Deborah Hay genopsætter to ikoniske værker med dansere fra Cullberg på Dansehallerne
NyhedSkrevet af: Rasmus Bak Christiansen05. mar 2020

Deborah Hay genopsætter to af sine ikoniske værker med dansere fra Cullberg

Den amerikanske koreograf Deborah Hay var i 1960’erne med til at udvikle den postmoderne dans i New York. Nu genopsætter hun to af sine anmelderroste forestillinger The Match og The Man Who Grew Common in Wisdom på Dansehallernes i weekenden
Deborah Hay genopsætter to af sine ikoniske værker med dansere fra Cullberg</br></br>Foto: PR-billede
Foto: PR-billede
Dansehallerne præsenterer i weekenden to ikoniske danseværker af den legendariske koreograf Deborah Hay.
Deborah Hays forestilling ‘The Match’ havde oprindeligt premiere i 2004 i New York. Forestillingen tager udgangspunkt i Deborah Hays nysgerrighed efter at undersøge, hvad der sker, når en gruppe dansere får en række opgaver indenfor en koreografisk struktur og derfra kan udforske opgaverne individuelt på deres egen måde. I værket har hver af de fire dansere skabt en solo, men soloerne er ikke fastlagt i en bestemt, aftalt rækkefølge.

Sammensætningen af soloerne vælges derimod undervejs af performerne, og hver optræden er derfor unik. Det er en krævende match mellem danserne, der kræver opmærksomhed, intensitet og nærvær – både fra publikum og performere. Deborah Hay fik I 2004 en BESSIE (New York Dance and Performance Award) for ‘The Match’. ‘The Man Who Grew Common in Wisdom’, der er det andet værk Deborah Hay og Cullberg præsenterer, er en tredelt solo, skabt i 1989, og Deborah Hay dansede den oprindeligt selv. Forestillingen vakte stor opsigt og fik god kritik i blandt andet New York Times. Deborah Hay genskabte i 2019 værket til Cullbergs danser, Eva Mohn.

Et match mellem sværvægtere

Samarbejdet mellem den ikoniske koreograf Deborah Hay og det lige så ikoniske dansekompagni Cullberg, må siges at være et match mellem sværvægtere.

Deborah Hay grundlagde sammen med en gruppe af andre kunstnere det eksperimenterende dansekollektiv Judson Dance Theatre i 1960’ernes New York. Gruppen var mede til at definere udviklingen af en radikal og indflydelsesrig bevægelse indenfor såkaldt postmoderne dans. Deborah Hays kunstneriske arbejde tager ofte udgangspunkt i at aflære kroppen den tillærte adfærd og på den måde skabe nye bevægelsesmuligheder for danseren.

I 2019 indgik Deborah Hay et samarbejde med Cullberg Balletten, som er verdensberømte for deres evne til at gøre samtidsdans tilgængelig og relevant for et stort publikum. I 2019 skiftede kompagniet navn til Cullberg, som en markering af et skift i deres måde at arbejde på.

At lytte med øjnene og se med ørene

Søndag den 8. marts kan du før og efter danseforestillingerne deltage i eventet ‘EAREYE Closing Ritua’l, der er kurateret af den svenske koreograf Alma Söderberg. Før forestillingsprogrammet kan du opleve samtalen ‘A conversation on voice and choreography’, hvor en gruppe koreografer vil tale om, hvordan de arbejder lige så meget med lyd som med dans. Det er på den måde en yngre generations refleksioner over stemmearbejde, der i sin tid blev introduceret med Deborah Hays forestilling ‘The Match’.

Efter forestillingerne er der solo-punkkoncert, når den svenske trommeslager, sanger, koreograf og performancekunstner Stina Fors, i samarbejde med et sæt trommer og en kraftfuld stemme, udforsker, hvordan lyden af kroppen træder frem og bliver synlig.

FAKTA

Dansehallerne præsenterer:

The Man & The Match - et dobbeltprogram med to værker af Deborah Hay & Cullberg
Spilleperiode / 7.-8. marts 2020 / 7. marts kl. 20 og 8. marts kl. 17
- varighed ca. 2,5 time
Venue / Pakhus 11, Dampfærgevej 2, København Ø.
Billetter / købes på Teaterbilletter.dk

EAREYE Closing Ritual kurateret af Alma Söderberg
Hvornår / 8. marts 2020 / samtale kl.15-16 + koncert med solopunkband Stina Fors kl. 19.30-20.15
Venue / Pakhus 11, Dampfærgevej 2, København Ø.
Billetter / Fri entré
Facebook
Del på facebook

Rasmus Bak Christiansen

Se Rasmuss artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind