor danserne prøver at skabe rum til sig selv."

Fakta:

Forestillingen ‘En hel er en halv og to kvarte' havde premiere på Teater Gazart i begyndelsen af februar. Forestillingen er med på aprilfestival, som i år foregår i Holbæk den 19. -26. april og holdet bag håber derefter at kunne tage på turné rundt i landet i næste teatersæson.

Målgruppe: Børn fra 5 år og opefter og hele deres familie

Holdet bag
Dansere: Søren Linding Urup, Fie Dam Mygind
og Marlene Bonnesen
Koreograf: Tali Rázga
Scenograf: Nadia Nabil
Musik og lyddesign: Rumpistol
Lysdesign: Mikkel Jensen

Topfoto: Søren Meisner

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind